Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Obávaní Brazílčania napokon iba remizovali so Švajčiarskom

Brazílsky futbalista Neymar gestikuluje v zápase základnej E-skupiny Brazília - Švajčiarsko na MS vo futbale v Rostove 17. júna 2018. Foto: TASR/AP

Švajčiari tak po Mexičanoch dosiahli aj s poriadnou dávkou šťastia druhý prekvapivý výsledok nedeľňajšieho programu.

Rostov 18. júna (TASR) - Futbalisti Brazílie v nedeľňajšom dueli E-skupiny MS v Rusku iba remizovali so Švajčiarskom 1:1. V prvom zápase skupiny Srbsko zdolalo Kostariku 1:0.

Päťnásobných svetových šampiónov z Brazílie poslal v Rostove do vedenia v 20. minúte výstavnou strelou Philippe Coutinho, krátko po prestávke vyrovnal hlavou po rohu Steven Zuber. Brazília prvýkrát od roku 1978 neuspela v prvom súboji na finálovom turnaji MS, vtedy remizovala 1:1 so Švédskom.

V piatok 22. júna o 14.00 SELČ nastúpi Brazília v Petrohrade proti Kostarike, Srbsko si v ten istý deň v súboji dvoch európskych tímov zmeria sily so Švajčiarskom (20.00 SELČ, Kaliningrad).

E-skupina, 1. kolo:

Brazília - Švajčiarsko 1:1 (1:0)

Góly:
20. Coutinho - 50. Zuber. ŽK: Casemiro - Lichtsteiner, Schär, Behrami. Rozhodovali: Ramos - Torrentera, Hernandez (všetci Mex.), 43.109 divákov.

Brazília: Alisson - Danilo, Silva, Miranda, Marcelo - Casemiro (60. Fernandinho), Paulinho (67. Augusto) - Willian, Coutinho, Neymar - Gabriel Jesus (79. Firmino)

Švajčiarsko: Sommer - Lichtsteiner (87. Lang), Schär, Akanji, Rodriguez - Behrami (71. Zakaria), Xhaka - Shaqiri, Džemaili, Zuber - Seferovič (80. Embolo)


Očakávaný tlak Brazílie sa nekonal, Švajčiari prežili úvod stretnutia bez ujmy. Mali však aj kus šťastia pri zaváhaní stopéra Schära, ktorému sa lopta vo vlastnej päťke zamotala medzi nohami a Paulinho ju neusmernil do bránky. V 20. minúte už bol Sommer bezmocný proti výstavnej strele Coutinha, ktorý loptu zakrútil pravačkou a tá sa od žrde odrazila za bránkovú čiaru - 1:0. Švajčiari sa prizerali umeniu "kanárikov", ktorí kontrolovali priebeh zápasu, v ofenzíve však miestami zvolili exhibičné riešenia namiesto priamočiarosti. V nadstavenom čase po rohu nebezpečne hlavičkoval Silva, lopta tesne preletela nad brvnom.

Švajčiari nečakane udreli v 50. minúte, keď si Zuber po rohu Shaqiriho pomohol postrčením Mirandu a poslal loptu hlavou do siete - 1:1. Reklamácie hráčov Brazílie rozhodca nezobral do úvahy a gól uznal. Helvéti vycítili šancu prekvapiť obrovského favorita na zisk titulu, ktorý sa po vyrovnaní snažil zvýšiť útočnú aktivitu, ale jeho úsilie neprinášalo ovocie. Neymarovi znepríjemňovali pobyt na ihrisku tvrdé zákroky švajčiarskych hráčov, v 70. minúte však brazílsky klenot predviedol svoje umenie prihrávkou do šestnástky na voľného Coutinha, no ten vypálil nepresne a druhý gól v zápase nepridal. Brazílii chýbal prekvapivý moment, ktorým by jej hráči prelomili pevnú defenzívu súpera. Neujali sa ani obrovské šance Neymara, Firmina a Mirandu v závere, keď juhoamerický tím vystupňoval tlak. Švajčiari tak po Mexičanoch dosiahli aj s poriadnou dávkou šťastia druhý prekvapivý výsledok nedeľňajšieho programu.

Hlasy po zápase (zdroje: dpa, fifa.com)

Philippe Coutinho, stredopoliar Brazílie: "Také sú majstrovstvá sveta. Prvý zápas na nich je vždy ťažký. Švajčiari veľmi dobre bránili, nevedeli sme sa dostať cez ich zhustený obranný val. Mrzí nás, že sme nezískali tri body. Nezostáva nám nič iné, len sa sústrediť na ďalšie dva zápasy."

Miranda, obranca Brazílie: "Pred vyrovnávajúcim gólom ma súperov hráč sotil. Rozhodca to mal vidieť, alebo si pozrieť video. Gól nemal platiť. Žiaľ, získali sme len bod, ale je to pre nás len začiatok šampionátu."

Yann Sommer, brankár Švajčiarska: "Hrali sme to, na čom sme sa dohodli v šatni. Ukázala sa zrelosť nášho mužstva. Brazílčania boli favoriti, ale my sme verili, že im môžeme uchmatnúť nejaký bod. Naša taktika slávila úspech."

Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska: "Som presvedčený, že futbaloví fanúšikovia si nás po dnešnom výkone budú dlho pamätať. Predviedli sme veľmi dobrý a obetavý výkon. Nehovorili sme do vetra, že ideme Brazíliu potrápiť. Mužstvo má neskutočnú sebadôveru, do bodky splnilo všetky taktické pokyny a dočkalo sa krásnej odmeny. Dúfam, že takýto výkon zopakujeme aj proti Srbsku."

Tabuľka E-skupiny:

1. Srbsko 1 1 0 0 1:0 3

2. Švajčiarsko 1 0 1 0 1:1 1

Brazília 1 0 1 0 1:1 1

4. Kostarika 1 0 0 1 0:1 0