Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Slováci porazili Švédov na ME 21, šanca na postup stále žije

Na snímke radosť slovenských futbalistov po góle Jaroslava Mihálika na 2:0 v zápase A skupiny ME futbalistov do 21 rokov Slovensko - Švédsko 22. júna 2017 v Lubline. Foto: TASR - Martin Baumann

Martin Chrien otvoril skóre už v 5. minúte, Jaroslav Mihalík pridal druhý gól o sedemnásť minút neskôr a nováčik v základnej zostave Ľubomír Šatka stanovil výsledok po zmene strán v 73. minúte.

Lublin 23. júna (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov uspela v záverečnom treťom stretnutí A-skupiny ME. Vo štvrtok v Lubline zdolala Švédsko 3:0 a obsadila druhé miesto za Anglickom, ktoré v súbežne hranom zápase v Kielcoch zvíťazilo nad domácim Poľskom rovnakým pomerom. Slovensko má stále šancu na postup do semifinále z tabuľky druhých tímov.

Martin Chrien otvoril skóre už v 5. minúte, Jaroslav Mihalík pridal druhý gól o sedemnásť minút neskôr a nováčik v základnej zostave Ľubomír Šatka stanovil výsledok po zmene strán v 73. minúte.



Hapal spravil v porovnaní s uplynulými stretnutiami jednu zmenu v základnej zostave, keď na pravej strane obrany nasadil Šatku namiesto Valjenta. V 4. minúte sa Rusnák rútil stredom ihriska a z jeho zblokovaného pokusu bol rohový kop, aktivita Slovákov pokračovala a vyústila do druhého rohu. Rusnák ho rozohral nakrátko na Mazáňa, ktorý odcentroval, v šestnástke sa uvoľnil Chrien a hlavičkou otvoril skóre. Neskôr smeroval ku švédskej bránke ďalší nebezpečný center, Cajtoft zachránil pred Zreľákom. Na opačnej strane sa o odpoveď snažil Binaku, ale prienik do pokutového územia nezavŕšil presnou prihrávkou. Slovákom sa na lopte darilo viac než súperovi, Mihalík s Chrienom sa prezentovali efektnou i efektívnou spoluprácou, Škriniar rozdával zozadu presné dlhé prihrávky vzduchom. V 18. minúte sa Šatka prebil cez dvoch protihráčov, Bero vyťažil z jeho práce center, Mazáň sa nepresadil do zakončenia. O štyri minúty neskôr sa zrodil rýchly slovenský útok, Bero ešte nepremenil, Zreľák priťukol odrazenú loptu naspäť Mihalíkovi, ktorý nezaváhal a zvýšil na 2:0. Prvá veľká švédska príležitosť prišla až v 33. minúte, po prihrávke sprava zneškodnil Cibického prízemnú strelu Chovan, ktorý si následne suverénne poradil i s centrami z priameho a rohového kopu. Nádejnú štandardnú situáciu malo aj Slovensko, Niňaj nedoskočil na loptu. Bero v závere prvého polčasu takmer pridal tretí gól, po Mihalíkovom centri poslal hlavou loptu tesne vedľa žrde.



Hapalov náprotivok Haakan Ericson potreboval niečo urobiť s priebehom zápasu a cez prestávku pristúpil k dvom striedaniam, na trávnik vybehli Eliasson a Tankovič. Tak ako na konci úvodného, Bero mal veľkú možnosť aj na začiatku druhého dejstva. Tentoraz zakončil nohou, v skórovaní mu zabránil teč Brorssona. Švédi držali loptu častejšie než pred prestávkou, no Slováci odolávali posmeleným atakom protivníka a nepripúšťali vyložené šance. Naopak, Šatka si po odrazenej lopte narazil s Berom a krížnou strelou prekonal Cajtofta - 3:0. Slováci vedeli, že v konečnom účtovaní tabuľky druhých tímov môže rozhodovať gólový rozdiel v skóre či počet strelených gólov, neprestávali tak búšiť. Zároveň však pootvorili zadné vrátka a Švédi mali až tri obrovské príležitosti na zníženie. Chovan sa vyznamenal proti tretiemu striedajúcemu Švédovi Asorovi, po rohovom kope lopta minula bránku len o kúsok a slovenský brankár vzápätí ponúkol samostatný nájazd Strandbergovi. Svoje zaváhanie však napravil a neinkasoval. Slováci sa s výsledkom zahrávali aj naďalej, Švédi tentoraz nepotrestali nedôraznú prihrávku Škriniara. Striedajúci Šafranko v nadstavenom čase nedočiahol na prihrávku Šatku a stav sa už nezmenil.

Hlasy po zápase


Pavel Hapal, tréner SR: "Bola to veľká jazda. Hrali sme excelentne, mali sme veľa šancí a Švédov sme jasne predčili. Dali sme tri góly a chlapci bojovali až do konca a ďalšie ešte chceli pridať. Budeme teraz čakať, či postúpime a ja si myslím, že na to máme dobrú šancu. Bola by veľká škoda, keby tím s takýmto charakterom nešiel ďalej."
Stanislav Lobotka, stredopoliar SR: "Výsledok 3:0 je super, zdolať Švédsko takým rozdielom je pre nás veľmi dobré. Odmakali sme to, odjazdili sme to a teraz musíme čakať, či to bude stačiť. Ak máme postúpiť, tak postúpime."
/zdroj: TV Markíza/


ME futbalistov do 21 rokov - A-skupina - Lublin:

Slovensko - Švédsko 3:0 (2:0)

Góly: 5. Chrien, 22. Mihalík, 73. Šatka. Rozhodovali: Gil Manzano - Nevado Rodriguez, Barbero Sevilla (všetci Šp.), ŽK: Mrabti, Wahlqvist (obaja Švédsko), 11.203 divákov.
zostavy a striedania:
Slovensko: Chovan - Šatka, Niňaj, Škriniar, Mazáň - Lobotka - Rusnák, Chrien, Bero (85. Bénes), Mihalík (90. Haraslín) - Zreľák (69. Šafranko)
Švédsko: Cajtoft - Wahlqvist, Larsson, Brorsson, Binaku - Mrabti, Olsson (72. Asoro), Hallberg (46. Tankovič), Fransson - Strandberg, Cibicki (46. Eliasson)


Konečná tabuľka A-skupiny:
1. Anglicko 3 2 1 0 5:1 7*
2. Slovensko 3 2 0 1 6:3 6
3. Švédsko 3 0 2 1 2:5 2
4. Poľsko 3 0 1 2 3:7 1
(* - postup do semifinále)

Tabuľka tímov z druhých miest:
1. Slovensko (A) 3 2 0 1 6:3 6
2. Portugalsko (B) 2 1 0 1 3:3 3
2. Česko (C) 2 1 0 1 3:3 3
2. Taliansko (C) 2 1 0 1 3:3 3


Čakatelia Slováci dostali konkurentov na postup pod tlak



Európsky šampionát futbalistov do 21 rokov je prísny, no vďaka tomu sa napätie zachovalo až do záveru bojov v základných skupinách. A Slováci dostali svojich konkurentov pod tlak nečakane vysoko plusovým skóre. Štvrtkové výsledky im však zatiaľ definitívu semifinálovej radosti nepriniesli.

Zverenci Pavla Hapala triumfovali nad švédskymi rovesníkmi 3:0 a v tabuľke obsadili druhé miesto za Angličanmi, ktorí rovnakým pomerom zdolali domácich Poliakov. Do tabuľky druhých tímov si priniesli šesť bodov so skóre 6:3 a štyri žlté karty. Sú na jej čele, ale mužstvá v ďalších skupinách majú tretie zápasy ešte len pred sebou.




Podľa pravidiel Európskej futbalovej únie (UEFA) pre majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie 2015 a 2017 určujú najlepšie mužstvo na druhej priečke postupne vyšší počet bodov, väčší gólový rozdiel v skóre, vyšší počet strelených gólov, menší počet disciplinárnych bodov (červená karta 3 body, žltá karta 1 bod, vylúčenie po dvoch žltých kartách 3 body) a napokon vyšší koeficient reprezentácie do 21 rokov na žrebe záverečného turnaja 1. decembra 2016. Koeficient Slovenska je 31,057, spomedzi účastníkov béčka a céčka má nižší jedine Macedónsko.

Mladí Slováci tak potrebovali zabrať v predchádzajúcich, ovplyvniteľných ukazovateľoch a to sa im podarilo. Nastrieľali tri góly, nedostali žiaden a neinkasovali ani žltú kartu. Opäť potvrdili, že neprehrávajú dvakrát za sebou a po kvalifikácii či príprave to dokázali aj na záverečnom turnaji. Na úvod kvalifikácie po prehre s Bieloruskom prišlo víťazstvo nad Cyprom, rovnakého protivníka zdolali po tom, ako nestačili na Nemecko v prípravnom stretnutí. Tento rok sa v príprave po neúspechu s Českom oklepali na úkor Srbska.

Martin Chrien otvoril skóre už v piatej minúte, no v tých istých chvíľach sa do vedenia dostali aj Angličania. Tí tiež pridali dva góly a odsunuli Slovákov do úlohy čakateľov. Tabuľku druhých tímov skompletizujú v piatok a sobotu záverečné duely v béčku a céčku. Portugalsko (B), Česko i Taliansko (obaja C) mali po druhom hracom dni rovnakú štartovaciu pozíciu ako SR (tri body, skóre 3:3). Z "céčka" dokonca môžu z prvého alebo druhého miesta postúpiť všetky tri tímy na čele vrátane terajšieho lídra Nemecka. Ak Slovensko postúpi, narazí na Španielsko v prvom semifinále (Tychy).