Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Medzinárodný olympijský výbor nepustil Stepanovovú do Ria de Janeiro

Na snímke ruská atlétka Julia Stepanovová, archívne foto Foto: TASR/AP

Bežkyňa na stredné trate odmietla reprezentovať pod ruskou vlajkou a MOV nenašiel dostatočné výnimočné okolnosti, aby mohla štartovať ako neutrálna športovkyňa.

Lausanne 24. júla (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nepovolil ruskej atlétke Julii Stepanovovej aktívnu účasť na augustových OH v Riu de Janeiro. O tomto rozhodnutí informoval v druhej hlave nedeľňajšieho stanoviska k zamietnutiu celoplošného vylúčenia športovcov tejto krajiny, ktoré je dostupné na jeho oficiálnej internetovej stránke.

Bežkyňa na stredné trate odmietla reprezentovať pod ruskou vlajkou a MOV nenašiel dostatočné výnimočné okolnosti, aby mohla štartovať ako neutrálna športovkyňa. K verdiktu prispela Etická komisia výboru, ktorá vypočula Stepanovovú, ako aj predstaviteľov Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) a Ruského olympijského výboru (OKR). Tridsaťročná špecialistka na 800 metrov podložila svoju žiadosť úlohou informátorky o dopingovej afére a korupcii medzi moskovským laboratóriom, Všeruskou federáciou ľahkej atletiky (VFLA) a IAAF. Etická komisia ocenila jej spoluprácu v boji proti dopingu, ale prihliadla na minimálne päťročnú príslušnosť k podvratnému systému a načasovanie odhalenia po tom, ako nedostala krytie pri prvom pozitívnom náleze.

Výkonný výbor MOV sa stotožnil s odporúčaním EK a dodržal pravidlo, podľa ktorého sa na OH 2016 nemôže predstaviť žiaden ruský športovec s pozitívnou dopingovou minulosťou. Exekutíva na druhej strane poďakovala Stepanovovej za úsilie o čistotu zápolenia a pozvala ju spoločne s manželom do Ria na návštevu. MOV zároveň podporuje jej ďalšiu kariéru a potenciálne členstvo v národnom olympijskom výbore.