Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Na Slovensku sa uskutočnia MS a ME motocyklov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Motocyklová sezóna na Slovensku odštartuje medzinárodnými majstrovstvami SR country a Quad v Borskom Mikuláši (24. - 25. marca).

Bratislava 15. marca (TASR) – Slovenská motocyklová federácia (SMF) oslavuje v tomto roku 25 rokov od svojho založenia. Aj v jubilejnom roku sa na Slovensku uskutoční viacero významných svetových i európskych podujatí vrátane MS a ME motocyklov.

„V kalendári máme viac ako 80 pretekov v šiestich športových disciplínach. Vrcholom budú majstrovstvá sveta vytrvalostných pretekov cestných motocyklov a sajdkárov na Slovakia Ringu (10. - 12. mája) a kvalifikácia MS Grand Prix na plochej dráhe v Žarnovici (19. mája). Ďalej sa uskutočnia aj jedny preteky majstrovstiev Európy a dva Európske poháre,“ informoval na tlačovej konferencii v Inchebe, kde sa vo štvrtok začal 18. ročník medzinárodnej výstavy motocyklov a príslušenstva, prezident SMF Peter Smižíik.

Motocyklová sezóna na Slovensku odštartuje medzinárodnými majstrovstvami SR country a Quad v Borskom Mikuláši (24. - 25. marca). „Na žarnovickej kvalifikácii MS GP sa zíde absolútna svetová špička, vrátane nášho najúspešnejšieho plochodrážnika Martina Vaculíka. Martin bude štartovať aj na 55.ročníku Zlatej prilby SNP (26. augusta),“ uviedla Henrieta Pacalajová-Vaculíková, členka speedway clubu Žarnovica.

Pozornosť sa sústredí aj na desaťnásobného účastníka Rely Dakar Ivana Jakeša, ktorý po prvý raz vo svojej kariére bude štartovať na MS v cross country rely. „Štarty v tejto disciplíne budú pre mňa novou výzvou. Na tomto šampionáte som chcel štartovať už niekoľko rokov, ale dosiaľ sa mi na ňom nepodarilo zúčastniť. Na dakarskom motocykli KTM 450 Rally Replica som doteraz trénoval na tratiach na Záhorí a každý deň cvičím aj v posilňovni. Isté je, že na prvých pretekoch seriálu v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch sa nezúčastním, mám ešte veľa povinností vo vybavovaní rôznych záležitostí.“

Motocyklové preteky sú už pravidelnou súčasťou programu na okruhu Slovakia Ring v Orechovej Potôni. „Okrem spomínaných majstrovstiev sveta sa u nás uskutočnia i preteky seriálu Alpe Adria a Cena Slovenska,“ dodal marketingový riaditeľ Slovakia Ringu Peter Pecze. Najmladším slovenským účastníkom medzinárodných pretekov v zahraničí je 12-ročný Skaličan Michal Búlik, ktorý už v tretej sezóne bude absolvovať seriál medzinárodných majstrovstiev Španielska triedy Moto4. „Dôležitá zmena pre Miška nastane prestupom do nového tímu. V tomto roku bude hájiť farby tímu vicemajstra sveta triedy 125 cm Héctora Faubela – FAU55 Racing,“ informoval otec mladého pretekára Milan a Michal dodal: „Po dvoch rokoch nastal čas posunúť sa ďalej. Naučil som sa veľa nového. V novom tíme som absolvoval predposledné preteky sezóny 2017 a myslím, že sme si hneď sadli. V pretekoch som sa pohyboval na úplne iných pozíciách ako v priebehu sezóny a výsledok v Top Ten nedopadol iba z dôvodu kolízie so súperom. Verím, že toho spolu môžeme veľa dokázať a novej sezóny sa už nemôžem dočkať.“