Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Futbalisti Žiliny suverénne zvíťazili v Gruzínsku 3:0

Futbalisti MŠK Žilina, archívne foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Slováci sa ukázali vo štvrtok v dobrom svetle, mazácky si počkali na šance, ktoré dvakrát Tomáš Majtán a raz Róbert Pich dokázali aj premeniť.

Kutaisi 4. júla (TASR) - Futbalisti MŠK Žilina zvíťazili vo štvrtkovom prvom zápase 1. predkola Európskej ligy UEFA 2013/2014 na ihrisku gruzínskeho Torpedo Kutaisi suverénne 3:0.

Zverenci trénera Adriána Guľu si tak vytvorili výbornú pozíciu do odvety s gruzínskym súperom, v ktorej sa stretnú o týždeň 11. júla na domácej pôde (17.30 SELČ).

"Šošoni" sa ukázali vo štvrtok v dobrom svetle, mazácky si počkali na šance, ktoré dvakrát Tomáš Majtán a raz Róbert Pich dokázali aj premeniť. V prípade, že šesťnásobný slovenský majster úspešne zvládne aj odvetu, v 2. predkole súťaže nastúpi proti slovinskej NK Olimpia Ľjubľjana.

V úvode zápasu sa obaja súperi oťukávali, hralo sa opatrne, prvú, no veľmi nepresnú strelu vyslal na Dúbravku Kuchianidze. Iniciatívu v následných fázach prebrali hostia, pokúšali sa o rýchle kombinácie, ich centrované lopty ale zmenu skóre nepriniesli. V 27. minúte sa zrodila najväčšia šanca, mal ju Pich po rohu Bella, loptu ale dobre netrafil. Torpedo odpovedalo v 35. minúte výbornou strelou Goroziu, ale Dúbravka vytiahol fantastický zákrok a loptu smerujúcu do ľavého horného rohu vyrazil.

Druhé dejstvo sa odohrávalo vo vysokom tempe a aktívnejšie pôsobili domáci. V 56. minúte v poslednej sekunde Pich vkĺzačkou zabránil lopte do siete po strele Gigauriho. No o dve minútky sa už menilo skóre na druhej strane, keď Mabouka pekne potiahol loptu po pravej strane, krásne nacentroval na hlavu voľného Majtána, ktorý zblízka už nemal problém otvoriť skóre. V 64. minúte mohol zvýšiť náskok "šošonov" Pich, ale z vnútra šestnástky pálil nad. Žilinčania pozorne bránili aktívnych Gruzíncov a čakali na ďalšiu šancu, ktorá aj prišla a znamenala vedenie 2:0 pre Slovákov. Majtán opäť po pravej strane potiahol loptu, špicom vystrelil, brankár Migineišvili len vyrazil pred Picha, ktorý mal dostatok času loptu ešte spracovať a poslať ju do siete. Uvoľnene hrajúci hostia krásne zakombinovali aj v 84. minúte a Majtán prudkou a presnou strelou zvýšil už na 3:0. Domáci boli poriadne frustrovaní, ŽK dostal na lavičke náhradný brankár Kvilitaia. Záver si Žilina pohodlne odkontrolovala a skvele vykročila za postupom do 2. predkola.

1. zápas 1. predkola EL 2013/2014:
Torpedo Kutaisi - MŠK Žilina 0:3 (0:0)
Góly:
58. a 84. Majtán, 77. Pich, ŽK: Tabatadze, Kuchianidze, Gorozia, Kvilitaia, Kapanadze - Paur, A. Ceesay, Žilák, rozhodoval: Vučkov (Chorv.)

Zostavy:
Kutaisi:
Migineišvili - Tabatadze, Chelidze, Čanturia, Čiteišvili - Gigauri, Cincadze - Kuchianidze (73. Kapanadze), Pirtšchalava (53. Panculaia), Gorozia (64. Tuguši) - Barabadze

MŠK Žilina: Dúbravka - Mabouka, Piaček, Akakpo, A. Ceesay - Pečovský - Mihalík (73. Žilák), Bello (90.+1 Káčer), Paur (88. Škvarka) - Majtán, Pich



Adrián Guľa, tréner MŠK Žilina: "Zo začiatku nám domáca kulisa a oduševnený výkon hráčov Torpeda narobili problémy, nebolo to jednoduché. Potom sme však dominovali, musím povedať, že chlapci zahrali výborne tímovo a presadili sa aj výbornou efektivitou. Sme len v polovici dvojzápasu, musíme byť ostražití, ale máme veľkú radosť, že sme takto dobre zvládli ostrý vstup do sezóny."