Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Medailové zrkadlo: Najúspešnejšou krajinou je Nórsko

Nórski biatlonisti v zložení Vetle Sjästad Christiansen, Tarjei Bö, Sturla Holm Lägreid a Johannes Thingnes Bö pózujú so striebornými medailami v štafete mužov na 4x7,5 km na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberhofe 19. februára 2023. Foto: TASR/AP

J. T. Bö triumfoval v šprinte, stíhačke i vytrvalostných pretekoch a s krajanmi aj v miešanej štafete a mixe dvojíc. V štafete mužov získal striebro a v nedeľňajších hromadných pretekoch bronz.

Oberhof 19. februára (TASR) - Najúspešnejšou krajinou na majstrovstvách sveta v biatlone sa stalo podľa predpokladov Nórsko. Jeho reprezentanti nazbierali v nemeckom Oberhofe dokopy trinásť medailí, z toho vyše polovicu Johannes Thingnes Bö, ktorý získal cenný kov v každej disciplíne, v ktorej štartoval. Za Nórmi nasledovali ich susedia zo Švédska (11), s veľkým odstupom skončilo na treťom mieste Francúzsko (4).

J. T. Bö triumfoval v šprinte, stíhačke i vytrvalostných pretekoch a s krajanmi aj v miešanej štafete a mixe dvojíc. V štafete mužov získal striebro a v nedeľňajších hromadných pretekoch bronz, keď ho po poslednej streľbe predbehli Švédi Sebastian Samuelsson a Martin Ponsiluoma. So svojou zbierkou z Oberhofu je najúspešnejší pretekár na jedných MS. Na svetových šampionátoch nazbieral dokopy už 30 cenných kovov (17-10-3). Jeho krajan Sturla Holm Laegreid získal v nemeckom stredisku päť medailí (1-3-1).

Švédski reprezentanti zaznamenali dokopy jedenásť cenných kovov. Najviac sa o to pričinila Hanna Öbergová, ktorá mala zlato v hromadných i vytrvalostných pretekoch a okrem toho získala aj striebro v šprinte a bronz v štafete. Stala sa tak najúspešnejšou ženou šampionátu. Samuelsson pridal k zlatu z "massu" aj bronzy v stíhačke, vytrvalostných pretekoch a štafete.

Štyri medaily si v Oberhofe vybojovala aj Talinaka Lisa Vittozziová, po tri získali Nórka Marte Olsbuová Röiselandová, Nemka Denise Herrmannová-Wicková, Francúzka Julia Simonová a Švédka Linn Perssonová. Slovensko nezískalo žiadny cenný kov. Najvýraznejšie výsledky dosiahla Paulína Bátovská Fialková, ktorá obsadila 16. miesto v hromadných a 18. vo vytrvalostných pretekoch.



MS v Oberhofe - medailové zrkadlo (po 12 z 12 súťažiach):

krajina zlato striebro bronz celkovo

1. Nórsko 5 5 3 13

2. Švédsko 3 3 5 11

3. Francúzsko 2 0 2 4

4. Nemecko 1 2 0 3

5. Taliansko 1 1 2 4

6. Rakúsko 0 1 0 1