Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

MS 2026 s možnými zmenami, Infantino: Z expanzie budú ťažiť všetci

Gianni Infantino. Foto: TASR/AP

Najmedializovanejším je návrh prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Ten predstavil v decembri možnosť rozšírenia MS na 48 reprezentácií, ktoré by hrali v šestnástich základných skupinách po troch.


Zürich 9. januára (TASR) - V utorok je na programe v Zürichu 37. kongres Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), kde si 211 krajín zvolí model finálového turnaja majstrovstiev sveta 2026.

Najmedializovanejším je návrh prezidenta FIFA Gianniho Infantina. Ten predstavil v decembri možnosť rozšírenia MS na 48 reprezentácií, ktoré by hrali v šestnástich základných skupinách po troch. Podľa návrhu by do šestnásťfinále nasledujúceho po základnej fáze postúpili prvé dve mužstvá z každej skupiny. "Futbal sa musí otvoriť všetkým, z expanzie budú ťažiť všetci. Pre rozvoj futbalu v každej krajine nie je možné urobiť viac, ako zúčastniť sa majstrovstiev sveta," citoval idnes.cz Infantina.

V hre je zachovanie aj súčasného formátu s 32 tímami, ten má podporu u krajín ako Anglicko alebo Nemecko. "V našom záujme je zachovať turnaj v menšom meradle. Ovplyvniť to však nemôžeme, máme len jeden hlas," uviedol pre BBC šéf exekutívy Anglickej futbalovej asociácie (FA) Martin Glenn.

Rozšírenie počtu účastníkov MS podporujú hlavne menšie krajiny, ktoré sympatizujú s Infantinom. Okrem toho existuje aj možnosť menšieho rozšírenia na 40 tímov. Ak by kongres odsúhlasil zmenu modelu MS, išlo by o prvú reformu formátu od roku 1998, kedy sa vo Francúzsku prvýkrát predstavilo 32 reprezentácií.