Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Šport

Na šampionáte bez Graňáka, Sekera priletí priamo do Fínska

Dominik Graňák Foto: TASR/Adriana Antošková

Slovenskí reprezentanti odštartujú svoje účinkovanie na Slovakia Cup-e 2013 vo štvrtok 25. apríla o 19.00 h proti výberu Bieloruska

Bratislava 23. apríla (TASR) - Tréner slovenských hokejistov Vladimír Vůjtek nemôže na nadchádzajúcom svetovom šampionáte vo Švédsku a Fínsku počítať s Dominikom Graňákom.


Skúsený obranca sa v utorok rozhodol, že zo zdravotných dôvodov neposilní tím.

"Bohužiaľ nie, tento rok vynechám šampionát," odpovedal na otázku o svojej účasti. "Sú to jednoznačne zdravotné dôvody, aj keď, našťastie, teraz sa cítim v poriadku. No problémy, ktoré som mal počas sezóny trvali dosť dlho na to, aby som niektoré veci prehodnotil a rozhodol som sa tak, že by bolo naozaj lepšie, aby som si dal pauzu."



Graňák si chce počas leta doliečiť problémy, ktoré ho trápili počas celej uplynulej sezóny. "Bol som v takých stavoch, kedy som rozmýšľal na vecami, o ktorých by som nikdy nepovedal, že nad nimi budem rozmýšľať, pretože hokej ma vždy bavil. Neviem presne, čo to bolo, ale cítil som sa extrémne unavený a musel som vynechávať zápasy."

Tréner Vůjtek bol na takýto verdikt obrancu Dinama Moskva pripravený

Na snímke tréner Vladimír Vůjtek.
Foto: TASR/Michal Svítok
"Celú sezónu som bol s Dominikom v telefonickom kontakte a takúto odpoveď som od neho tak trochu čakal. Vedel som, že má už dlhšiu dobu problémy. Snažili sme sa ho prehovárať, ale on bol pevne rozhodnutý. Aj keď sa mu to v poslednej dobe zlepšilo, lekári mu odporúčajú dlhší odpočinok," povedal reprezentačný tréner.

Graňákova absencia je podľa neho pre tím veľkou stratou, zvlášť keď účasť na MS už predtým z rôznych dôvodov odriekli piati obrancovia z vlaňajšieho "strieborného" kádra. "Straty sú nepríjemné, prídu však noví hráči. Ako hovorí môj kamarát, povstanú noví bojovníci. Už teraz sa snažíme hrať ináč ako minulý rok. Sú tu obrancovia iného typu, skôr bojovníci, a podľa toho musíme systém nastaviť," doplnil Vůjtek.



Defenzívne rady rozšíri ešte Tomáš Slovák, čerstvý šampión z českej extraligy by sa mal hlásiť v Bratislave najneskôr v stredu. "Príde buď v utorok večer, alebo zajtra ráno. Má ešte nejaké povinnosti," prezradil na margo zadáka Plzne český kouč. Ten pozorne sleduje vývoj v NHL, odkiaľ po skončení základnej časti očakáva ďalšie posily. Jedna je už istá, keďže Buffalo s Andrejom Sekerom už nemôže postúpiť do play off. "Andrej je voľný, priletí za nami priamo do Fínska. K dispozícii je aj Tomáš Kopecký, ten ale nehral posledný zápas za Floridu. Budeme mu teraz volať a zisťovať, aké má zranenie. Čo sa týka Mariána Gáboríka, ten s Columbusom ešte tvrdo bojuje o play off."




Do úvahy pripadá aj Richard Pánik, ktorého Tampa Bay už tiež dávnejšie stratila šancu na postup do vyraďovačky. Ako hráč s dvojcestnou zmluvou však po skončení základnej časti NHL zamieri do tímu Syracuse Crunch, s ktorým bude pokračovať v play off AHL. "Už vlani, keď sme ho žiadali, nám predstavitelia Tampy potvrdili, že pre neho je prednostná farma pred MS. Samozrejme, snažíme sa to ovplyvniť, ale rozhodnutie nie je na nás. Keby bola šanca, určite ho chceme," dodal tréner Vůjtek, ktorého tím čaká záverečný turnaj pred MS.

Program turnaja SLovakia Cup:
štvrtok 25. apríla o 19.00 h: Slovensko - Bielorusko
piatok 26. apríla o 17.00 h: Bielorusko - Nórsko
sobota 27. apríla o 17.00 h: Slovensko - Nórsko
Slovenskí reprezentanti odštartujú svoje účinkovanie na Slovakia Cup-e 2013 vo štvrtok 25. apríla o 19.00 h proti výberu Bieloruska, o dva dni neskôr o 17.00 h absolvujú na zimnom štadióne Ondreja Nepelu generálku na svetový šampionát proti nórskym hokejistom. Turnaj dá odpoveď na otázku, ktorých hráčov zoberie Vůjtek na sever Európy. "Ohľadom niektorých mien sa možno budeme rozhodovať až na samom konci. Uvidíme, ako sa udomácni v tíme Tomáš Slovák, ktorý nebol v reprezentácii dva roky. Myslím si, že do piatka sa vyjasní aj situácia v NHL a že záverečnú nomináciu budem mať v hlave už pred posledným zápasom Slovakia Cup-u," dodal.

Nominácia SR na turnaj Slovakia Cup:

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava/KHL), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/KHL), Július Hudáček (Sibir Novosibirsk/KHL)

Obrancovia - Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Milan Jurčina (Lukko Rauma/Fín.), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR), Tomáš Slovák (HC Plzeň/ČR)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Miroslav Šatan, Andrej Šťastný (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/KHL), Ján Sýkora (HC'05 Banská Bystrica), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/KHL), Tomáš Záborský (Avangard Omsk/KHL), Marcel Haščák (HC Košice)

Realizačný tím: Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), MUDr. Jozef Kubašovský (lekár), Roman Švantner (kondičný tréner), Michal Malina (masér), Samuel Petráš (masér), Michal Nemček (masér), Ján Urban (výstroj)