Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Mourinho podpísal kontrakt, stal sa trénerom Manchester United

Jose Mourinho, archívne foto Foto: TASR/AP

Práve Mourinho bol najvážnejším kandidátom na uvoľnený post po Lousovi van Gaalovi.

Londýn 26. mája (TASR) - Jose Mourinho sa oficiálne stal trénerom futbalistov Manchestru United. Informáciu priniesol portál Sky Sports s dodatkom, že portugalský kormidelník vo štvrtok podpísal kontrakt v jednom z hotelov centrálneho Londýna. Anglický klub zatiaľ oficiálne stanovisko nezverejnil, podľa BBC predstaví nového kouča v piatok.

Práve Mourinho bol najvážnejším kandidátom na uvoľnený post po Lousovi van Gaalovi, ktorého vedenie "červených diablov" v pondelok prepustilo. Hoci jeho agent Jorge Mendes dohodol podmienky spolupráce s vedením United už v utorok, právnici oboch strán museli doriešiť viacero detailov na čele s reklamnými právami či ochrannou známkou. K oficiálnemu podpisu kontraktu napokon prišlo vo štvrtok po 18-tej hodine SELČ v Londýne. "Okolo 18.20 sa Mourinho vrátil domov s dokumentmi a fľašou červeného vína v ruke. Predtým sa stretol s viceprezidentom exekutívy United Edom Woodwardom a skompletizovali dohodu," píše Sky Sports.

K novému kontraktu zagratuloval Mourinhovi aj bývalý obranca United Rio Ferdinand. "Gratulujem mu, že sa stal trénerom najväčšieho klubu na svete. Fanúšikom Manchestru United môžem odkázať len to, že on je skutočný víťaz. Jeho životopis je toho jasným dôkazom," uviedol Ferdinand na sociálnej sieti Twitter.

Mourinho odštartoval trénerskú kariéru v roku 2000 v Benfice Lisabon. Cez Uniao de Leiria sa o dva roky neskôr dostal na lavičku FC Porto, s ktorým sa stal dvakrát portugalským majstrom a v sezóne 2003/2004 aj víťazom Ligy majstrov. Nasledoval úspešný angažmán v Chelsea Londýn s dvomi anglickými titulmi, potom prestup do milánskeho Interu. Ten doviedol Mourinho dvakrát na vrchol v Serii A, v 2009/2010 aj v Lige majstrov. V zbierke má aj španielske prvenstvo s Realom Madrid a v sezóne 2014/2015 tretí anglický titul s Chelsea. V decembri minulého roka ho však zo Stamford Bridge prepustili pre neuspokojivé výsledky.