Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Slováci nevypadnú: Kožu im zachránilo dánske víťazstvo nad Talianmi

Na snímke dánsky hokejista Nichlas Hardt (vpravo) sa teší z gólu so spoluhráčmi v zápase základnej A - skupiny 81. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji Dánsko - Taliansko. V Kolíne nad Rýnom 15. mája 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Dáni zakončili šampionát so ziskom siedmich bodov, Taliani sa lúčia s A-kategóriou so ziskom jedného bodu.

Kolín 15. mája (TASR) - Hokejisti Dánska zvíťazili vo svojom poslednom zápase A-skupiny MS v Kolíne nad Talianskom 2:0. Tento výsledok posunul Talianov do A-skupiny I. divízie, pre Slovákov to naopak znamená záchranu v elitnej kategórii.

Zároveň aj to, že v kolínskej vetve obsadia zverenci trénera Zdena Cígera konečné siedme miesto a nič na tom nezmení ani prípadná výhra v záverečnom stretnutí so Švédskom. Slováci by v tom prípade mali na konte rovnako sedem bodov ako šieste Dánsko, no keďže s ním prehralo vzájomný duel 3:4 pp a sn, už ho nemôže predstihnúť.



Dáni zakončili šampionát so ziskom siedmich bodov, Taliani sa lúčia s A-kategóriou so ziskom jedného bodu.

V zápase chudobnom na gólové šance mali prevahu Dáni, ale dlho ju nedokázali využiť. V prvej tretine mali najväčšiu šancu po strele Madsena, ktorá skončila na konštrukcii bránky. Druhé dejstvo ponúklo rovnaký scenár ako prvé. Sporadické šance Dánov, ktorí boli oveľa tvorivejší ako ich súper, končili na výborne chytajúcom Bernardovi. Najbližšie boli ku gólu opäť Madsen a po ňom aj Ehlers, zahrozili však aj Taliani po strele Scandellu. V tretej tretine mohol najskôr rozhodnúť Regin a neskôr N. Jensen, taliansky brankár však stále odolával. Najväčšia talianska šanca prišla v 51. minúte, Marchetti v skrumáži nepretlačil puk do bránky. Vykúpenie pre Dánov i slovenských hokejistov prišlo v 58. minúte, keď Hardt využil presilovku a zblízka prekonal Bernarda. Výsledok spečatili o pár sekúnd neskôr samotní Taliani vlastencom do prázdnej bránky, gól pripísali Reginovi.


A-skupina (Kolín):

Dánsko - Taliansko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Góly:
58. Hardt (Storm, Jakobsen), 59. Regin. Rozhodovali: Fonselius (Fín.), Odinš (Lot.) - Ritter (USA), Suominen (Fín.), vylúčení: 1:2 na 2 min., presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, 5653 divákov.

Zostavy:

Dánsko:
Dahm – J. Jensen, N. Jensen, M. Lauridsen, Kristensen, O. Lauridsen, Lassen, Bruggisser – Ehlers, Madsen, Regin – Storm, Jakobsen, Hardt – Christensen, Green, Poulsen – Aagaard, Bau Hansen, Russell – Klarskov.

Taliansko: Andreas Bernard – T. Larkin, Zanatta, Hofer, Helfer, Egger, S. Marchetti, Miglioranzi, Glira – Insam, Scandella, Andergassen – D. Kostner, S. Kostner, Morini, – Anton Bernard, Gander, Traversa – M. Marchetti, Goi, Lambacher.

hlasy po zápase:

Nichlas Hardt, útočník Dánska: "Vedeli sme, v akej situácii je Slovensko, ale my sme hrali sami za seba. Chceli sme sa rozlúčiť víťazstvom pre nášho kapitána Mortena Greena, ktorý odohral posledný reprezentačný zápas v kariére."

Giulio Scandella, útočník Talianska: "Snažili sme sa, pracovali sme tvrdo, ale nedokázali sme premeniť šance v presilovke, naopak, inkasovali sme v oslabení pred koncom. Chceli sme dosiahnuť viac."


Dáni chceli vyhrať pre kapitána, o situácii Slovákov vedeli


Dánskym hokejistom v zápase MS proti Taliansku držali palce nielen ich verní fanúšikovia, ale aj slovenskí. Severania mali sčasti v rukách osud Slovákov, napokon im pomohli k záchrane.

Víťazstvo Dánov znamenalo zotrvanie Slovenska v elitnej kategórii, pred zápasom o tom vedeli aj samotní hráči Dánska. "Áno, vedeli sme, v akej situácii je Slovensko, ale my sme hrali sami za seba," povedal strelec víťazného gólu Nichlas Hardt. Taliani hrali o prežitie v "áčku", ale hokejovou kvalitou za svojim súperom zaostávali. Inkasovali až v závere zápasu, ale Dáni predtým zahodili niekoľko výborných príležitostí. "Chceli sme sa rozlúčiť víťazstvom pre nášho kapitána Mortena Greena, ktorý odohral posledný reprezentačný zápas v kariére," prezradil Hardt.

Green odohral v národnom drese Dánska vyše 230 zápasov a po skončení súboja s Talianskom sa mu dostalo dlhého aplauzu. "Je to prvý veľký hráč, ktorého sme mali na medzinárodnej scéne. Nikdy by som nehral v mužstve bez neho," vyjadril sa pre iihf.com útočník Morten Poulsen a dodal: "Bude to zvláštne hrať na MS bez Mortena. Bol obrovskou súčasťou nášho tímu na ľade i mimo neho. Bol ako náš otec."

Taliani boli po zápase frustrovaní, ale so ziskom jedného bodu napokon opúšťajú elitu. Hoci držali nerozhodný stav až do 58. minúty, napokon inkasovali dvakrát. "My sme chceli vyhrať, pretože sme si chceli udržať naše miesto v tabuľke pred budúcoročným šampionátom u nás," dodal Poulsen.

tabuľka A skupiny:



1. USA 6 5 0 0 1 26:11 15*

2. Rusko 5 4 1 0 0 27:5 14*

3. Švédsko 6 4 0 1 1 25:11 13*

4. Lotyšsko 5 3 0 0 2 11:9 9

--------------------------------

5. Nemecko 6 2 1 1 2 16:20 9

6. Dánsko 7 1 2 0 4 13:22 7

7. Slovensko 6 0 1 2 3 10:24 4

8. Taliansko 7 0 0 1 6 6:32 1**

* - istý postup do štvrťfinále

** - istý zostup