Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Na MS v cyklistike budú Slovensko zastupovať Saganovci aj Velitsovci

Peter Sagan. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Obsadenie zvyšných dvoch zo šiestich miest určí tréner Ján Valach v pondelok.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Na nadchádzajúcich MS v cestnej cyklistike v talianskej Florencii (22.-29. septembra) bude Slovensko v najsledovanejšej súťaži reprezentovať šestica borcov. V pretekoch jednotlivcov Elite s hromadným štartom má istotu štvorica Juraj a Peter Saganovci (Cannondale), Peter a Martin Velitsovci (Omega-Pharma Quickstep), ďalšie dve miestenky pridelí tréner Ján Valach dvom zo štvorice Matej Jurčo, Patrik Tybor, Maroš Kováč a Marek Čanecký.

"Cez víkend sa všetci štyria zúčastnia na pretekoch. Jurčo a Tybor na trojetapových v Česku, Kováč na armádnych majstrovstvách a Čanecký v Rakúsku. V pondelok určí Valach zvyšnú dvojicu," informoval v stredu v hoteli Holiday Inn prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara.

V prípade superšpurtéra Petra Sagana a dobrého časovkára Petra Velitsa sú akékoľvek špekulácie o ambíciách zbytočné. Napriek tomu Privara definoval aj konkrétnejšie ciele: "V časovke mužov Elite vkladáme najväčšie nádeje do Petra Velitsa, ktorý by sa chcel rehabilitovať za vlaňajšie zlyhanie, potvrdiť, že patrí medzi širšiu svetovú časovkársku špičku a skončiť do 10. miesta. Jurčo už predtým potvrdil, že má na umiestenie v prvej dvadsiatke. V pretekoch jednotlivcov sa budeme najviac spoliehať na výkon Petra Sagana, profil trate by mal vyhovovať aj Petrovi Velitsovi. Je majstrom sveta do 23 rokov, prestupuje do tímu BMC, bude motivovaný. Sagan má za sebou veľmi dobrú prípravu, mohol by skončiť v prvej desiatke, ale pri jeho bojovnosti a ambíciách tajne dúfam aj v medailu. V širšej nominácii na tímovú časovku profesionálov Pro Tour sú Peter Velits a Peter Sagan, ich tímy budú obhajovať prvé, resp. štvrté miesto."

V mladších kategóriách je situácia iná: "Juniorka Medveďová sa doteraz viac venovala cyklokrosu a horskej cyklistike. Chce venovať viac pozornosti cestným pretekom. Je to naša nádej na nadchádzajúce olympijské hry v Rio de Janeiro. Najlepší juniori nám prešli do kategórie do 23 rokov, jeden-dvaja by mohli skončiť v prvej tretine štartového poľa. Po dlhšom čase sa na MS nominovali aj pretekári do 23 rokov, dvaja-traja by mali skončiť v cieli v prvej polovici štartujúcich."

Nominácia Slovenska na MS vo Florencii (22.-29. septembra):
časovka, profesionálne tímy Pro Tour: Peter Velits, Peter Sagan (v širšej nominácii)
časovka juniori: Tereza Medveďová
časovka do 23 rokov: 1 pretekár po kontrolných pretekoch
časovka muži elite: Peter Velits, Matej Jurčo

preteky jednotlivcov s hromadným štartom:

juniorky: Tereza Medveďová

juniori: Tomáš Harag, Juraj Bellan, Martin Dubeň

do 23 rokov: Michael Kolář, Erik Baška, Mário Daško, Ľuboš Malovec

muži, Elite: Peter Sagan, Juraj, Sagan, Peter Velits, Martin Velits + dvaja zo štvorice: Matej Jurčo, Patrik Tybor, Maroš Kováč, Marek Čanecký.