Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

ME: Slovenky nie sú proti Turecku favorit, no myslia na postup

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Nielen dva zápasy proti Turecku, ale už aj stretnutia v nedávnej kvalifikácii odohrali Slovenky podľa pozmenených pravidiel vodného póla.

Košice 9. októbra (TASR) - Slovenské reprezentantky vo vodnom póle si pred dvojzápasom play off kvalifikácie ME 2020 proti Turecku veria. V sobotňajšom úvodnom domácom dueli by proti účastníkovi predchádzajúceho kontinentálneho šampionátu rady potvrdili výhodu domáceho prostredia. Boj o postup na ME (12.-26. januára 2020) čaká počas najbližšieho víkendu aj mužskú reprezentáciu.

"Dúfam, že na ME do Budapešti postúpia oba slovenské tímy, muži aj ženy. Stalo by sa to prvýkrát, išlo by o historický úspech," poznamenal Štefan Šmihuľa, ktorý pôsobí ako viceprezident pre vodné pólo v rámci Slovenskej plaveckej federácie. "Slovenky majú za sebou prvú časť kvalifikácie, po ktorej živia šancu na postup na finálový turnaj. "Máme za sebou už 5 ťažkých zápasov, ktoré sme síce vyhrali, ale ešte stále nemáme zaručený postup. Čakajú nás dva zápasy s Tureckom, ktoré rozhodnú o tom, či postúpime alebo nie," uviedol tréner Milan Henkrich.

Slovenky budú v najbližšiu sobotu (a v odvete 26. októbra u súpera) čeliť Turkyniam. "Tie majú prakticky nezmenené družstvo, takže nastúpime proti účastníkovi uplynulých ME v Barcelone. Majú tam najmä dve veľmi kvalitné hráčky, na ktorých tréner stavia taktiku. Kľúčom k úspechu bude ubrániť ich," netajil tréner Henkrich. Hoci Slovenky majú postupové ambície, v pozícii favorita bude súper. "Je to pravidelný účastník ME a ich káder je už niekoľko rokov konsolidovaný. V našom sa neustále dejú rôzne zmeny, ani tentoraz tomu nebolo inak. V mládežníckych kategóriách sme lepší, no v seniorskej zvyčajne ťaháme za kratší koniec. Verím, že práve v tomto dvojzápase sa to zlomí." Slovenky nastúpia do prvého zápasu s cieľom získať v ňom čo najlepší výsledok pred odvetou. Tá je na programe v závere októbra v Turecku. "Verím, že v zápase budeme určovať tempo a že nastrieľamie viac gólov než súper. Myslím si, že máme komplexnejšie družstvo než súper, to by mohla byť naša výhoda," poznamenala Janka Kurucová.

Nielen dva zápasy proti Turecku, ale už aj stretnutia v nedávnej kvalifikácii odohrali Slovenky podľa pozmenených pravidiel vodného póla. Zmeny nastali v posudzovaní pokutových hodov i v rozohrávaní, pribudla možnosť striedania z kraja a počet oddychový časov pre jeden tím sa zredukoval zo štyroch na maximálne dva. "Vodné pólo sa týmito pravidlami zrýchlilo a pritvrdilo. Padá viac gólov a pre divákov je to tým pádom atraktívnejšie," poznamenal Milan Henkrich.

nominácia SR na dvojzápas s Tureckom (12. a 26. októbra):


Brankárky: Emőke Kiššová, Kristína Horváthová, hráčky: Beáta Kováčiková, Janka Kurucová, Ivana Majláthová, Emma Junasová, Monika Sedláková, Natália Pecková, Tamara Kolářová, Miroslava Stankovianska, Lenka Garančovská, Daniela Kátlovská, Katarína Kissová