Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

ME17: Podľa Platiniho je Slovensko veľká futbalová krajina

Na diskusii o EURO 2016 sa zúčastnil aj Michel Platini. Foto: TASR

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini pricestoval do Žiliny na finálový zápas ME do 17 rokov. Podľa slovenského premiéra bol architektom futbalu.

Žilina 17. mája (TASR) - Pri príležitosti finálového zápasu na majstrovstvách Európy hráčov do 17 rokov v Žiline medzi Talianskom a Ruskom pricestoval v piatok na Slovensko prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini.

"Som veľmi rád, že som sem prišiel, že som sa mohol stretnúť s prezidentom Slovenského futbalového zväzu a taktiež s pánom premiérom," uviedol po príchode 57-ročný funkcionár. "Slovensko je veľká krajina, čo sa týka futbalu. Teší ma, že organizujete tento šampionát a zároveň aj finále. Som rád, že sa na ňom môžem zúčastniť a určite je to veľká česť aj pre asociáciu".



Bývalý francúzsky futbalista však nechcel prezradiť, koho považuje za favorita v piatkovom finále: "Kto vyhrá? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Bude to ten, komu odovzdám víťaznú trofej," povedal odľahčene Platini.

Finálový zápas medzi Talianskom "17" a Ruskom "17" je na programe o 18.00 v Žiline. Na ME tejto vekovej kategórie malo zastúpenie aj Slovensko. Zverenci Ladislava Pecka skončili na turnaji v semifinále, keď na ceste do finále prehrali s talianskymi rovesníkmi 0:2.

Fico: "Platini bol úžasným hráčom a na ihrisku architektom futbalu"

Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini bol úžasný hráč, predovšetkým z hľadiska rozmýšľania a architektúry futbalu na ihrisku. Po piatkovom pracovnom stretnutí v Žiline to povedal predseda vlády SR Robert Fico.

„Jednoducho to bolo meno. Veľakrát sa chlapci naháňali po ihriskách a mali na chrbte napísané Platini. Jednoducho veľký hráč. A je skvelý aj ľudsky. Je to príjemný, zábavný človek, ktorý vie dávať dohromady ľudí. Myslím si, že UEFA urobila dobrý výber,“ podotkol slovenský premiér.

Prezidenta UEFA informoval najmä o projekte vybudovania viac ako 600 multifunkčných ihrísk. „Teraz je to dohoda so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) na rekonštrukcii 21 štadiónov na Slovensku. Stále nie je vyriešená otázka národného futbalového štadióna, pretože to je veľmi drahé a hľadáme zdroje. Preto som informoval pána Platiniho, že je tu vláda, ktorá je naklonená športu a má záujem so SFZ hovoriť,“ povedal Fico.



Zdôraznil, že futbal nie je iba nejaká hra, ale je to sociálny fenomén. „Každý týždeň sa na Slovensku v nedeľu odohrá 5000 zápasov. Je tu obrovské množstvo registrovaných ľudí. Aj zamestnaných, pokiaľ ide o futbal. Preto musíme tomuto fenoménu venovať primeranú pozornosť. Hoci sú tu aj iné športy. Ale futbal vždy dominoval a bude dominovať nielen na Slovensku, ale aj v Európe a na celom svete. Čiže, dobrá príležitosť povedať si čo ďalej. Cítim, že pán Platini je dobre informovaný,“ uviedol premiér.

Zároveň ho potešila aj podpora myšlienky spoločnej česko-slovenskej futbalovej ligy zo strany prezidenta UEFA. „To je dôležité, lebo ak to UEFA podporuje, to znamená, že to môže ísť ďalej. Pretože aj iné krajiny uvažovali, ale takáto pomoc a podpora tam nebola daná,“ uzatvoril.