Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Šport

MS v hokeji vrcholia. Čierny kôň vyzve domácich, bude i zámorské derby

Ruský hráč Artemij Panarin (vľavo) oslavuje so spoluhráčom Vadimom Šipachjovom gól do bránky Švédska v zápase A-skupiny Rusko - Švédsko na MS v hokeji v Moskve 17. mája 2016. Foto: TASR/AP

Semifinálový zápas Fínska a Ruska bude zároveň aj konfrontáciou prvých piatich hráčov kanadského bodovania šampionátu.

Moskva 21. mája (TASR) - Semifinále 80. MS v hokeji ponúka naozaj zaujímavé menu. V prvom súboji o finále sa stretnú domáci Rusi so zatiaľ nezdolanými Fínmi a v druhom semifinále sa stretnú dva severoamerické tímy. Miernymi favoritmi semifinálových súbojov sú Rusi a Kanaďania, ale ich súperi môžu prekvapiť. Čiernym koňom šampionátu sa ukazujú byť najmä Fíni.

V doterajšom priebehu MS sa spomedzi európskych tímov najviac darilo Fínom a Rusom. Vzhľadom na priebeh šampionátu je ich účasť v semifinále zaslúžená. O forme Suomi svedčí viacero štatistických ukazovateľov, najvýstižnejším je ich výsledková bilancia. Severania zvíťazili v riadnom hracom čase vo všetkých ôsmich zápasoch šampionátu, čo o sebe nemôže povedať žiadny iný tím. Spomedzi ôsmich triumfov zarezonoval najmä presvedčivý výsledok 4:0 proti Kanade v závere skupinových bojov. Do semifinále sa zverenci Kariho Jalonena dostali po presvedčivom víťazstve 5:1 nad Dánskom.

Semifinálový zápas Fínska, ktoré je uvádzané ako domáci tím, a Ruska, bude zároveň aj konfrontáciou prvých piatich hráčov kanadského bodovania šampionátu. Na čelo produktivity je so 16-timi bodmi (5+11) Rus Vadim Šipačov, ktorý má pred svojím spoluhráčom Artemijom Panarinom (5+7) náskok štyroch bodov. Tretím v poradí je fínsky supertalent Patrik Laine, ktorý je so siedmimi gólmi lídrom medzi strelcami. Spomínanú päticu produktívnych semifinalistov dopĺňajú Rus Jevgenij Dadonov a Fín Mikael Granlund (obaja po 11 bodov). Rusi nemali do domáceho šampionátu ideálny vstup. V prvom zápase prehrali 0:3 s Českom a v ďalšom ich poriadne potrápili Kazachovia, ktorých zdolali divoko 6:4. Táto výhra naštartovala zverencov Olega Znaroka tí vyhrali aj nasledujúcich šesť zápasov. Dánom dokonca strelili desať gólov a vo štvrťfinále bez väčších problémov otočili zápas proti Nemecku. Ruský tím v závere bojov v základných skupinách posilnilo trio hráčov Washingtonu Capitals na čele s jedným z najlepších zakončovateľov súčasnosti Alexandrom Ovečkinom.

Semifinále dvoch tímov z amerického kontinentu je prestížnou a nie tak častou konfrontáciou. Oba tímy už niekoľko rokov posielajú na svetový šampionát mladé tímy, ktorých vekový priemer býva medzi najnižšími. Inak tomu nie je ani v Rusku. Kanaďania vlani suverénne ovládli šampionát, v priemere strieľali 6,6 gólov na zápas a jeden z pamätníkov vlaňajšieho prvenstva Matt Duchene sa vyjadril, že v Rusku chcú nielen obhájiť titul, ale svoj fantastický gólový priemer ešte navýšiť. Prvých šesť zápasov zodpovedalo týmto nesmelým ambíciám, ale potom prišla facka od Fínov. Prehra 0:4 mnohých prekvapila, ale Kanaďania sa z nej dokázali bez problémov spamätať. Vo štvrťfinále to už bol opäť uvoľnený výkon podporený zodpovednou hrou na oboch koncoch klziska, ktorá vyústila do jednoznačného víťazstva 6:0 nad nie práve v ideálnej forme hrajúcimi Švédmi. V zápase proti Američanom sú v pozícii favorita, ale oba tímy si určite spomenú na nepísané pravidlo o favoritoch derby zápasov.

Ani Američania sa z vlaňajšieho šampionátu v Česku nevracali bez medaily. Takisto sa im podarilo zvíťaziť v poslednom zápase na turnaji, keď v boji o 3. miesto zdolali domácich Čechov. Tí v Moskve vyhrali svoju skupinu a proti Američanom, ktorí sa do štvrťfinále dostali na úkor Slovákov, boli favoritom. Hráči Spojených štátov však opäť dokázali, že na MS sú schopní zdolávať favoritov aj s hráčmi v tínedžerskom veku. Skutočnosť, že Američanov posunul do semifinále dvomi gólmi (jedným v riadnom hracom čase, druhým v samostatných nájazdoch) iba 18-ročný talent Auston Matthews, preto vyznieva veľmi symbolicky. Zatiaľ čo v súboji medzi Ruskom a Fínskom sa proti sebe postavia najproduktívnejší hráči šampionátu, v zápase medzi Kanadou a USA dôjde ku konfrontácii dvoch mimoriadnych talentov severoamerického kontinentu. Proti spomínanému Matthewsovi sa postaví Connor McDavid. Prvý menovaný je na čele väčšiny predraftových rebríčkov a vo výbere talentov do NHL bude zrejme zvolený z najvyššej priečky, druhý sa už stáva "tvárou" NHL a zámorskí odborníci o ňom hovoria ako o najväčšom talente od čias Sidneyho Crosbyho.