Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Kužmová s Blaškom zvíťazili v 1. kole miešanej štvorhry na OH mládeže

Na snímke tenisti sprava Martin Blaško, Alex Molčan, Viktória Kužmová, Kristína Schmiedlová a tréner Ľubomír Kurhajec pred odletom na II. olympijské hry mládeže v Nankingu 9. augusta 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Nedarilo sa druhej slovenskej dvojici Kristína Schmiedlová, Alex Molčan.

Nanking 19. augusta (TASR) - Slovenská tenisová dvojica Viktória Kužmová, Martin Blaško uspeli v 1. kole miešanej štvorhry na II. olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu. V utorňajšom zápase 1. kola zdolali ekvádorsko-peruánsky pár Domenica Alejandra Gonzalezová-Palauová, Juan Jose Rosas za 60 minút 7:5, 6:2.

Nedarilo sa druhej slovenskej dvojici Kristína Schmiedlová, Alex Molčan. Nad ich sily boli najvyššie nasadení Rusi Daria Kasatkinová, Andrej Rublev.

"Kužmová s Blaško mali slabších súperov a zdolali ich bez problémov. Schmiedlovej s Molčanom však prvý nasadený ruský pár nedal šancu," okomentoval pre olympic.sk tréner Ľubomír Kurhajec.

výsledky - 1. kolo miešanej štvorhry:
Viktória KUŽMOVÁ, Martin BLAŠKO (SR) – Domenica Alejandra Gonzalezová-Palauová (Ekv.), Juan Jose Rosas (Peru) 7:5, 6:2, Daria Kasatkinová, Andrej Rublev (1-Rus.) - Kristína SCHMIEDLOVÁ, Alex MOLČAN (SR) 6:2, 6:4


Na OH mládeže postúpila plavkyňa Mišendová do finále

Na archívnej snímke slovenská plavecká reprezentantka Barbora Mišendová.
Foto: FOTO TASR/Štefan Puškáš
Slovenská plavkyňa Barbora Mišendová postúpila do finále na 50 m motýlik na II. olympijských hrách mládeže v čínskom Nankingu. V semifinále zaplávala ôsmy najrýchlejší čas 27,17 s, ktorý jej zaručil poslednú miestenku do finále. Najrýchlejšia bola Ruska Rozalija Nasretdinovová (26,55 s), za ktorou mladá Slovenka zaostala o 0,62 s.

"Chcela som ísť pod 27 sekúnd, čo sa mi nepodarilo. V rozplavbe aj v semifinále som sa pri plávaní cítila rovnako. Na juniorských majstrovstvách Európy sa mi plávalo lepšie ako dnes tu," uviedla Mišendová po pretekoch pre olympic.sk.

Tréner slovenských plavcov v Nankingu Rastislav Hlavatý vysoko ocenil Mišendovej výkon: "Treba si uvedomiť, že vo finále bude najmladšia – ona je ročník 1998, päť finalistiek 1997 a dve dokonca 1996. V tejto vekovej kategórii aj ročný rozdiel vo veku znamená veľa. Patrí jej veľká gratulácia. S tou stotinkou náskoku pred dvoma plavkyňami na semifinálovom 9. mieste mala aj kus šťastia, ale v šprinte ho plavec obzvlášť potrebuje," konštatoval pre oficiálny web SOV.

V utorok bol v hre aj Tomáš Púchly. V semifinále na 50 voľným spôsobom dosiahol čas 23,43 s a obsadil posledné 16. miesto. V stredajšom finále tak bude chýbať, na posledné ôsme postupové miesto mu chýbalo 0,56 s. Aj napriek tomu bol Púchly po pretekoch spokojný. "Ja som veľmi spokojný. Ráno osobný rekord, teraz len o stotinu pomalší čas - to je fajn. A postup do semifinále, to je v tejto konkurencii niečo, o čom sa mi ani nesnívalo. Veď väčšina chalanov tu je odo mňa o dva roky starších, ďalší o rok. Medzi semifinalistami som bol druhý najmladší. Pre mňa je to veľký úspech," zhodnotil pre olympic.sk.

Tenista Blaško prehral

Tenista Martin Blaško skončil svoje účinkovanie v dvojhre v 2. kole, keď nestačil na ruského reprezentanta Andreja Rubleva, keď mu podľahol za hodinu a 53 minút v troch setoch 7:5, 2:6 a 2:6.

muži - dvojhra - 2. kolo:

Andrej Rublev (Rus.) - Martin Blaško (SR) 5:7, 6:2, 6:2


Takáč vo finále viacboja v osobnom rekorde jedenásty

Slovenský gymnasta Igor Takáč obsadil vo finále viacboja na II. OH mládeže v čínskom Nankingu v osobnom rekorde 11. miesto.

Po výbornom výkone v nedeľňajšej kvalifikácii viacboja, keď v osobnom rekorde 77,250 b skončil v 39-člennom štartovom poli nečakane pätnásty, v utorňajšom finále tejto súťaže všestrannosti zacvičil ešte lepšie. "Získal presne o bod bod viac ako v nedeľu – 78,250 b, čo znamenalo vynikajúce 11. miesto (víťazný Brit Gianni Regini-Moran získal 84,725). Takýto výsledok vo viacboji na vrcholnom podujatí naša gymnastika už veľmi dlho nepamätá...," informuje web olympic.sk.

Takáč prešiel celým viacbojom počnúc úvodným cvičením na kruhoch veľmi vyrovnane a isto. Jediného menšieho zaváhania sa dopustil celkom na záver pri cvičení na koni, za ktoré dostal 12,80 (v kvalifikácii 13,10). "Tam mi trošku uleteli ramená, ale dokázal som to korigovať," komentoval pre oficiálny web SOV. Na rozdiel od kvalifikácie teraz výborne zvládol bradlá, za ktoré dostal najvyššiu známku – 13,55. Bolo to siedma najvyššia známka na tomto náradí vôbec. Po úvodnom cvičení na kruhoch (13,05) bol desiaty, po preskoku (12,85) jedenásty, po bradlách znovu desiaty, takisto aj po hrazde (12,90) aj po prostných (13,15).

"Keby mi toto niekto predpovedal pred odchodom do Nankingu, neuveril by som mu," vyznával sa po životnom úspechu Igor Takáč. "Ja som potajomky dúfal, že hádam by som mohol aspoň postúpiť do finále, ale že skončím jedenásty, to je pre mňa naozaj nečakaný úspech. Mám z toho obrovskú radosť. Pred pretekmi som bol trochu nervózny, chcel som, aby moje posledné vystúpenie na významnej súťaži v juniorskej kategórii bolo dôstojné. Na rozdiel od kvalifikácie mi dnes vyšli aj bradlá, s ktorými som bol zo všetkých cvičení najspokojnejší."

"Pre slovenskú gymnastiku je to veľký výsledok. Po veľmi dlhých rokoch náš borec zdolal vo viacboji Nemca aj Švajčiara, a to už je čo povedať. Som veľmi spokojný," cituje web olympic.sk trénera Jozefa Konečného.

Janušíková v BMX na 19. mieste

V ďalšej časti hybridnej súťaže dvojčlenných cyklistických družstiev na II. OH mládeže v Nankingu – v pretekoch BMX – nastúpila zo Sloveniek Nina Janušíková. Skončila devätnásta, v dôsledku čoho slovenské družstvo v priebežnom poradí kleslo zo šiesteho na 10. miesto. Informuje web olympic.sk.

Najbližšie - v stredu - Tereza Medveďová nastúpi na súťaž v cross country a v piatok, keď sa už v tímovej súťaži budú rozdeľovať medaily, sa obidve Slovenky predstavia v cestných pretekoch s hromadným štartom. Slovenská dvojica by sa mala posunúť vyššie.

"Treba na rovinu povedať, že Ninin štart v BMX bola takpovediac povinná jazda. Túto disciplínu netrénujeme, ani sme sa na ňu nepripravovali, pretože sme vôbec nepočítali so štartom v nej. Organizátori však hybridnú tímovú súťaž poskladali tak, že sme museli postaviť pretekárku aj na BMX. Janušíková išla na požičanom bicykli a jej výsledok zodpovedal celkovým okolnostiam. Podstatné je, že to zvládla bez úrazu," skonštatoval pre oficiálny web SOV tréner Peter Medveď.