Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

USA môže na ceste za obhajobou titulu potrápiť iba Španielsko

Ilustračné foto FOTO TASR/Henrich Mišovič

V sobotu sa začínajú v poradí 17. MS v basketbale.

Madrid 28. augusta (TASR) - Úvodnými dvanástimi zápasmi sa v sobotu začnú majstrovstvá sveta basketbalistov. Dejiskom v poradí 17. svetového šampionátu bude v termíne od 30. augusta do 14. septembra Španielsko.

Práve usporiadateľská krajina je odborníkmi považovaná za jedinú možnú hrozbu pre najväčších favoritov podujatia, ktorými budú úradujúci majstri sveta z USA. Američania by mali obhájiť titul spred štyroch rokov zo šampionátu v Turecku aj napriek tomu, že na Pyrenejskom polostrove im budú chýbať viacerí elitní hráči. Z reprezentačných povinností sa postupne ospravedlnili LeBron James, Carmelo Anthony, Blake Griffin či Kevin Love. Počas prípravného kempu ohlásil odchod pre "fyzické i mentálne vyčerpanie" najlepší strelec uplynulej sezóny NBA Kevin Durant, neskôr z nominácie pre vážne zranenie vypadla aj hviezda Indiany Paul George. A tak sa tréner Mike Krzyzewski bude v Španielsku spoliehať najmä na mladícku dravosť a atletickosť hráčov svojho výberu.

Lídrom tímu by mal byť Derrick Rose. Najužitočnejšieho hráča ligy zo sezóny 2010/11 trápili počas uplynulých dvoch ročníkov zranenia, ale pred letom začal s tréningom a šampionát bude pre neho ideálnou šancou rozohrať sa pred novou sezónou NBA. "Už sa nemôžem dočkať. Cítim sa fit, kolená poslúchajú. V Španielsku chceme ukázať, že v USA sa hrá najlepší basketbal," povedal Rose pred odchodom na starý kontinent. Na pozícii tvorcu hry sa bude striedať s vychádzajúcou hviezdou Clevelandu Kyrie Irvingom a ostrostrelcom Stephenom Currym z Golden State. V základnej zostave by nemal chýbať piaty najlepší strelec sezóny 2013/14 James Harden z Houstonu, pod košom bude úradovať jeden z najlepších mladých pivotov na svete Anthony Davis z New Orleans.

Ten bol najlepším strelcom USA v ich záverečnom prípravnom stretnutí pred MS, v utorok na Kanárskych ostrovoch zdolali Američania súpera zo Slovinska presvedčivo 101:71. Kouč Krzyzewski aj napriek vysokému víťazstvu nebol maximálne spokojný. "Pôjdeme od zápasu k zápasu, stále máme ešte čo zlepšovať. Vo vyraďovacích bojoch nás čakajú silní súperi, musíme byť stopercentne pripravení," nechal sa počuť americký tréner.

Obhajcovia titulu budú hrať základnú C-skupinu v baskickom Bilbau. Ich súpermi budú Dominikánska republika, Turecko, Fínsko, Nový Zéland a Ukrajina. Z každej zo štyroch základných skupín postúpia do vyraďovacích bojov najlepšie štyri tímy. Mužstvá čaká náročný program, za prvých šesť dní odohrajú až päť zápasov.

Hlavnou zbraňou domácich Španielov v porovnaní s tímom USA budú skúsenosti. Hlavné opory ako bratia Gasolovi, Jose Calderon, Rudy Fernandez či Sergio Rodriguez sú v basketbalovo najlepších rokoch. "My chceme hrať a víťaziť ako tím. Poznáme sa a hrávame spolu už niekoľko rokov. Zároveň si každý z nás uvedomuje, že väčšina z nás má poslednú šancu niečo dokázať na medzinárodnom fóre. Nechceme sklamať fanúšikov a preto ku každému zápasu pristúpime s maximálnou zodpovednosťou," uviedol pred štartom turnaja starší z bratov Gasolovcov Pau. Španieli sa predstavia v základnej A-skupine v spoločnosti Brazílie, Egypta, Francúzska, Iránu a Srbska.

Čiernym koňom šampionátu, ktorý sa bude hrať po novým marketingovým názvom Svetový pohár FIBA 2014, bude Litva. Vicemajstri Európy však v záverečnom prípravnom stretnutí prišli o tvorcu hry Mantasa Kalnietisa, ktorý si zlomil kľúčnu kosť. "Je veľmi ťažké, keď tri dni pred začiatkom turnaja stratíte najdôležitejšieho hráča tímu. Musíme sa však s tým vyrovnať. Nevzdávame sa, budeme bojovať," napísal na sociálnej sieti Twitter krídelník Martynas Pocius. Pobaltský tím čaká v D-skupine Angola, Austrália, Kórejská republika, Mexiko a Slovinsko.

MS v basketbale - zloženie skupín:

A-skupina: Brazília, Egypt, Francúzsko, Irán, Srbsko, Španielsko
B-skupina: Argentína, Chorvátsko, Grécko, Filipíny, Portoriko, Senegal
C-skupina: Dominikánska republika, Fínsko, Nový Zéland, Turecko, Ukrajina, USA
D-skupina: Angola, Austrália, Kórejská republika, Litva, Mexiko, Slovinsko