Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Šport

MOV preskúma návrh na štart ruských športovcov na podujatiach v Ázii

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Foto: TASR - Jaroslav Novák

MOV odporučil 28. februára, štyri dni po začatí ruskej invázie na Ukrajinu, aby boli ruskí a bieloruskí športovci vylúčení zo súťaží s odvolaním sa na obavy o bezpečnosť a integritu súťaží.

Lausanne 9. decembra (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v piatok oznámil, že preskúma návrh, aby športovci z Ruska a Bieloruska mohli opäť súťažiť na medzinárodných športových podujatiach v Ázii. Agentúra AP pripomenula, že k tomuto kroku došlo pred nahusteným kalendárom kvalifikačných podujatí OH 2024 v Paríži (26. júla – 11. augusta 2024).

MOV odporučil 28. februára, štyri dni po začatí ruskej invázie na Ukrajinu, aby boli ruskí a bieloruskí športovci vylúčení zo súťaží s odvolaním sa na obavy o bezpečnosť a integritu súťaží. Väčšina olympijských športov nasledovala jeho príklad a zakázala ich štarty. Olympijský samit rozhodol, že "bude pokračovať v ďalšom skúmaní" iniciatívy Olympijskej rady Ázie, ktorá umožní Rusku a Bielorusku súťažiť na tomto kontinente, uvádza sa vo vyhlásení na webovej stránke MOV. "OCA ponúkla, že uľahčí účasť športovcov z Ruska a Bieloruska na súťažiach v Ázii pod jej vedením, pričom bude rešpektovať platné sankcie."

MOV rozlišuje medzi tým, čo nazýva „sankcie“, ako je bránenie Rusku organizovať športové podujatia a vystavovanie národných symbolov na súťažiach, a "ochrannými opatreniami" vylúčenia ruských športovcov. Ukrajina sa ohradila proti rozhodnutiu pozvať na konferenciu prezidenta Ruského olympijského výboru Stanislava Pozdňakova. Na prezenčnej listine zverejnenej MOV neboli žiadni predstavitelia Ukrajiny.