Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Vaculík už myslí na začiatok poľskej ligy: Neviem sa už dočkať

Slovák Martin Vaculík na trati pretekov Scandinavian FIM Speedway Grand Prix 11. augusta 2018 švédskej Malile. Foto: TASR/AP

Okrem poľskej extraligy bude štartovať aj v prestížnom seriáli majstrovstiev sveta.

Žarnovica 30. apríla (TASR) - Martin Vaculík je jeden z mála slovenských športovcov, ktorý pozná presný dátum svojho najbližšieho súťažného podujatia. V piatok 12. júna odštartuje poľská extraliga v pretekoch na plochej dráhe, v ktorej bude opäť štartovať aj jediný slovenský zástupca. "Už sa neviem dočkať. Veľmi sa teším, že nám dala poľská vláda zelenú," uviedol Vaculík pre TASR.

Poľská liga sa začne bez divákov na tribúnach, ale fanúšikovia budú môcť zápolenia sledovať v televízii. Vaculík verí, že aj vzhľadom na tieto opatrenia sa termín začiatku ligy už nezmení: "Je to oficiálne dané. Poľský premiér povolil otvoriť dve súťaže - plochodrážnu extraligu a futbal. To sú dva najsilnejšie a najsledovanejšie športy v krajine. Ja sa už štartu sezóny neviem dočkať, hoci si uvedomujem, že do 12. júna je ešte pomerne dlhá doba," uviedol Vaculík, ktorý bude musieť pred súťažením v Poľsku absolvovať aj karanténu. "A nielen ja, ale celý môj tím. Do Poľska vycestujem už 7. mája a hneď absolvujem dvojtýždňovú karanténu. Tá môže byť aj v domácich podmienkach, nie je v štátnych zariadeniach ako na Slovensku. Potom celý tím absolvuje testy na COVID-19 a potom už rozbehneme riadnu prípravu na preteky."

Člen poľského tímu Falubaz Zielona Góra sa od štvrtka 30. apríla bude krátko pripravovať aj na plochej dráhe v Žarnovici. "Ďakujem primátorovi Žarnovice, ktorý sa aj v situácii, keď nemusel myslieť na šport, keďže sú dôležitejšie problémy, priklonil k možnosti umožniť mi tréningy. Štadióny momentálne podliehajú prísnejším normám, takže som vďačný za túto možnosť. V Žarnovici absolvujem asi tri tréningy, potom sa presuniem do Poľska. Myslím si, že aj vďaka tým pár tréningom budem mať mierny náskok pred konkurentmi, ktorí vôbec netrénovali. Doteraz som sa venoval najmä fyzickému tréningu pod dohľadom kondičného trénera. Myslím si, že som tak pripravený, že by sa liga mohla začať aj dnes," konštatoval Vaculík.

Okrem poľskej extraligy bude štartovať aj v prestížnom seriáli majstrovstiev sveta. V roku 2019 obsadil 5. miesto, na víťazného Poliaka Bartosza Zmarzlika mal manko 37 bodov. "Opäť chcem bojovať o medailové priečky, ale myslím si, že všetci myslia na titul majstra sveta. Ani ja nie som výnimka. Cítim, že som pripravený bojovať o najvyššie priečky," netajil Vaculík.

Slovenský reprezentant však zároveň zdôraznil, že začiatok seriálu MS je otázny. "Na rozdiel od poľskej ligy sú to medzinárodné preteky. Osobne predpokladám, že začiatok nebude skôr než v septembri, možno v auguste. V tejto chvíli pripadajú do úvahy rôzne scenáre. Jedným z nich je aj možnosť absolvovať MS v Poľsku a bez divákov."