Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Slovenský štvorkajak postúpil do finále na 1000 m na MS v Moskve

Slovenský štvorkajak v zložení (na snímke zlava) Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin Foto: TASR/Henrich Mišovič

Strieborní medailisti z ME v nemeckom Brandenburgu finišovali v druhom semifinále tretí za loďami Portugalska a Srbska.

Moskva 8. augusta (TASR) - Slovenský štvorkajak v zložení Marek Krajčovič, Matej Michálek, Gábor Jakubík, Viktor Demin sa na MS v Moskve prebojoval do nedeľńajšieho finále K4 na 1000 m. Strieborní medailisti z ME v nemeckom Brandenburgu finišovali v druhom semifinále tretí za loďami Portugalska a Srbska. Na kilometri tak bude mať Slovensko v bojoch o medaily tri lode. Už vo štvrtok si postup zabezpečili Erik Vlček s Jurajom Tarrom v K2 a Peter Gelle v K1.

Demin bol po semifinálovej jazde spokojný. "Semifinálovú jazdu sme mali plnú silných súperov, o postup mohlo bojovať 6 lodí, ale snažil som sa na to nemyslieť. Urobili sme drobné chybičky, trošku sme zaspali na štarte, v závere sme zvýšili frekvenciu príliš skoro a potom nám nestačili sily až dokonca. Ale čiastkový cieľ sme splnili, sme v A-finále a to je najpodstatnejšie." Radosť z postupu medzi elitnú deviatku mal aj Michálek. "Rozjazda bola trošku problémová, potrebovali sme sa dostať do optimálneho tempa, lebo sme sa necítili vo svojej koži. Ale trošku sme sa oťukali, v semifinále to bolo zasa o kus lepšie, aj keď sme v závere poriadne stuhli. Cieľ sme splnili, sme v A-finále a tam to určite bude zasa o niečo lepšie."

Tréner štvorkajaka Felix Masár na margo vystúpenia jeho zverencov poznamenal. "Chalani išli to svoje optimum, a na postup to stačilo. V rozjazde sme sa snažili o priamy postup z prvého miesta, ale nešlo to a tretie miesto bolo aj sklamaním. Ale podstatné je, že sme sa napokon dostali do A finále. Tam to zasa bude niečo úplne iné."

Mladý slovenský štvorkajak v zložení Marek Krajčovič (vpravo), Matej Michálek (druhý sprava), Gábor Jakubík (vľavo), Viktor Demin (druhý zľava)
Foto: TASR/Henrich Mišovič



Vlček s Gellem v A-finále na 500 m

Erik Vlček a Juraj Tarr
Foto: TASR/MTI
Slovenský dvojkajak v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr sa na MS v Moskve suverénnym spôsobom prebojoval do nedeľňajšieho A-finále K2 na 500 m. Členovia ŠKP Bratislava vyhrali druhé semifinále o vyše sekundu pred loďou Kazachstanu.

"Cítime sa v pohode, vieme držať slušné tempo počas trate a v závere dokážeme pridať. Zdá sa, že by z toho mohol byť nejaký dobrý výsledok, ak si finálovú jazdu naplánujeme správne a všetko klapne. Podľa toho, že naša rozjazda bola najrýchlejšia, sa dalo tušiť, že postup zo semifinále do A-finále by nemal byť problémom a nakoniec sa to aj potvrdilo. Po včerajších dvoch jazdách na kilometri som sa ráno cítil trošku unavený, ale rýchlo to opadlo a naopak, tieto dve dnešné jazdy na 500 metrov nás dobre naštartovali a nabudili do zajtrajších bojov o medaily na 1000 m," povedal Vlček pre oficiálnu stránku Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky www.canoe.sk.

O medailu zabojuje aj Kohút

Singlkanoista Rastislav Kohút
Foto: TASR/Henrich Mišovič
O medaily bude bojovať aj singlkanoista Rastislav Kohút, ktorý dopádloval v semifinále tretí. "Už v rozjazde som išiel takmer naplno, hoci priamo nepostupoval ani jeden pretekár. Ale je vždy dobré skončiť do tretieho miesta v rozjazde, mal som v nej majstra sveta a olympijského víťaza, tak som rád, že som sa ich celkom dokázal držať. V semifinále už išlo o všetko, fúkalo do chrbta, a myslím si, že väčšina pretekárov prepálila tempo. Ja som si išiel svoje tempo a preto som dokázal v závere ešte zrýchliť a dostať sa na postupové miesto," povedal člen Dukly Trenčín. Ženská kádvojka v zostave Ivana Kmeťová, Martina Kohlová skončila v semifinále štvrtá a predstaví sa v B-finále rovnako ako kajakár Martin Jankovec, ktorý obsadil v prvom semifinále K1 tretie miesto.

V semifinále na 200 m 4 slovenské lode

Všetky štyri slovenské lode sa na MS v rýchlostnej kanoistike v Moskve prebojovali do sobotňajšieho semifinále na 200 m. Kajakár Miroslav Zaťko skončil vo svojej rozjazde tretí rovnako ako dvojkajak v zložení Martin Jankovec, Ľubomír Beňo. Ženská kádvojka v zostave Ivana Kmeťová, Martina Kohlová finišovala štvrtá, singlkanoista Ľubomír Hagara bol šiesty.

Slovenský dvojkajak v zložení Ivana Kmeťová (vpredu), Martina Kohlová (vzadu).
Foto: TASR/Henrich Mišovič