Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Po MS vo vodnom slalome zmiešané slovenské rozpaky

Na snímke športový riaditeľ Slovenského zväzu kanoistiky na divokej vode Róbert Orokocký. Foto: FOTO TASR/Pavel Neubauer

Slovenský vodný slalom si zvykol na prenikavejšie bilancie.

Deep Creek 22. septembra (TASR) - Z viacerých uhlov pohľadu sa bude spomínať na 36. majstrovstvá sveta slalomárov na divokej vode v americkom Deep Creeku. Na jednej strane to bude spomienka značne nasiaknutá smoliarskymi pocitmi, no aj šťastnými. Slovenská výprava dopadla vcelku solídne, so 4. miestom v medailovej bilancii krajín (1-1-2).

Ak by sa vybral pohľad varovný, tak by vyvolal trpkosť. Škantárovci vzhľadom na sezónu by si zaslúžili zlato, netreba však byť nenásytný. Po všetkom, čo zažili v Deep Creeku, ako s 'odretými ušami' postúpili do finále, je pre nich a celý slovenský vodný slalom bronz balzamom na vyhladovenú dušu. Vyhladovenú preto, že sa zrodila len jedna medaila v olympijských disciplínach a s takouto bilanciou znesie porovnanie len ďaleká minulosť, s rokom 1999 v Seu d'Urgell (3. Martikán), s Trés Coroas'1997 (1. Martikán), s Nottinghamom'1995 (3. Martikán).

Slovenský vodný slalom si zvykol na prenikavejšie bilancie. Aj keď tri medaily v hliadkach s kompletnou zbierkou, zlata (singlisti), striebra (deblisti) a bronzu (kajakárky) zachránili prestíž, ústup z pozícii sa nepríjemne ponúka. MS sa nevydarili viacerým slovenským tromfom, kajakárke Jane Dukátovej (koniec v semifinále), Hochschornerovcom (semifinále), Martikánovi (semifinále), Kaliskej individuálne vystúpenie sa dokonca skončilo v kvalifikácii, a to bola už prisilná káva. Z 12 slovenských lodí postúpilo do semifinále 10, no do finále len tri.

Miestami na hranici regulérnosti

Pohľad menej kritický priniesol aj cenné pozitívne momenty šampionátu. Štvrtú priečku Slovenska so štyrmi vzácnymi kovmi treba oceniť, Škantárovci nepochybne neustále patria k absolútnej svetovej špičke, z trojice singlistov Slafkovský, Beňuš, Martikán vyžaruje vzácna vyrovnanosť. Piatykrát v nepretržitom rade získať na MS zlato v hliadkach je unikát a už teraz sa rysuje 'bratovražedný' boj o miestenku na OH.

Deep Creek bol v mnohom špecifický. Hlavne rozostavením bránok poriadne rozvíril zákulisie a spodok finálovej trate od 15. bránky nižšie vyvolal doslova bolenie hláv. Poučenie sa ponúka, taktiež konštatovanie, že aj s takýmito nástrahmi sa musia najlepší vyrovnať. Keď to dokázala dvakrát zlatá Austrálčanka Foxová v K1 a C1, francúzska trojica kajakárov, ktorá si vyhradila stupeń víťazov výlučne pre seba, slovinskí deblisti Božič - Taljat, alebo všestranný singlista z USA Lefevre, tak Slováci, od ktorých sa medailisti v mnohom v minulosti priúčali, si mali s kritickými miestami poradiť o to viac.

Svetový vodný slalom sa nezbavil svojich neduhov. Viacero protestov po dojazdoch vnieslo väčšiu dávku neistoty ako by sa patrilo a v tomto sa vrátili slalomári do vodáckeho praveku. Zmienky o meniacej sa vode, pri ktorej musíte mať kusisko šťastia, taktiež spochybnili regulárnosť. Ako sa tomu brániť je dosť otázne, radiť ťažké, no jedným dychom sa žiada dodať, že sa na tomto poli neoranom nič oproti minulosti nezmenilo. Aj nadávať na nešťastne postavenú vlásenku s číslom 19 by sa mohlo intenzívnejšie. Veľa naznačili trojnásobní olympijskí víťazi deblisti Hochschornerovci, keď im v úsilí bránili natesno pri brehu postavené bránky a ak mal zadák väčší vzrast, tak smola, vznikalo ďalšie mínus.

Nechýbali prekvapenia

Slovenská bilancia štyroch medailí (1-1-2) by sa v historickej úspešnosti na MS zaradila zdanlivo bok po boku pražskej Troji'2006, no naozaj len zdanlivo, keďže v Troji sa zrodili až tri individuálne medaily (1-1-1). Aj v Penrithe'2005 počet a lesk vzácnych kovov napriek rovnakej zbierke mal kvalitnejšiu podobu v individuálnych medailách (1-1-2), dokonca Augsburg'2003 (1-0-1) i Bourg Saint Maurice'2002 (2-0-0) v olympijských disciplínach taktiež prekonali Deep Creek. V tomto zrkadlení neteší konštatovanie, že to boli pre Slovákov jedny z najmenej úrodných MS v histórii.

Vedúci tímu Róbert Orokocký mal pri bilancovaní viac dôvodov na úsmev. "Potvrdili sme povesť špičkového tímu, v hliadkach sme sa presadili a ako celok sme pôsobili veľmi dobrým dojmom, keď najhoršie sme skončili štvrtí v mužskom kajaku. V individuálnych pretekoch to bolo horšie, a 'len' jedna medaila sa nám máli. V sumáre však u nás prevláda spokojnosť."

Za príčinu nezdarov určil Róbert Orokocký viacero skutočností. "Tento šampionát priniesol niekoľko prekvapení, zaregistrovali sme nové mená vo finále i na stupňoch, náhodným výsledkom pomohla voda a špecificky postavená trať. Bolo treba aj šťastie, umenie sa občas potláčalo, na úkor viacerých favoritov. Cením si hliadky kajakárov i kajakárok, maximálny zápis do histórie sa podaril triu singlistov s piatym zlatom za sebou, Škantárovci zasa na stupeň prenikli individuálne, v olympijskej disciplíne."

Sklamania sa navŕšili, za najväčšie považuje Róbert Orokocký prepad Kaliskej už v kvalifikácii a za očakávaním najviac zaostal aj Martikán nepostupom do finále. "Strategicky nám v tejto sezóne vychádzalo všetko, naplánovali sme si celoplošne uspieť a aj sa nám to podarilo, medailových umiestení na ME, v seriáli SP a na MS bolo veľa. Už sme sa uťahali, potrebujeme oddych, na druhej strane som si istý, že onedlho nám bude voda chýbať. Za šampionátom sme dali zbohom, bol iný, osobitý, hlavne traťou, a to bude jedna z ďalších najdôležitejších spomienok na tohtoročný vrchol."

Medaily Slovákov na MS v Deep Creeku (1-1-2)

zlato: hliadka 3xC1 (Martikán, Slafkovský, Beňuš)
striebro: hliadka 3xC2 (Hochschornerovci, Škantárovci, Kučera - Bátik)
bronz: Škantárovci v C2, hliadka 3xK1ž (Kaliská, Dukátová, Nevařilová)