Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Na MS v šprinte tituly pre Slovincov v C2 a pre Britku v K1

Slovenskí deblisti zažili na majstrovstvách sveta v šprinte zjazdárov na divokej vode v slovinskom Solkane sklamanie.

Solkan 14. júna (TASR) - Na majstrovstvách sveta v šprinte zjazdárov na divokej vode zažili v slovinskom Solkane sklamanie slovenskí deblisti. Ani jedna z trojice lodí nepostúpila do desaťčlenného večerného finále, keď v perejách rieky Soča najviac v popredí skončili Matúš Kunhart - Peter Šoška na 11. mieste.

Slovákom neulahodila ani zmena pravidiel, z dvoch kvalifikačných jázd sa rátala lepšia, nie ako predtým ich súčet. Ak by sa jazdilo podľa starých regúli, tak by Kunhart so Šoškom postúpili, čo však bola len slabá útecha. Výrazne v úzadí sa ocitli aj Ján Šutek - Štefan Grega na 20. mieste a od posledných na 23. priečke nováčikov Vaculu - Bothára sa veľa neočakávalo.

Už prvé kolo naznačilo, že slovenské deblovky budú mať s postupom do desaťčlenného finále značné problémy. Až 11. miesto bývalých majstrov sveta a Európy Kunharta so Šoškom. 20-te Šuteka s Gregom a posledné 23-tie nováčikov Vaculu s Bothárom jasne nakazovalo, aby v druhom kole podstatne zrýchlili. Kunhartovi so Šoškom sa aj podarilo pridať, stlačiť čas pod 70 sekúnd presne na 69,94, čo však na lepšie ako konečné 11. miesto nestačilo. Od postupového 10. miesta ich delilo 0,12 sekundy.

Ján Šutek pragmaticky zhodnotil výkon svojej lode so zadákom Gregom. "Pre nás to ani nie je také prekvapenie, ťažko sme si mohli medzi mladšími trúfať, no na finále sme aspoň v kútiku duše verili. Trať bola úplne jednoduchá, bez zákruty, štart doslova na oleji, bolo to len o búšení pádla. V druhom kole začalo aj fúkať, veľa lodí sa už nezlepšilo a my napriek snahe sme dopadli rovnako. V hliadkach to bude hlavne o nadobudnutí skúseností našej tretej lode zo Zvolena, Vacula s Bothárom boli ešte minulý rok juniori a teraz nadobúdajú ostrohy, naozaj sa veľmi snažia."

Kvalifikácia deblistov bola v znamení nadvlády Slovincov s tromi loďami na čele a pred večerným finále pod umelým osvetlením vznikla otázka, kto naruší ich hegemóniu na medailovom stupni.

V kvalifikácii kajakárok bojovala Katarína Kopúnová v konkurencii 32 žien, v druhom kole sa pozoruhodne zlepšila o vyše tri sekundy a posunula v poradí na 23. miesto. V porovnaní s najlepšími však značne stratila, na najlepšiu Britku Brownovú až 8,14 sekundy.

V desaťčlennom finále deblistov večer pod umelými reflektormi zopakovali rýchle jazdy dve slovinské lode, so zlatými Božičom - Taljatom. Len jedna zlyhala, s ôsmym najrýchlejším časom Žnidaršič - Žganjar, v kvalifikácii najrýchlejší. Výborne zajazdili bronzoví Česi Šťastný - Rolenc, dokonca siahali aj na striebro a chýbalo im len 0,02 sekundy. Oproti kvalifikácii si pohoršili aj nedávni európski šampióni, vlani na MS v Bourg St. Maurice zlatí Francúzi Alzingre - Claudepierre, keď sa zaradili až na 5. priečku.

Kajakárky s 12 finalistkami mali po kvalifikácii jasnú favoritku, Britku Hannah Brownovú. Čakalo sa len, či zopakuje bravúrnu jazdu, alebo ju ohrozia obe Francúzky, s čerstvou európskou šampiónkou Malaterreovou i bronzovou na ME Hostensovou. Na medailové pódium sa pretlačila strieborná Švajčiarka Mathysová, v kvalifikácii až deviata, Francúzkam sa darilo menej, a tak si Britka Brownová v pohode dopádlovala za titulom.

Výsledky kvalifikácie

C2: 1. Peter Žnidaršič - Luka Žganjar 67,70, 2. Luka Božič - Sašo Taljat 67,71, 3. Blaž Cof - Simon Hočevar (všetky Slovin.) 68,15, ...11. Matúš Kunhart - Peter Šoška 69,94, 20. Ján Šutek - Štefan Grega 72,47, 23. Lukáš Vacula - Peter Bothár (všetky SR) 75,55

K1 ženy: 1. Hannah Brownová (V. Brit.) 67,40, 2. Manon Hostensová 69,12 a Sixtine Malaterreová (obe Fr.) zhodný čas 69,12, ...23. Katarína Kopúnová (SR) 75,54

Finálové výsledky

C2: 1. Luka Božič - Sašo Taljat 67,21, 2. Blaž Cof - Simon Hočevar (obe Slovin.) 67,77, 3. Jan Šťastný - Ondřej Rolenc (ČR) 67,79

K1 ženy: 1. Hannah Brownová (V. Brit.) 68,13, 2. Melanie Mathysová (Švajč.) 68,95, 3. Sixtine Malaterreová (Fr.) 69,08