Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Voľba prezidenta SZĽH: Nemeček sa rozhodne, Handzuš kandidovať nebude

Na snímke zľava prezident SZĽH Igor Nemeček, generálny sekretár SZĽH Róbert Pukalovič a člen výkonného výboru SZĽH Lukáš Machata počas zasadnutia Rady Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) 27. mája 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Na piatkovom rokovaní Rady SZĽH to 96 zo 103 hlasov schválili prítomní delegáti.

Bratislava 27. mája (TASR) - Mimoriadny kongres Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), na ktorom prebehne voľba nového prezidenta, sa uskutoční vo štvrtok 16. júna. Na piatkovom rokovaní Rady SZĽH to 96 zo 103 hlasov schválili prítomní delegáti.

Zo 79 členov oprávnených hlasovať prišlo do Bratislavy len 72, aj preto musela Mandátová komisia upraviť počty platných hlasov pre nadpolovičnú a dvojtretinovú väčšinu. Delegáti následne schválili volebný poriadok aj šesťčlennú volebnú komisiu na čele s predsedom Ladislavom Szuťányim, ktorá voľbu zväzového šéfa pripraví. Hlasujúci odobrili aj návrh, aby sa rokovalo o poriadkoch a smerniciach SZĽH aj napriek nedodržaniu 30 dňovej lehoty na prípravu.

Súčasného prezidenta Igora Nemečeka potešilo, že piatkové rokovanie sa uznieslo na navrhnutom termíne. "V prvom rade je to splnenie môjho sľubu, ktorý som dal minulý rok hráčom v bojkote, fanúšikom a všetkým, ktorí žiadali nové voľby. Rada SZĽH teda prijala návrh Výkonného výboru, že mimoriadny kongres sa uskutoční 16. júna. Na ňom prebehne voľba nového vedenia na roky 2016-2020," uviedol Nemeček.



Na začiatku mimoriadneho kongresu odstúpi Výkonný výbor, následne prebehne voľba prezidenta i zväzovej exekutívy. "Členovia sa budú voliť jednotlivo, to znamená, že najskôr budú musieť byť navrhnutí, až potom sa pristúpi k voľbe. Voliť budeme aj kontrolóra hokejového zväzu. Všetky veci prebehnú podľa novozvolených stanov," ozrejmil Nemeček.

Záujemcovia o post prezidenta SZĽH musia podať prihlášku do štvrtka 2. júna. Nemeček zatiaľ neprezradil, či sa bude o funkciu uchádzať. "Nechám si ešte čas na rozmyslenie, stále sa to nejakým spôsobom naťahuje. Využijem svoj čas a rozhodnutie si nechám na poslednú chvíľu. Nechcem o tom špekulovať. Idem krok za krokom," konštatoval Nemeček.

Kandidáta plánuje dodať aj skupina okolo Pálffyho

Na snímke Žigmund Pálffy si prevzal Cenu Michala Polóniho v oblasti fair play počas zasadnutia Rady Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) 27. mája 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Kandidáta na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) s najväčšou pravdepodobnosťou nominuje aj hokejová skupina okolo Žigmunda Pálffyho. Bývalý úspešný reprezentant jeho meno nechcel konkretizovať rovnako ani hnutie, ktoré ho navrhne.

Pálffy sa na piatkovom rokovaní Rady SZĽH zúčastnil ako delegát a na jej začiatku si prevzal Cenu Michala Polóniho za fair play. Neskôr sa zapojil do hlasovania o schválení mimoriadneho kongresu, ktorý sa uskutoční 16. júna. Na post zväzového prezidenta plánuje dosadiť svojho kandidáta. "Viem, že sú tu vytvorené nejaké skupiny okolo Lintnera. Ja so svojou skupinou chlapcov by sme si tiež radi dosadili nejakého svojho prezidenta, určite to nenecháme na jednom človeku," povedal Pálffy.

Sám by si na kandidatúru netrúfol, hoci priznal, že hlavou sa mu preliali rôzne myšlienky. "Človek uvažuje nad všetkým. Musíme mať podporu všetkých klubov, aby to bolo zjednotené. Máme navrhnutého jedného hokejistu, dúfam, že nám to vyjde a čo najskôr ho predstavím," ozrejmil Pálffy. Svoju skupinu nechcel konkretizovať: "Sme partia chalanov, ktorí nepochádzajú z jedného mesta, ale rozprávame sa a máme rovnaké názory. Máme nápady, ako by sa to mohlo robiť, nielen s mládežou, ale aj extraligou."

Či už vyhrá kandidát jedného alebo druhého hokejového hnutia, Pálffy si želá, aby nový prezident vniesol do štruktúr SZĽH pozitívny vietor. "Dúfam, že sa zvolí správny prezident, ktorý tomu dodá šťavu, aby chodili chlapci radi do reprezentácie. Dúfam, že sa posunieme dopredu a hokej pôjde tam, kam chceme," dodal.

Lintner kandidatúru nepotvrdil, Handzuš kandidovať nebude

Na snímke delegát Michal Handzuš počas zasadnutia Rady Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) 27. mája 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Slovenské hokejové hnutie okolo Richarda Lintnera aktívne pracuje na príprave svojho kandidáta do volieb prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), ktoré sa uskutočnia 16. júna. Bývalý úspešný reprezentant zatiaľ nepotvrdil, či sa bude po roku opäť uchádzať o post zväzového šéfa.

Rovnako tak neuviedol žiadne meno, o ktorom vo vnútri svojej skupiny uvažujú. "Komunikácia existuje a je veľmi aktívna. Najneskôr do budúceho štvrtka bude treba tieto veci vyriešiť. Sľubujem, že celý plán prezradím, keď na to príde čas," uviedol súčasný šéf spoločnosti Pro Hokej riadiacej najvyššiu domácu súťaž. Po dlhšom naliehaní potvrdil, že súčasťou celého procesu je už aj Miroslav Šatan. Slovenskej verejnosti však odkázal: "Nechajte sa prekvapiť."

Isté naopak je, že z Lintnerovho blízkeho okolia sa o post nebude uchádzať Michal Handzuš. "Už v januári som povedal, že sa neplánujem stať prezidentom. Nie je to moja ambícia," uviedol. Práve Handzuš bol na čele približne 50-člennej skupiny bojkotujúcich hráčov. V piatok zdôraznil, že bývalým i súčasným reprezentantom išlo len o dodržanie férovej voľby. "Bojkot nikdy nebol namierený proti niekomu, ale proti tomu, že súťaž nebola nastavená férovo. To sa mení a už je len na kluboch, koho si zvolia. Nejaké názory máme aj my, ale uvidíme," dodal Handzuš.

Lintner neuspel vo vlaňajšej voľbe prezidenta SZĽH, kongres si vtedy zvolil Igora Nemečka. Skupina okolo bývalého obrancu následne napadla volebné stanovy, podľa ktorých mali hlasovacie právo aj pracovníci SZĽH či delegovaní zástupcovia odborných komisií. Po turbulentnom období od spustenia bojkotu reprezentačných akcií sa napokon obe strany dohodli a podpísali Verejný záväzok. Na jeho základe legislatívna komisia upravila znenie stanov, ktoré mali schváliť na piatkovom rokovaní Rady SZĽH.

"Je to seriózny proces. Nie je to o tom, že si niekto povie, že ide do toho. Musí byť pripravený plán, filozofia aj celé nadstavenie, aby to malo zmysel. Pokiaľ to nie je vyriešené, polemizovať o tom nebudem. Môžem povedať, že koho by som si na tomto poste vedel predstaviť, ale to nie je dôležité. Nie je to o tom, že by som niečo tajil, ale celý proces je veľmi seriózny. Zavádzanie nie je potrebné," dodal Lintner.

Výkonný výbor bude mať jedenásť členov

Na snímke vpravo šéf Pro-Hokej riadiacej najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž Richard Lintner a vľavo hokejista Jozef Stümpel počas zasadnutia Rady Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) 27. mája 2016 v Bratislave.
Foto: TASR/Martin Baumann
Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) bude tvoriť od júnového mimoriadneho kongresu jedenásť členov. Pôvodný návrh Legislatívnej komisie prešiel na piatkovom rokovaní Rady SZĽH vďaka nadpolovičnej väčšine hlasov od prítomných delegátov.

Podľa schváleného bodu 3.4.2 Stanov SZĽH bude kongres naďalej voliť členov zväzovej exekutívy, ktorej zloženie sa z pôvodných siedmich funkcionárov zvýšilo na jedenásť. Vytvorí ju prezident SZĽH, jeden zástupca z tipsportligových, prvoligových i druholigových klubov, rovnako tak jeden zástupca z reprezentácie, športových odborníkov a hokejistov. Dve stoličky obsadia mládežníce kluby a odborné komisie.

Na návrh Legislatívnej komisie poslali pozmenené znenie do stanovenej lehoty spoločnosť Pro Hokej, riadiaca najvyššiu domácu súťaž, ako aj klub HC'05 iClinic Banská Bystrica. Obe strany mali za to, aby mala zväzová exekutíva naďalej sedem členov. K hlasovaniu za ich návrhy však neprišlo, keďže delegáti 57 hlasmi schválili pôvodne znenie. "Je rozdiel, ak sa má dohodnúť sedem a jedenásť ľudí. Môže to byť problém najmä pre to, že slovenský hokej potrebuje akcieschopnosť, ťažké a rýchle rozhodnutia. Jedenásť ľudí bude dosť. Ak však kluby budú chcieť, môžu si to v budúcnosti zmeniť," povedal Michal Handzuš, ktorý v piatok zastupoval Banskú Bystricu.

Na úprave Stanov SZĽH pracovala Legislatívna komisia, ktorá sa venovala formálnej i obsahovej úprave dokumentu. Delegáti verejným hlasovaním odobrili všetky zmeny v prvej menovanej časti týkajúce sa lepšieho číslovania, prítomnosti vysvetľujúcich pojmov a zjednodušení niektorých textových modulácií. Problémy nastali až pri obsahových dodatkoch, ktoré vyvolali v rokovacej sále niekoľko plodných debát. Medzi schválené body sa zaradili zmeny týkajúce sa riadiaceho orgánu súťaží SZĽH či obmedzenia Výkonného výboru pri narábaní so štátnym príspevkom.

Rada schválila nové stanovy, hlasovacie práva v rukách klubov

Rada Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) schválila v piatok po deväť a polhodinovom rokovaní nové znenie Stanov SZĽH. Podľa nich sa 16. júna na mimoriadnom kongrese uskutoční voľba zväzového prezidenta aj exekutívy. Hlasovacie právo budú mať kluby združené pod SZĽH vrátane svojich mládežníckych mužstiev, jeden zástupca hokejistov, športových odborníkov a in-line hokeja.

Každý klub najvyššej domácej súťaže mal doteraz tri hlasy, po novom ich bude mať k dispozícii až päť. Tromi bude disponovať každý účastník prvej ligy a jedným druholigista, ženský klub a mládežnícke mužstvo. To znamená, že hlas môže odovzdať každý účastník súťaže mladších žiakov, starších žiakov, kadetov, dorastencov a juniorov. Okrem nich si svojho zástupcu s jedným hlasom dosadí skupina hokejistov, športových odborníkov a in-line sekcia. Delegáti schválili nové stanovy dvojtretinovou väčšinou, konkrétne 92 hlasmi a záverečné uznesenie potvrdili 87 hlasmi. Orgány zvolené 16. júna na mimoriadnom kongrese budú mať trojročné funkčné obdobie, po ďalšom kongrese budú pôsobiť vo funkciách opäť len tri roky. Až od roku 2022 sa dĺžka obdobia predĺži na štyri roky.

Novinky sa dotkli aj Výkonného výboru SZĽH, ktorý vytvorí od júnového mimoriadneho kongresu jedenásť členov. Podľa schváleného bodu 3.4.2 Stanov SZĽH bude kongres naďalej voliť členov zväzovej exekutívy. Vytvorí ju prezident SZĽH, jeden zástupca z tipsportligových, prvoligových i druholigových klubov, rovnako tak jeden zástupca z reprezentácie, športových odborníkov a hokejistov. Dve stoličky obsadia mládežnícke kluby a odborné komisie.

Na návrh Legislatívnej komisie poslali pozmenené znenie do stanovenej lehoty spoločnosť Pro Hokej, riadiaca najvyššiu domácu súťaž, ako aj klub HC'05 iClinic Banská Bystrica. Obe strany mali za to, aby mala zväzová exekutíva naďalej sedem členov. K hlasovaniu za ich návrhy však neprišlo, keďže delegáti 57 hlasmi schválili pôvodne znenie. "Je rozdiel, ak sa má dohodnúť sedem a jedenásť ľudí. Môže to byť problém najmä pre to, že slovenský hokej potrebuje akcieschopnosť, ťažké a rýchle rozhodnutia. Jedenásť ľudí bude dosť. Ak však kluby budú chcieť, môžu si to v budúcnosti zmeniť," povedal Michal Handzuš, ktorý v piatok zastupoval Banskú Bystricu.

Na úprave Stanov SZĽH pracovala Legislatívna komisia, ktorá sa venovala formálnej i obsahovej úprave dokumentu. Delegáti verejným hlasovaním odobrili všetky zmeny v prvej menovanej časti týkajúce sa lepšieho číslovania, prítomnosti vysvetľujúcich pojmov a zjednodušení niektorých textových modulácií. Problémy nastali až pri obsahových dodatkoch, ktoré vyvolali v rokovacej sále niekoľko plodných debát. Medzi schválené body sa zaradili zmeny týkajúce sa riadiaceho orgánu súťaží SZĽH či obmedzenia Výkonného výboru pri narábaní so štátnym príspevkom. Prešiel aj návrh, že prezident SZĽH a predseda Dozornej rady nemôžu vykonávať inú funkciu v zväzových štruktúrach. Po novom budú môcť hráči odmietnuť reprezentáciu z primeraných dôvodov, medzi ktoré patria okrem zdravotných aj rodinné a osobné. Rada SZĽH absolvovala v piatok dovedna tridsať verejných hlasovaní.