Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

FOTO: Francúzi zdolali Belgicko 1:0 a postúpili do finále

Francúzsky futbalista Samuel Umtiti (vpravo) hlavičkou strieľa úvodný gól v semifinálovom zápase Francúzsko - Belgicko na MS vo futbale v ruskom meste Petrohrad 10. júla 2018. Foto: TASR/AP

Francúzski futbalisti v boji o druhý titul majstrov sveta narazia na víťaza stredajšieho semifinále medzi Chorvátskom a Anglickom.

Petrohrad 11. júla (TASR) - Francúzski futbalisti postúpili do finále MS 2018 v Rusku. V utorňajšom úvodnom semifinále zvíťazili v Petrohrade nad Belgickom 1:0 vďaka gólu stopéra Samuela Umtitiho z 51. minúty. V boji o druhý titul majstrov sveta narazia na víťaza stredajšieho semifinále medzi Chorvátskom a Anglickom (20.00 SELČ).

Francúzi sa predstavia v prvom finále od roku 2006, keď na MS v Nemecku podľahli Talianom, no po 20 rokoch môžu zopakovať zlatý úspech z domáceho šampionátu.

Belgičania okúsili trpkosť prehry prvýkrát po 23 zápasoch, doteraz sa dostali na MS najďalej v roku 1986 v Mexiku, keď obsadili štvrté miesto. V semifinále prehrali s Argentínou 0:2, v súboji o bronz práve s Francúzskom 2:4 po predĺžení.

Semifinále:



Francúzsko - Belgicko 1:0 (0:0)

Gól: 51. Umtiti. ŽK: Kante, Mbappe - E. Hazard, Alderweireld, Vertonghen. Rozhodovali: Cunha - Taran, Espinosa (všetci Uru.).

Francúzsko: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kante - Mbappe, Griezmann, Matuidi (86. Tolisso) - Giroud (85. N'Zonzi)

Belgicko: Courtois - Alderweireld, Kompany, Vertonghen - Chadli (90.+1 Batshuayi), Dembele (60. Mertens), Witsel, Fellaini (80. Carrasco), E. Hazard - De Bruyne - Lukaku


Vykartovaného Meuniera nahradil na pravej strane belgickej zostavy Chadli, vľavo robil súperom veľké problémy E. Hazard, De Bruyne operoval zo stredu. Do zostavy Francúzov sa vrátil Matuidi, ináč tréner Didier Deschamps vsadil na rovnaké mená ako vo štvrťfinále.


Hneď v prvej minúte ukázal rýchlosť na pravom krídle Mbappe, ale Griezmann v pokutovom území jeho center nezužitkoval. Na druhej strane pohrozil prienikom Hazard, prihrávku do vápna zblokoval na roh Pavard. Belgičania to skúšali najmä po ľavej strane a Hazard sa postaral aj o ďalšie dve veľké šance. Pri prvej v 15. minúte namieril zvnútra vápna tesne vedľa vzdialenejšej žrde, chvíľu nato jeho strelu podvihol nad brvno hlavou Varane. Pri tutovke Alderweirelda po rohovom kope zase vytiahol vynikajúci zákrok Lloris. Francúzi to skúšali najmä z brejkov a dlhými pasmi. V 34. minúte nevyšlo Giroudovi zakončenie, keď mu poslal loptu do šestnástky sprava Mbappe. Chvíľu predtým sa predviedol peknou hlavičkou, ktorá išla tesne vedľa. V záverečných minútach pred zmenou strán mali prevahu Francúzi. Ich najväčšia šanca polčasu prišla v 40. minúte. Pavard sa dostal k lopte v pokutovom území, no jeho strelu reflexívne nohou vyrazil Courtois.

Ofenzívne ladený duel pokračoval aj po prestávke. Lukaku vo vzdušnom súboji hlavičkoval vysoko nad, Giroudovu strelu z otočky stihol zblokovať Kompany. Z následného Griezmannovho rohu však už otvoril skóre Umtiti, keď sa hlavou presadil cez Fellainiho - 1:0. Po parádnej akcii na malom priestore a pätičke Mbappeho mal ďalšiu tutovku Giroud, ale tentoraz ho zablokoval Dembele. Na jeho miesto išiel vzápätí Mertens, ktorý sa posunul dopredu spolu s hlavičkárom Fellainim, stiahol sa De Bruyne. Vyrovnať mohol v 65. minúte po akcii dvoch nových útočníkov práve Fellaini, ale hlavou namieril tesne vedľa. "Les Bleus" sa stiahli pred šestnástku, hralo sa v podstate len na jednej polovici, no šance Belgicka neprichádzali a čas sa krátil. V 82. minúte vypálil z diaľky Witsel, no Lloris si dal pozor. Belgičanom sa už do konca duelu vyrovnať nepodarilo, naopak, ešte mohli inkasovať po strele Tolissa.

Hlasy po zápase


(zdroje: ČT4, BBC, TF1, APA):

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Odohrali sme výnimočný zápas, som šťastný. Bolo to nesmierne náročné stretnutie. Jediný gól strelil obranca, na defenzíve budeme pracovať aj pred finále. Klobúk dole pred hráčmi za to, čo dokázali. Ďakujem však aj celému realizačnému tímu. Vo finále treba zvíťaziť, lebo sme sa stále nepreniesli cez prehru na ME pred dvoma rokmi."

Roberto Martinez, tréner Belgicka: "Bol to veľmi tesný duel, ktorý rozhodlo trocha šťastia pred bránkou. Prístupu hráčov nemám čo vyčítať, nemôžeme žiadať viac. Musíme sa zmieriť, že jeden tím prehrá, aj keď sme urobili všetko, čo sa dalo. Detaily sa rátajú v semifinále MS. Zostáva nám jedno vystúpenie, chcem zaistiť, aby sme šampionát zakončili úspešne. Hráči si nezaslúžia odísť sklamane."

Hugo Lloris, brankár a kapitán Francúzska: "Vďaka tomuto je futbal krásny. Musíme však ešte spraviť najdôležitejší krok. Je náročné nepodľahnúť eufórii, keďže prežívame fantastické chvíle. Hrali sme organizovane, obávali sme sa štandardných situácií súpera, ale zo štandardky sme skórovali my. Pred dvoma rokmi to bolo po finálovej prehre ťažké, nechceme, aby sa to zopakovalo."

Samuel Umtiti, obranca a autor gólu Francúzska: "Samozrejme, som veľmi hrdý. Tvrdo sme pracovali a na protivníka sme vyvinuli tlak. Pri góle som mal šťastie, dal som ho ja, ale je to výsledok celého mužstva. Naši predchodcovia v roku 1998 písali svoj príbeh, my píšeme vlastný. Nech žije Francúzsko."

N'Golo Kante, stredopoliar Francúzska: "Dostať sa do finále bol náš cieľ a podarilo sa nám ho splniť. Ešte však nie je koniec, sústredíme sa aj na posledný zápas. Rovnako v nedeľu budeme pomýšľať na víťazstvo. Veríme, že fanúšikovia sú na nás hrdí. Zažívame skvelé MS, no dokonalé budú, až keď ich zakončíme víťazstvom. Dúfam, že po finále budeme šťastní."

Kylian Mbappe, útočník Francúzska: "Je to sen, nemám slov. Nemyslel som na to ani v najodvážnejších predstavách, ale máme pred sebou ešte jeden krok. Keď pracujete pre kolektív, dočkáte sa odmeny. Nezaujíma ma Zlatá lopta, chcem pomôcť tímu a stať sa majstrom sveta, to je pre mňa podstatné."