Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Medzinárodný olympijský výbor zvolil osem nových členov

Na snímke prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach reční počas úvodného dňa zasadnutia exekutívy MOV v indickom Bombaji 12. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Počet členov výboru sa tak rozšíril na 107.

Bombaj 17. októbra (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) zvolil na utorkovom 141. zasadnutí do svojich radov osem nových členov. Počet členov výboru sa tak rozšíril na 107.

Bývalá peruánska volejbalistka Cecilia Taitová sa stala ako jediná novou členkou výboru jednomyseľne. Strieborná z OH 1988 v Soule má za sebou aj pôsobenie v politike, keď ju dvakrát v Peru zvolili do kongresu. Členom výboru sa stala aj historicky prvá olympijská medailistka z Izraela Jael Aradová. Strieborná džudistka z Barcelony 1992 pôsobí zároveň aj ako prezidentka Izraelského olympijského výboru.

Miesto v MOV získali aj dvaja nedávno zvolení šéfovia strešných orgánov svojich športov - Švédka Petra Sörlingová za stolný tenis a Kórejčan Kim Džä-jul z Medzinárodnej korčuliarskej únie (ISU). Hlasovaním prešli aj Maďar Balázs Fürjes, Nemec Michael Mronz a Tunisan Mehrez Boussayene. Malajziu bude zastupovať herečka Michelle Yeohová, ktorá je vo športovom svete známa ako manželka bývalého prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie (FIA) Jeana Todta. Informovala AP.