Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Muamba dýcha bez prístrojov a začína hovoriť, jeho stav je stále vážny

Fabrice Muamba (vpravo) Foto: TASR/AP

Lekári ešte stále nedokážu z dlhodobého hľadiska odhadnúť ďalší vývoj prípadných zdravotných komplikácii u afrického legionára, ktorý môže už čiastočne hýbať aj hornými a dolnými končatinami.

Londýn 20. marca (TASR) - Futbalista Boltonu Wanderers Fabrice Muamba po víkendovom srdcovom kolapse už dýcha bez prístrojov, srdce mu pracuje bez liekov, začína komunikovať s okolím, ale jeho stav je naďalej vážny.

Lekári ešte stále nedokážu z dlhodobého hľadiska odhadnúť ďalší vývoj prípadných zdravotných komplikácii u afrického legionára, ktorý môže už čiastočne hýbať aj hornými a dolnými končatinami.

Dvadsaťtriročný stredopoliar nečakane skolaboval priamo na ihrisku počas sobotňajšieho štvrťfinále Anglického pohára FA proti Tottenhamu Hotspur. "Momentálne už dýcha bez pomoci dýchacích prístrojov a ventilátora. Rovnako dokáže rozoznávať členov rodiny a primeraným spôsobom odpovedá na otázky," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení.

Napriek vážnemu stavu pacienta sa lekári chytajú pozitívnych náznakov zlepšenia. Naďalej však zdravotníci kontrolujú a monitorujú zdravotný stav Muambu na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Jeho rodina a klub by chceli poďakovať médiám za rešpektovanie súkromia pacienta v tomto období."

Pravidelne navštevuje svojho zverenca aj tréner "pútnikov" Owen Coyle, ktorý nezabudol poďakovať za podporu zo všetkých sfér spoločenského života. "V mene nás všetkých aj členov rodiny chceme poďakovať všetkým," povedal Coyle: "Všetci sa modlíme za Fabrica, čo je veľmi dôležité, pretože to dodáva silu celej jeho rodine."

Vedenie anglickej Premier League už zrušilo utorkový ligový zápas Boltonu s Aston Villou. Aj samotní spoluhráči cítia, že Muamba bojuje o život a tak minimálne dočasne je pre nich futbal na druhej koľaji. "Pokiaľ som nedostal viac informácii o Fabriceho stave, skutočne som nemyslel na nič iné. Momentálne neuvažujeme ako hráči. Všetko sa to točí okolo Fabrica a jeho rodiny. Futbal opustil naše mysle," skonštatoval Kevin Davies na adresu rodáka zo Zairu (dnešná Demokratická republika Kongo).

Muamba sa nekontrolovane zrútil na trávnik ešte v prvom polčase v blízkosti stredového kruhu bez toho, že by sa dostal do kontaktu s iným hráčom. Rozhodca Howard Webb po niekoľkých minútach od incidentu zápas za stavu 1:1 predčasne ukončil, neskôr sa oba tímy dohodli na jeho odklade. Po hráčovom kolapse použili lekári na jeho oživenie defibrilátor priamo na trávniku White Hart Lane.