Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Šport

Messi pokoril hranicu 300 gólov, atakuje méty Pelého a Müllera

Argentínčan Lionel Messi z FC Barcelona s loptou počas zápasu prvého futbalovej Ligy majstrov v skupine G proti Spartaku Moskva 19. septembra 2012 v Madride. Foto: TASR/AP Photo

Barcelona má po triumfe 5:0 na pôde Raya Vallecano na čele súťaže trojbodový náskok pred druhým Atleticom Madrid.

Barcelona 28. októbra (TASR) - Argentínsky futbalista Lionel Messi v službách španielskeho klubu FC Barcelona pokoril v sobotu hranicu 300 gólov v seniorskej kariére. Vďaka dvom presným zásahom do siete Raya Vallecano pri triumfu 5:0 v 9. kole Primera División má na konte celkovo 301 gólov, pričom 270 ich zaznamenal za katalánsky veľkoklub a ďalších 31 v reprezentačnom drese. Stačilo mu na to len 419 zápasov.

Dvadsaťpäťročný útočník zároveň stanovil nový rekord najvyššej španielskej súťaže, keď v tomto kalendárnom roku nastrieľal už 44 gólov, čo sa dosiaľ nepodarilo žiadnemu inému hráčovi. Argentínsky kapitán vylepšil predchádzajúce maximum Portugalčana Cristiana Ronalda, ktorý vlani strelil 43 gólov.

Messi v novom ročníku La Ligy vedie s 13 gólmi rebríček strelcov, pričom v roku 2012 má na konte už 73 presných zásahov v rámci všetkých súťaží. Je tak blízko k dosiahnutiu 75-gólovej méty legendárneho Pelého z roku 1959 a k vyrovnaniu absolútneho maxima Gerda Müllera mu chýba 12 gólov. Bývalý nemecký kanonier nastrieľal v roku 1972 v drese Bayernu Mníchov a Západného Nemecka celkovo 85 gólov.

Messiho forma je jedným z najdôležitejších faktorov úspechu tímu Barcelony, ktorý ziskom 25 bodov z 27 možných vyrovnal najlepší vstup klubu do sezóny. "Nie je to jednoduchá méta. Vo viacerých zápasoch sme mohli len remizovať, no bojovali sme až do konca a zaslúžili si plný bodový zisk," vyhlásil po poslednom dueli tréner Tito Vilanova a na margo Messiho dodal: "Tešíme sa z jeho gólov, no nemenej si vážim skutočnosť, že za rozhodnutého stavu prešprintoval 30 metrov, aby pomohol obrane pri rohovom kope súpera."

Barcelona má po triumfe 5:0 na pôde Raya Vallecano na čele súťaže trojbodový náskok pred druhým Atleticom Madrid, ktoré však v sezóne ešte taktiež neprehralo a má zápas k dobru.