Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

Na MS si nevybojoval miestenku do Ria ani jeden slovenský zápasník

Na archívnej snímke Slovák Soslan Gaglojev (červený dres) a Nemec Nick Matuhin počas zápasu vo voľnom štýle vo váhovej kategórii mužov do 125 kg na majstrovstvách Európy v zápasení vo fínskom meste Vantaa Foto: TASR/AP

Ďalšiu možnosť prebojovať sa na olympijské hry budú mať slovenskí zápasníci na celosvetovej a kontinentálnej kvalifikácii, ktoré budú nasledovať po svetovom šampionáte.

Las Vegas 13. septembra (TASR) - Ani jeden slovenský zápasník si na MS v Las Vegas nedokázal vybojovať miestenku na budúcoročné olympijské hry. V noci na nedeľu neuspeli v "mekke hazardu" ani poslední dvaja slovenskí zástupcovia bojujúci o účasť v Riu - voľnoštýliari Dan Pálinkás (do 74 kg) a Soslan Gaglojev (do 125 kg).

Gaglojev najprv v 1/16-finále narazil na Farchoda Anakulova z Tadžikistanu, ktorého zdolal hladko na technickú prevahu. V osemfinále však bol nad jeho sily Parviz Khodavirdi Hadi Basmanj, rozhodca duel predčasne ukončil v druhej perióde v čase 4:43 po tom, čo Iránec získal desiaty bod a viedol nad slovenským reprezentantom 10:0. Gaglojev nešiel ani do opráv a v konečnom zúčtovaní skončil na 11. mieste. Titul získal Turek Taha Akgul.

V kategórii do 74 kg sa nedarilo Pálinkásovi, ktorý vypadol hneď na úvodnej prekážke. V 1/16-finále nestačil na Venezuelčana Cristiana Joseho Sarca Colmenareza a celkovo obsadil 27. priečku. V neolympijskej váhovej kategórii do 70 kg sa predstavil Róbert Ollé. Ten si najprv poradil s Rakúšanom Philippom Crepazom, v osemfinále však prehral s domácim Američanom Jamesom Malcolmom Greenom. V konečnom poradí patrilo Ollému 15. miesto.

Miestenky na OH v Riu si z každej hmotnostnej kategórie vybojovalo najlepších šesť borcov. Ďalšiu možnosť prebojovať sa na olympijské hry budú mať slovenskí zápasníci na celosvetovej a kontinentálnej kvalifikácii, ktoré budú nasledovať po svetovom šampionáte.

MS v Las Vegas
voľný štýl - muži

do 57 kg:

finále: Vladimer Chinčegašvili (Gruz.) - Hassan Sabzali Rahimi (Irán) 5:4

do 70 kg (neolymp. váha):

1/16-finále: Róbert OLLÉ (SR) - Philipp Crepaz (Rak.) 5:1 na t.b.

1/8-finále: OLLÉ - James Malcolm Green (USA) 1:12 na t.b., na tech. prevahu

finále: Magomedrasul Gazimagomedov (Rus.) - Hassan Aliazam Yazdanicharati (Irán) 10:3 na t.b.

do 74 kg

1/16-finále:

Dan PÁLINKÁS (SR) - Cristian Jose Sarco Colmenarez (Ven.) 3:8 na t.b.

finále: Jordan Ernest Burroughs (USA) - Unurbat Purevjav (Mong.) 12:4 na t.b., výhra na tech. prevahu

do 125 kg

1/16-finále: Soslan GAGLOJEV (SR) - Farchod Anakulov (Tadž.) 10:0 na t.b., výhra na techn. prevahu

1/8 finále: Parviz Khodavirdi Hadi Basmanj (Irán) - GAGLOJEV 10:0 na t.b. v II. perióde, na tech. prevahu

finále: Taha Akgul (Tur.) - Džamaladdin Magomedov (Azer.) 10:0 na tech. prevahu