Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

MS2018: Švajčiarski ministri obhajujú gólové oslavy Xhaku a Shaqiriho

Švajčiarsky hráč Granit Xhaka oslavuje svoj vyrovnávajúci gól v zápase základnej E-skupiny MS 2018 vo futbale Srbsko - Švajčiarsko v Kaliningrade 22. júna 2018. Foto: TASR/AP

Obaja hráči s kosovskými koreňmi oslavovali presné zásahy nacionalistickým symbolom, keď skríženými rukami na prsiach znázornili dvojhlavého orla z albánskej vlajky.

Moskva 24. júna (TASR) - Švajčiarski ministri sa zastali svojich futbalových reprezentantov Granita Xhaku a Xherdana Shaqiriho za ich kontroverzné gólové oslavy v piatkovom víťaznom zápase na majstrovstvách sveta v Rusku proti Srbsku (2:1).

Obaja hráči s kosovskými koreňmi oslavovali presné zásahy nacionalistickým symbolom, keď skríženými rukami na prsiach znázornili dvojhlavého orla z albánskej vlajky. Kosovo vyhlásilo v roku 2008 nezávislosť od Srbska, ktoré jeho suverenitu stále odmieta uznať. Obyvateľstvo Kosova tvoria prevažne etnickí Albánci. Prípadom sa už zaoberá aj Medzinárodná futbalová federácia (FIFA), ktorá začala disciplinárne konanie voči dvojici švajčiarskych reprezentantov.

Xhaka má albánsky pôvod a Shaqiri sa dokonca narodil v Kosove, kde sa hovorí albánskym jazykom. Ich rozporuplné oslavy obhájili poprední švajčiarski činitelia. "Každý, kto zažil niečo podobné rozumie emóciám, ktorými hráč prechádza," povedal pre denník NZZ švajčiarsky minister obrany a športu Guy Parmelin, ktorý bol v piatok osobne na štadióne v Kaliningrade.

"Švajčiarsky tím je dokonalým príkladom spojenia rôznych kultúr," uviedol minister zahraničnách vecí Ignazio Cassis, ktorý je tiež z prisťahovaleckého prostredia. "Nepochybujem, že hráči cítia hrdosť k národu, ktorý ich prijal, ale nezabúdajú na svoju rodnú vlasť," povedal Cassis.