Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Medzinárodný dopingový výbor obvinili zo zlyhania pri testoch v Riu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa správy nezávislého tímu montrealskej pobočky WADA sprievodnému personálu na dopingových kontrolách v Riu chýbalo odbornejšie školenie.

Montreal 28. októbra (TASR) - Svetová antidopingová agentúra (WADA) obvinila Medzinárodný olympijský výbor (MOV) z vážneho zlyhania pri zbieraní dopingových vzoriek športovcov počas uplynulých olympijských hier v Riu de Janeiro. Informovala agentúra DPA.

Nezávislý tím montrealskej pobočky WADA vo štvrtok vydal správu, v ktorej uviedol, že sprievodnému personálu na dopingových kontrolách v Riu chýbalo odbornejšie školenie. Pre úkony navyše nebol k dispozícii potrebný počet testovacích zariadení a nezávislý tím skritizoval aj neadekvátne načasovanie testov v rôznych fázach olympiády. O niektoré pochybenia sa postaral nevyškolený personál, ďalšie pramenili z rozpočtu.

WADA v správe odporučila, aby antidopingový personál sprevádzajúci športovcov na kontrolu absolvoval kvalitnejšie školenie. "Neskúsení a nepoučení ľudia by nemali pracovať na olympiáde. Znižuje to rešpekt a dôveru v antidopingový program a zároveň sa bezcharakterným športovcom naskytá možnosť zmanipulovať proces dopingovej kontroly," uvádza sa v hodnotení šéfa nezávislého tímu WADA Jonathana Taylora.