Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Monarchs vstúpili do sezóny víťazne, cieľ je semifinále

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Úspešný debut absolvovali cez víkend zahraničné posily, ktoré sa k Monarchs pripojili pred sezónou - hlavný tréner Aaron Page z Kanady a americký quarterback Desmond Prusia.

Bratislava 27. marca (TASR) - Tím amerického futbalu St. Nicolaus Monarchs odštartoval už svoju šestnástu sezónu v najvyššej českej súťaži. Najstarší a najúspešnejší slovenský klub si dáva v tomto ročníku za cieľ postup do semifinále. Monarchs vstúpili do Snapbacks ligy cez víkend suverénnym víťazstvom, keď v Přerove zdolali Mammoths vysoko 37:0, v nedeľu 31. marca privítajú na domácej pôde Nitra Knights, v zápase plnom rivality a túžby po odvete za minuloročné prehry.

Úspešný debut absolvovali cez víkend zahraničné posily, ktoré sa k Monarchs pripojili pred sezónou - hlavný tréner Aaron Page z Kanady a americký quarterback Desmond Prusia. Dvadsaťtriročný rozohrávač navyše žiaril aj na ihrisku, kde si pripísal až štyri touchdownové prihrávky. Prusia však vyzdvihol výkon svojich kolegov v útoku: "Chalani mi moju prácu naozaj uľahčili, stačilo im dostať loptu do rúk a nechať ich robiť svoju prácu, mal som to potom naozaj jednoduché." Pozitívne hodnotil duel aj tréner Page: "Obrana mala skvelý deň. V útoku sme tiež urobili to, čo sme mali, aby sme sa dostali ku skórovaniu a bol z toho skvelý zápas. Samozrejme, je stále na čom pracovať, ale bol to prvý zápas - nie je to o tom, čo ste urobili, ale čo s tým budete robiť ďalej."

Pre Monarchs je to už šestnásta sezóna v českej lige, no počas svojej tridsaťročnej histórie bojovali aj v rakúskych, maďarských, slovenských a európskych štruktúrach, kde si dokopy vybojovali osem titulov. Najlepším umiestnením v českej lige sú dve druhé a štyri bronzové miesta. Tím chce na tieto úspechy nadviazať aj v tomto roku. "Ambície vychádzajú z toho, ako sa skončila minulá sezóna, kde sme do poslednej chvíle bojovali o postup do semifinále. Hneď sme začali spriadať plány, aby sme to boli túto sezónu schopní dosiahnuť, to semifinále," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii prezident klubu Peter Kočí. "Jeden tím sa na konci roka teší z titulu a my chceme, aby sme to boli my. Bonus je to, že Czech Bowl sa tento rok bude hrať na Slovensku, a je skvelé mať možnosť vyhrať titul na slovenskej pôde, znie to skoro ako rozprávkový koniec," poznamenal tréner Page.

V ďalšom kole Snapbacks ligy, ktoré sa bude konať už v nedeľu 31. marca, privítajú "panovníci" druhý zo slovenských tímov v lige - Nitra Knights. St. Nicolaus Monarchs majú v bilancii vzájomných zápasov na konte osem víťazstiev a dve prehry. Obe prehry sa udiali v minulej sezóne, keď oslabení Bratislavčania nestačili na svojho súpera. Majú tak dodatočnú motiváciu zabojovať o triumf. "Derby poznáme v športe vo viacerých formátoch, no nie úplne takom, ako v americkom futbale medzi Bratislavou a Nitrou," povedal Kočí. "Mnoho hráčov pôsobilo v tom druhom klube, rivalita je tam obrovská, a keďže hráme najfyzickejší šport na svete, vieme si rozdať rany na ihrisku a to môžete očakávať aj od tohto zápasu. Máme im čo vracať a robili sme v klube všetko preto, aby sa tie prehry z minulej sezóny nezopakovali. Pozývam všetkých fanúšikov, aby sa prišli pozrieť, ako sa hrá kvalitný americký futbal v slovenských, respektíve českých podmienkach."



Domáce zápasy St. Nicolaus Monarchs /STU Mladá Garda, Bratislava/:


31. marca o 15.00: Nitra Knights,

14. apríla o 15.00: Znojmo Knights

28. apríla o 15.00: Ústí nad Labem Blades

19. mája o 15.00: Pardubice Stallions

16. júna o 15.00: Přerov Mammoths