Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Pecko po skalpe Rakúska: Sme bližšie k MS, ale stále tam nie sme

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mladých Slovákov čaká už v stredu druhý skupinový zápas, v Žiline nastúpia proti rovesníkom zo Švajčiarska, ktorým majú čo odplácať.

Bratislava 6. mája (TASR) – Slovenskí futbaloví reprezentanti do 17 rokov vykročili správnou nohou za postupom na jesenné MS v Spojených arabských emirátoch.

V nedeľňajšom úvodnom zápase ME tejto vekovej kategórie zvíťazili v Dubnici nad Váhom po góle Martina Slaninku nad Rakúskom 1:0 a tréner Ladislav Pecko žiaril spokojnosťou.

"Vedeli sme, že Rakúšania majú veľmi dobrý tím. Ich stredoví futbalisti sú svetoví hráči, na ktorých sme boli pripravení. Uvedomovali sme si tiež, že keď rakúsky tím prešiel takou ťažkou kvalifikáciou, dostal sa až sem a zacítil eufóriu postupu, že v takom prípade má psychologickú výhodu, mužstvo sa zomkne... My sme sa im však v tomto vyrovnali a využili domáce prostredie," uviedol hlavný kormidelník, ktorý po stretnutí nechcel vyzdvihovať individuálne výkony: "My nemáme individuality, hráme tímovo. Do hry naskočili aj noví hráči a bojovali za celé mužstvo, naozaj sa musím poďakovať všetkým hráčom, tento výsledok je pre nás veľmi pozitívny a dodáva nám veľa síl. Sme o krok bližšie k MS, ale stále tam nie sme."

Peckov náprotivok z rakúskej lavičky Hermann Stadler uznal kvality súpera, ale po prehre nezúfal. "Slovensko je silný súper, čo sa prejavilo v hre. V prvom polčase sme mierne doplatili na individuálne chyby, v druhom polčase sa najmä súper zlepšil, ale aj tak si myslím, že obidve mužstvá boli veľmi vyrovnané. Nezúfame, čakajú nás ešte dva zápasy v tejto skupine, preto sa budeme aj naďalej snažiť."

Jedným z ťahúňom domáceho mužstva bol kapitán Lukáš Haraslín, ktorý v druhom polčase predviedol ukážkové "nožnice", no lopta preletela nad rakúsku bránku. "Občas si chodím s kamarátmi zakopať a tam skúšame podobné veci. Teraz som to tiež skúsil, škoda, že sa to neskončilo gólom. Som rád, že sme zápas nakoniec dotiahli do úspešného konca, myslím si, že je to zaslúžené víťazstvo."

Mladých Slovákov čaká už v stredu druhý skupinový zápas, v Žiline nastúpia proti rovesníkom zo Švajčiarska, ktorým majú čo odplácať. "So Švajčiarmi sme odohrali dva zápasy a oba sme prehrali. Teraz sa to budeme snažiť vylepšiť a konečne zvíťaziť," povedal na margo najbližšieho súpera Haraslín. Tréner Pecko sa spolieha aj na menšiu nervozitu, ktorá jemu a jeho zverencom zväzovala nohy najmä v úvodných minútach prvého súboja. "Možno v nasledujúcom súboji sa postupne vytratí a v treťom zápase budú hráči už natoľko skúsení, že nastúpia na ihrisko bez nervozity. Zápasy, ktoré nás čakajú budú iné aj v tom, že viac-menej vieme, čo nás čaká. Vieme, aké tempo hry môžeme očakávať, uvidíme tiež, či nás nebudú trápiť nejaké zranenia a ako sa budú chlapci cítiť."

Z dvoch štvorčlenných skupín, ktoré bojujú na ME, postúpi na svetový šampionát (17. október – 8. november) celkovo šesť mužstiev (prvé tri z každej skupiny - pozn.)