Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Švédi sú majstri sveta. Napínavé finále s Kanadou rozhodli až nájazdy

Švédsky hráč Victor Hedman oslavuje so spoluhráčom gól vo finálovom zápase s Kanadou na MS. Kolín, 21. mája 2017. Foto: TASR/AP

Švédi prekazili Kanade zlatý hetrik, obhajca sa musel po triumfoch v Prahe 2015 a Moskve 2016 uspokojiť so striebrom.

Kolín 22. mája (TASR) - Švédski hokejisti zvíťazili vo finále 81. MS v Kolíne nad Kanadou 2:1 po samostatných nájazdoch a získali jubilejný desiaty titul majstra sveta. Zo zlata sa tešia po štyroch rokoch, predtým naposledy triumfovali na domácom svetovom šampionáte v Štokholme 2013. "Tri korunky" rozšírili svoju zbierku na 46 medailí (10-19-17).

Nedeľňajší finálový súboj v Lanxess aréne sa hral od úvodu vo vysokom tempe, napriek veľkému množstvu šancí na oboch stranách prelomil bezgólový stav až na konci druhej tretiny obranca Victor Hedman, ktorý v oslabení nahodeným pukom prekvapil brankára Calvina Pickarda. Vedenie Švédov zmazal v 42. minúte v presilovke z dorážky Ryan O'Reilly. Nesmierne vyrovnaný duel dospel napokon až do záverečného rozstrelu, v ktorom skórovali iba severania, rozhodujúci nájazd premenil Nicklas Bäckström.

Švédi prekazili Kanade zlatý hetrik, obhajca sa musel po triumfoch v Prahe 2015 a Moskve 2016 uspokojiť so striebrom. "Kolíska hokeja" si musí počkať na 27. titul, ktorým by vyrovnala Rusko (ZSSR, SNŠ) v počte zlatých medailí na MS.

Švédi dokázali zdolať Kanadu prvýkrát vo finále MS, v doterajších troch súbojoch o zlato zakaždým ťahali za kratší koniec (1997, 2003 a 2004). Takisto prehrali so zámorským mužstvom aj vo finále ZOH 2014 v Soči (0:3). Kapitán tímu Joel Lundqvist sa stal po Svenovi "Tumbovi" Johanssonovi iba druhým švédskym hráčom, ktorý získal na MS tri zlaté medaily.

Hlasy po zápase /ČT, iihf.com/:

Joel Lundqvist, kapitán Švédska: "Zlato bol náš hlavný cieľ. A splniť si ho s bratom v jednom tíme, to je niečo fantastické. Pred nájazdami som si bol istý, že uspejeme práve vďaka Henrikovi. On si pritom príliš neveril, pretože sa mu v sezóne v nájazdoch veľmi nedarilo. Ale o to teraz môžeme mať väčšiu radosť."

Marcus Krüger, útočník Švédska: "Pre mňa je to prvýkrát, čo som niečo vyhral so švédskou reprezentáciou. Viem, aký je to dôležitý triumf pre náš tím a celý švédsky hokej. Bude určite úžasné prísť domov a podeliť sa s fanúšikmi o radosť zo zisku titulu. Už sa teším na oslavy. Henrik (Lundqvist) odchytal famózny zápas, vedeli sme, že je to víťazný typ a opäť to ukázal. Je to hráč, ktorý vie zabrať v kľúčových momentoch. Stačí sa pozrieť na jeho štatistiky."

Jonas Brodin, obranca Švédska: "Dosiahli sme niečo veľké. Pre celé Švédsko je to niečo úžasné, splnený sen. Bude to neskutočné, keď prídeme s trofejou domov. Práve preto hráme hokej, pre našu krajinu, pre ľudí vo Švédsku."





Konečné poradie na MS:
1. Švédsko

2. Kanada

3. Rusko

4. Fínsko

5. USA

6. Švajčiarsko

7. Česko

8. Nemecko

9. Francúzsko

10. Lotyšsko

11. Nórsko

12. Dánsko

13. Bielorusko

14. SLOVENSKO

15. Slovinsko*

16. Taliansko*

pozn.: *- zostup do A-skupiny I. divízie MS


Očakávania nemilosrdného súboja so stopercentným nasadením oboch tímov aktéri napĺňali od úvodných sekúnd. Už v 3. minúte sa po prihrávke J. Lundqvista vrútil do prvej veľkej šance Eriksson, ale bol už príliš blízko kanadskej bránky a Pickard mu nenechal voľné miesto. Na opačnej strane nebezpečne dorážal Parayko po strele Couturiera. Hra plynula svižne, prakticky sa neprerušovalo. Dve nádejné príležitosti na otvorenie skóre nevyužil Nordström, následne Lindholm vystihol nepresnú kanadskú rozohrávku a vrhol sa do protiútoku, pri zakončení ho však fauloval Matheson, a tak sa zrodila prvá švédska presilovka. V nej bol Pickard pozorný pri bekhendovom pokuse Nylandera i delovke Hedmana. Zámorský tím bol blízko ku gólu v 10. minúte pri strele Scheifeleho, ktorú zastavila žrď. Ďalšiu veľkú šancu mal Duchene v oslabení, no pri dorážke nedotiahol do úspešného konca svoj blafák.

Pútavý hokej pokračoval v druhom dejstve, ktoré odštartovala žrď po strele Skinnera v kanadskej presilovke. Tú síce Cooperovi zverenci nevyužili, ale dostali sa do tempa a pred švédskou bránkou "horelo". H. Lundqvist tak musel byť v strehu, zaskvel sa pri zakončení O'Reillyho, následne Konecny mieril z nádejnej pozície tesne mimo. Od polovice stretnutia však "tri korunky" opäť vyrovnali hru, v početnej výhode nebezpečne vypálil J. Klingberg, ani on však neprelomil bezgólový stav. Kanaďania postupom času pripájali do svojej hry aj tvrdosť, čo švédski hráči pociťovali najmä pri dohrávaní súbojov pri mantineloch, ale napríklad Giroux si vychutnal Nordströma ukážkovým bodyčekom aj v strede klziska. V 37. minúte predviedol skvelé sólo Matheson, po obkrúžení bránky však Skinnera nenašiel, na druhej strane Pickard zneškodnil nebezpečnú strelu Landeskoga. Diváci sa v samom závere tretiny dočkali gólu - Kanaďania v presilovke zaváhali vo vlastnom obrannom pásme a skákajúci puk po Hedmanovom nahodení skončil nečakane až za chrbtom Pickarda, ktorému skrížili výhľad Krüger a J. Lundqvist.

Kanadská odpoveď nemala dlhé čakanie. Konecny v 42. minúte nafilmoval, že ho Lindholm trafil zdvihnutou hokejkou do tváre, švédsky útočník putoval na trestnú lavicu a v rezultúcej presilovke O'Reilly po strele Marnera chrbtom k bránke dotlačil puk za H. Lundqvista - 1:1. Ten istý hráč bol blízko aj k streleniu vedúceho kanadského gólu, ale v prečíslení 2 na 1 švédskeho brankára neprekonal. Vyrovnaný zápas gradoval, hra sa rýchlo prelievala z jednej strany na druhú, tímy však viac zabetónovali vlastnú modrú čiaru, boli si vedomí, že jedna chyba môže rozhodnúť o osude finále. V 55. minúte sa predral do šance Lindholm, ktorý si po zaseknutí obrancu vytiahol Pickarda z bránky, no puk do nej nedokázal zasunúť. Tri minúty pred koncom tretiny Matheson fauloval Nordströma a Švédi mali veľkú možnosť rozuzliť zápas v početnej výhode, tú však zrušilo zlé striedanie a vylúčenie za príliš veľa hráčov na ľade.

Nervydrásajúca dráma dospela do štvrtého dejstva. V 6. minúte predĺženia netrafil odkrytú bránku Killorn. V polovici extračasu Couturier podrazil Lindberga a vo švédskej presilovke sa dobre natlačil pred súperovu bránku Nylander, Pickard jeho nájazdu odolal. Na druhej strane mal tutovku MacKinnon, ktorý zo vzduchu sklepol puk iba tesne vedľa ľavej žrde odkrytej bránky. Rovnako dopadla strela Krügera z medzikružia. A keď drzé sólo MacKinnona zastavil H. Lundqvist, bolo jasné, že prídu na rad samostatné nájazdy. V nich boli úspešní iba Švédi, svoje nájazdy premenili Bäckström a Ekman-Larsson. Z titulu sa tak radovali "tri korunky".

finále (Kolín):

Kanada - Švédsko 1:2 po predĺžení a samostatných nájazdoch (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:1)

Góly:
42. O'Reilly (Marner, MacKinnon) - 40. Hedman, rozh. nájazd Bäckström. Rozhodcovia: Jeřábek (ČR), Stricker (Švajč.) – Otmachov (Rus.), Suominen (Fín.), vylúčení: 5:4 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 17.363 divákov.

Kanada: Pickard – Parayko, Vlasic, Demers, de Haan, Morrissey, Matheson, Lee – MacKinnon, Scheifele, Skinner - Simmonds, Giroux, O'Reilly - Duchene, Couturier, Killorn - Marner, Point, Konecny - Schenn.

Švédsko: H. Lundqvist - Stralman, Hedman, Ekman-Larsson, Brodin, Edler, J. Klingberg, Holm - Lindholm, Rask, Landeskog - Nylander, Bäckström, Lindberg - Everberg, Karlsson, Nordström - J. Lundqvist, Krüger, Eriksson Ek – Söderberg



Najužitočnejším hráčom Nylander, v All Stars dvaja Kanaďania a Rusi



Za najužitočnejšieho hráča 81. hokejových majstrovstiev sveta vyhlásili v nedeľu v Kolíne švédskeho útočníka Williama Nylandera. Autora 14 kanadských bodov (7+7) určil za MVP direktoriát turnaja.

Nylander sa dostal aj do All-Star tímu, určovaného hlasmi zástupcov médií. Spoločnosť mu v elitnej šestke robia Rusi Andrej Vasilevskij a Artemij Panarin, Kanaďania Colton Parayko a Nathan MacKinnon a nemecký obranca Dennis Seidenberg.

Za najlepšieho brankára šampionátu vyhlásili Rusa Vasilevského, titul najlepšieho obrancu dostal Seidenberg a najlepší útočník bol Panarin.

Kolín 22. mája (TASR) - Ohlasy médií po nedeľňajšom triumfe švédskych hokejistov vo finále 81. MS v Kolíne nad Rýnom nad Kanadou (2:1 sn):

Hlasy po šampionáte



iDnes.cz (ČR): "Švédi sú po štyroch rokoch majstrami sveta. Nájazdy rozhodol Bäckström. Kanada tak nedosiahla na zlatý hetrik po historicky najdlhšom finále na svetových šampionátoch."

hokej.cz (ČR): "Kanadskú vládu ukončili Švédi. Drámu rozsekol nájazd Bäckströma."

isport.cz (ČR): "Lundqvist vychytal nájazdy a zavŕšil zlatú rozprávku."

sport.cz (ČR): "Švédi zosadili Kanadu z hokejového trónu. Finále rozhodli v nájazdoch."

iihf.com: "Intenzívny, nervydrásajúci a opatrný duel od začiatku až do konca vyprodukoval dva náhodné góly, 20-minútové predĺženie a napokon aj rozstrel. Rozhodujúci nájazd premenil Bäckström."

Ottawa Sun (Kan.): "Kanada prehrala vo finále majstrovstiev sveta so Švédskom, ktoré tak berie zlato. V nájazdoch boli úspešní Nicklas Bäckström a Oliver Ekman-Larsson."

TSN.ca (Kan.): "Švédi vyhrali na svetovom šampionáte zlato po nájazdovom triumfe nad Kanadou."

AP (USA): "Švédsko sa stalo víťazom majstrovstiev sveta po tom, čo v nedeľňajšom finále zdolalo dvojnásobného obhajcu titulu Kanadu 2:1 po samostatných nájazdoch. V rozstrele brankár Henrik Lundqvist zastavil všetky štyri strely. Švédi získali prvý titul do roku 2013."

dpa (Nem.): "Švédi ukončili kanadskú nadvládu vo svetovom hokeji. V dramatickom finále vyhrali 2:1 po nájazdoch a vybojovali jubilejný desiaty titul majstra sveta."

Aftonbladet (Švéd.): "Henrik Lundqvist v nájazdoch vychytal zlato pre Švédsko. Lundqvist - kráľ Kolína. Švédsko v klasickom thrilleri zdolalo Kanadu a je novým majstrom sveta."





Individuálne ocenenia na MS (podľa direktoriátu turnaja):

Najlepší brankár:
Andrej Vasilevskij (Rus.)

Najlepší obranca: Dennis Seidenberg (Nem.)

Najlepší útočník: Artemij Panarin (Rus.)

Titul MVP (najužitočnejší hráč, podľa direktoriátu):
William Nylander (Švéd.)

All-Star tím (podľa médií): Vasilevskij - Colton Parayko (Kan.), Seidenberg - Nylander, Nathan MacKinnon (Kan.), Panarin

Na snímke kapitán Vladimír Dravecký (Slovensko) a brankár Andrej Vasilevskij (Rusko) v zápase základnej A - skupiny Rusko - Slovensko na MS v ľadovom hokeji.
Foto: TASR - Michal Svítok


XXX

Najlepší hráči na jednotlivých postoch na MS v rokoch 1954-2017:



Rok Brankár Obranca Útočník

1954 Lockhardt (Kan.) Björn (Švéd.) Bobrov (ZSSR)

1955 Rigazio (USA) Gut (ČSSR) Warwick (Kan.)

1956 Ikola (USA) Sologubov (ZSSR) McKenzie (Kan.)

1957 Straka (ČSSR) Sologubov (ZSSR) T. Johansson (Švéd.)

1958 Nadrchal (ČSSR) Tregubov (ZSSR) Burns (Kan.)

1959 Pučkov (ZSSR) Lamirande (Kan.) Cleary (USA)

1960 McCartan (USA) Sologubov (ZSSR) Nilsson (Švéd.)

1961 Martin (Kan.) Tregubov (ZSSR) Bubník (ČSSR)

1962 Haeggroth (Švéd.) Mayasich (USA) T. Johansson (Švéd.)

1963 Martin (Kan.) Stoltz (Švéd.) Vlach (ČSSR)

1964 Martin (Kan.) Tikal (ČSSR) Ivanov (ZSSR)

1965 Dzurilla (ČSSR) Tikal (ČSSR) Staršinov (ZSSR)

1966 Martin (Kan.) Ragulin (ZSSR) Loktev (ZSSR)

1967 Wetzel (USA) Davydov (ZSSR) Firsov (ZSSR)

1968 Broderick (Kan.) Hořešovský (ČSSR) Firsov (ZSSR)

1969 Holmqvist (Švéd.) Suchý (ČSSR) Sterner (Švéd.)

1970 Ylönen (Fín.) Svedberg (Švéd.) Maľcev (ZSSR)

1971 Holeček (ČSSR) Suchý (ČSSR), Koskela (Fín.) Firsov (ZSSR)

1972 Valtonen (Fín.) Pospíšil (ČSSR) Maľcev (ZSSR)

1973 Holeček (ČSSR) Vasiljev (ZSSR) Michajlov (ZSSR)

1974 Treťjak (ZSSR) Sjöberg (Švéd.) Nedomanský (ČSSR)

1975 Holeček (ČSSR) Marjamäki (Fín.) Jakušev (ZSSR)

1976 Holeček (ČSSR) Pospíšil (ČSSR) Martinec (ČSSR)

1977 Högosta (Švéd.) Vasiljev (ZSSR) Balderis (ZSSR)

1978 Holeček (ČSSR) Fetisov (ZSSR) Dionne (Kan.)

1979 Treťjak (ZSSR) Vasiljev (ZSSR) Paiement (Kan.)

1980 Bubla (ČSSR) Michajlov (ZSSR) Makarov (ZSSR)

1981 Lindmark (Švéd.) Robinson (Kan.) Maľcev (ZSSR)

1982 Králik (ČSSR) Fetisov (ZSSR) Šalimov (ZSSR)

1983 Treťjak (ZSSR) Kasatonov (ZSSR) Lála (ČSSR)

1985 Králik (ČSSR) Fetisov (ZSSR) Makarov (ZSSR)

1986 Lindmark (Švéd.) Fetisov (ZSSR) Krutov (ZSSR)

1987 Hašek (ČSSR) Hartsburgh (Kan.) Krutov (ZSSR)

1989 Hašek (ČSSR) Fetisov (ZSSR) Bellows (Kan.)

1990 Irbe (ZSSR) Tatarinov (ZSSR) Yzerman (Kan.)

1991 Ketterer (Fín.) Macoun (Kan.) Kamenskij (ZSSR)

1992 Söderström (Švéd.) Švehla (ČSSR) Sundin (Švéd.)

1993 Bříza (ČR) Juškievič (Rus.) Lindros (Kan.)

1994 Ranford (Kan.) Svensson (Švéd.) Kariya (Kan.)

1995 Myllys (Fín.) Olsson (Švéd.) Koivu (Fín.)

1996 Turek (ČR) Žitnik (Rus.) Perreault (Kan.)

1997 Salo (Švéd.) Blake (Kan.) Nylander (Švéd.)

1998 Sulander (Fín.) Kučera (ČR) Forsberg (Švéd.)

1999 Salo (Švéd.) Kučera (ČR) Koivu (Fín.)

2000 Čechmánek (ČR) Nummelin (Fín.) Šatan (SR)

2001 Hnilička (ČR) Johnsson (Švéd.) S. Kapanen (Fín.)

2002 Sokolov (Rus.) Tjärnqvist (Švéd.) Hagman (Fín.)

2003 Burke (Kan.) Bouwmeester (Kan.) Sundin (Švéd.)

2004 Conklin (USA) Tärnström (Švéd.) Heatley (Kan.)

2005 Vokoun (ČR) Redden (Kan.) Kovaľov (Rus.)

2006 Holmqvist (Švéd.) Kronwall (Švéd.) Crosby (Kan.)

2007 Lehtonen (Fín.) Markov (Rus.) Morozov (Rus.)

2008 Nabokov (Rus.) Burns (Kan.) Heatley (Kan.)

2009 Mezin (Bielor.) Weber (Kan.) Kovaľčuk (Rus.)

2010 Endras (Nem.) Nummelin (Fín.) Dacjuk (Rus.)

2011 Fasth (Švéd.) Pietrangelo (Kan.) Jágr (ČR)

2012 Laco (SR) Chára (SR) Malkin (Rus.)

2013 Enroth (Švéd.) Josi (Švaj.) Kontiola (Fín.)

2014 Bobrovskij (Rus.) Jones (USA) Tichonov (Rus.)

2015 Rinne (Fín.) Burns (Kan.) Spezza (Kan.)

2016 Koskinen (Fín.) Matheson (Kan.) Laine (Fín.)

2017 Vasilevskij (Rus.) Seidenberg (Nem.) Panarin (Rus.)