Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

MOV očakáva od Ruska vysvetlenie k zákonu proti homosexuálom

Foto: TASR

Predzident MOV Jacques Rogge vyhlásil, že od organizátorov olympiády dostal upokojujúce ubezpečenia, ale niektoré otázky podľa neho zostávajú stále nevyriešené.

Moskva 10. augusta (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) očakáva od predstaviteľov Ruska podrobnejší výklad ku kontroverznému zákonu proti homosexuálom a až potom sa vyjadrí k jeho možnému dopadu na športovcov počas budúcoročných ZOH v Soči.

Predzident MOV Jacques Rogge vyhlásil, že od organizátorov olympiády dostal upokojujúce ubezpečenia, ale niektoré otázky podľa neho zostávajú stále nevyriešené.

"Sú tu stále isté nejasnosti. Požiadali sme o bližšie vysvetlenie. Nemáme úplne jasno v anglickom preklade ruského zákona," vysvetlil Rogge a zdôraznil, že hry musia byť absolútne oslobodené od akejkoľvek diskriminácie.

Coe je proti bojkotu olympiády

Bývalý skvelý britský atlét Sebastian Coe sa razantne vyslovil proti prípadnému bojkotu budúcoročných ZOH v Soči, po ktorom volajú odporcovia kontroverzného ruského zákona o homosexuáloch.

"Som proti bojkotom. Nemyslím si, že sa tým niečo dosiahne. Uškodí to jedinej skupine - športovcom," vyhlásil v Moskve počas prebiehajúcich MS v atletike Coe, ktorý je členom Rady IAAF a bol šéfom organizačného výboru OH 2012 v Londýne.

Coe už podobný prípad zažil na vlastnej koži, keď sa v roku 1980 s ďalšími britskými atlétmi vzoprel výzve svojej vlády na bojkot olympiády v Moskve na protest proti sovietskej invázii v Afganistane a na hry odcestoval. V Moskve potom získal zlatú medailu v behu na 1500 metrov. "Som presvedčený, že prísť v roku 1980 do Moskvy bol správny krok a o desať rokov neskôr sme tie zmeny mohli vidieť," povedal Coe v sobotu na moskovskom štadióne v Lužnikách, kde si pred 33 rokmi vychutnal olympijský triumf.

Sebastian Coe
Foto: TASR/AP


Proti bojkotu aj britský premiér

Britský premiér David Cameron si nemyslí, že bojkot zimných olympijských hier v Soči v roku 2014 je dobrá odpoveď na zákon proti homosexuálnej propagande, ktorý vstúpil do platnosti v júni v Rusku.

"Proti predsudkom môžeme lepšie bojovať vtedy, keď sa na zimnej olympiáde zúčastníme, ako keď ju budeme bojkotovať," napísal dnes Cameron na svojom účte na sieti Twitter.

Cameron tým reagoval na list od britského herca, moderátora a spisovateľa Stephena Frya, ktorý vyzval na bojkot ZOH v roku 2014 kvôli novému ruskému zákonu, zakazujúcemu "propagovanie netradičných sexuálnych vzťahov" a ukladajúcemu pokuty organizátorom zhromaždení homosexuálov.

David Cameron
Foto: TASR/AP


Fry v liste požiadal Camerona a predstaviteľov Medzinárodného olympijského výboru, aby ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nedali "súhlas civilizovaného sveta" a vyzval na "absolútny zákaz" konania olympijských hier v Rusku.

Britský premiér na Twitteri v tejto súvislosti uviedol, že zdieľa Fryove "hlboké znepokojenie z prenasledovania homosexuálov v Rusku".

Podobne ako Cameron reagoval už v piatok americký prezident Barack Obama, ktorému sa tiež nepáči nový zákon, ale nepovažuje za "vhodné" bojkotovať olympijské hry v Soči.