Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Mladí slovenskí hokejisti do 18 rokov deklasovali Talianov 5:0

Slovák Martin Reway (vľavo) v súboji o puk s Talianom Martinom Wenterom v zápase Slovensko - Taliansko na MS I.A divízie 18-ročných Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Mladých Slovákov čaká druhý zápas vo štvrtok opäť o 19.00 h proti rovesníkom z Japonska.

Piešťany 11. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti do 18 rokov v stredu zvíťazili vo svojom úvodnom zápase na MS I.A divízie v Piešťanoch nad Talianskom 5:0.

Triumf zverencov trénera Ernesta Bokroša zariadil hetrikom útočník Marko Daňo.

Mladých Slovákov čaká druhý zápas vo štvrtok opäť o 19.00 h proti rovesníkom z Japonska.

Na turnaji, hranom systémom každý s každým, sa o jediné postupové miesto do elitnej kategórie pobijú ešte s Nórskom, Slovinskom a Francúzskom.

Úvod duelu poznačilo množstvo nepresností z oboch strán, herná kvalita však bola od začiatku na strane Slovákov. Tí sa čoraz viac tlačili pred súperovu bránku a ich prevahu zúročil v 7. minúte v presilovej hre Daňo po ukážkovej kombinácii na jeden dotyk - 0:1.

V prostrednej časti bola prevaha domácich ešte evidentnejšia, pričom Talianov musel vo viacerých prípadoch podržať brankár Rabanser. Jeho náprotivok Romančík sa musel mať na pozore len sporadicky, so všetkými nebezpečnými situáciami si však spoľahlivo poradil. Upokojujúci druhý gól pridal v 24. minúte opäť v presilovke Daňo, keď zaskočil Rabansera, čakajúceho prihrávku pred bránku - 0:2.

Na začiatku záverečnej tretiny sa domáci zahryzli do súpera a troma gólmi v krátkom slede spečatili svoj triumf. Najprv v 44. minúte skóroval Šoltés a o ďalších 45 sekúnd zavŕšil hetrik Daňo - 0:4. Talianska striedačka si vybrala oddychový čas, no Lunter onedlho pridal piaty slovenský gól. Do konca duelu sa už skóre nezmenilo a Slováci si tak do tabuľky pripísali prvé tri body.

Hlasy po zápase:

Ernest Bokroš, tréner SR: "Pre nás bol úvodný zápas náročný po psychickej stránke. Turnaj je o víťazstvách a to sa nám podarilo na nulu, dali sme päť gólov. Musím vyzdvihnúť druhú päťku, ktorá zahrala výborne. S Richardom Burim to žiaľ vyzerá veľmi zle, sanitka ho zobrala do nemocnice, zrejme tam bude otras mozgu. Chýbať nám bude asi aj Stano Horanský, ktorý má narazené rameno."

Marko Daňo, útočník SR a autor hetriku: "Začali sme tak, ako sme si povedali, teda napádali súpera a dali gól. V druhej tretine sme ale trochu prestali hrať, neviem čím to bolo. Tréner nám povedal, že do tretieho dejstva musíme vstúpiť zodpovednejšie, čo sa nám podarilo a odskočili sme súperovi na tri góly. Svoj výkon hodnotiť nebudem, je to tímová hra. Dnes to tam padlo mne, nabudúce to môže byť niekto iný. Zvládli sme to ako tím, z toho mám radosť."

Mário Lunter, útočník SR: "Vyhrali sme, takže pocity sú super. Boli sme favorit, každé víťazstvo sa ráta. Hrala slovenská hymna a ja dúfam, že si ju ešte štyrikrát vypočujeme."

Patrik Romančík, brankár SR: "Víťazstvo na nulu určite teší. Pomalšie sme sa rozbiehali, ale postupne sme sa dostali do tempa. V ďalšom zápase nás budú Japonci naháňať a kaziť hru, my si ale musíme hrať svoje a bude to dobré."

Taliansko - SR 0:5 (0:1, 0:1, 0:3)

Góly: 7., 24. a 45. Daňo, 44. Šoltés, 47. Lunter. Rozhodovali: Sir (ČR) - Balodis (Lot.), Kaliada (Biel.), 1500 divákov.



Zostava SR:

Romančík - Predajniansky, Buri, Dinda, Rusina, Valjent, Luža, Šohajda, Šimek - Réway, Kolena, Šoltés - Gríger, Lunter, Daňo - Šimun, Horanský, Rzavský - Rehák, Koyš, Paulovič


Tabuľka po 1. hracom dni:

1. Nórsko 1 1 0 0 0 6:1 3
2. SR 1 1 0 0 0 5:0 3
3. Slovinsko 1 1 0 0 0 3:2 3
4. Japonsko 1 0 0 0 1 2:3 0
5. Taliansko 1 0 0 0 1 0:5 0
6. Francúzsko 1 0 0 0 1 1:6 0