Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Muguruzová Blancová získala v Paríži prvý grandslamový titul

Španielska tenistka Garbine Muguruzová pózuje s trofejou po jej výhre nad Američankou Serenou Williamsovou vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 4. júna 2016. Foto: TASR/AP

Američanka Serena Williamsová nevyužila šancu na zisk 22. titulu z podujatí veľkej štvorky a nevyrovnala zápis legendárnej Nemky Steffi Grafovej.


Paríž 4. júna (TASR) - Španielska tenistka Garbine Muguruzová Blancová sa stala víťazkou Roland Garros v Paríži a získala prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále dvojhry si ako nasadená štvorka poradila s obhajkyňou titulu a turnajovou jednotkou Američankou Serenou Williamsovou 7:5, 6:4 a dosiahla životný úspech. Dvadsaťdvaročná rodáčka z Venezuely je historicky druhou španielskou šampiónkou antukového vrcholu sezóny.

Arantxa Sanchezová Vicariová zdvihla Pohár Suzanne Lenglenovej nad hlavu trikrát - v rokoch 1989, 1994 a 1998. Muguruzová prešla celým turnajom ako nôž maslom a v jeho priebehu stratila iba jediný set - hneď v 1. kole so Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou. Zverenka trénera Sama Sumyka si z francúzskej metropoly odnáša prémiu dva milióny eur a 2000 bodov do svetového rebríčka WTA. V jeho novom vydaní sa posunie na druhé miesto - najvyššie v kariére. Muguruzová odplatila mladšej zo sestier Williamsových vlaňajšiu finálovú prehru z Wimbledonu.
Americká tenistka Serena Williamsová (vpravo) a Španielka Garbine Muguruzová pózujú pred začiatkom finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 4. júna 2016.
Foto: TASR/AP

Američanka nevyužila šancu na zisk 22. titulu z podujatí veľkej štvorky a nevyrovnala zápis legendárnej Nemky Steffi Grafovej. Pre líderku ženského renkingu to bolo druhé neúspešné grandslamové finále za sebou, na Australian Open nestačila na Nemku Angelique Kerberovú. Doposiaľ poslednú trofej získala na minuloročnom Wimbledone. Na US Open v semifinále šokujúco prehrala s Taliankou Robertou Vinciovou a prišla o možnosť zavŕšiť kalendárny Grand Slam.

Williamsová mala za stavu 2:1 k dispozícii dva brejkbaly. Ani jeden však nevyužila, v ďalšom geme stratila servis a Muguruzová sa po potvrdení brejku ujala vedenia 4:2. Williamsová síce v ďalších minútach otočila na 5:4, no koncovka patrila Muguruzovej, ktorá v dvanástom geme premenila v poradí tretí setbal. Španielka bola na dvorci aktívnejšou hráčkou, ničila súperku z bekhendu a mimoriadne účinné boli aj jej údery do protipohybu.

Na začiatku druhého dejstva sa vďaka brejku v treťom geme ujala vedenia 3:1 a dobre rozohraný zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:3 síce nevyužila pri podaní súperky štyri mečbaly, no v desiatom geme premenila po skvelom lobe v poradí piaty a nadviazala na parížsky triumf nad Williamsovou z roku 2014. Vzájomnú bilanciu skorigovala na 2:3. Američanka doplatila na príliš veľké množstvo nevynútených chýb z forhendu, nevychádzali jej podľa predstáv ani returny, čo Španielka dokázala využiť.

Muguruzová mala zo zisku titulu obrovskú radosť. "Pre Španielov je Roland Garros srdcovka, jednoducho najprestížnejší grandslamový turnaj. Vyrastala som na antuke a veľkou inšpiráciou bol pre mňa Rafa Nadal, ktorý je deväťnásobným parížskym šampiónom, to je úžasné číslo. Celý život som na sebe pracovala, aby som raz mohla získať túto víťaznú trofej. Ďakujem celému môjmu tímu, trénerovi i mojej rodine. Vedela som, že ak chcem uspieť, musím byť maximálne koncentrovaná a bojovať o každý jeden fitín. Všetky zápasy, ktoré som proti Serene odohrala, mi pred dnešným finále pomohli. Z mojej strany to bol perfektný zápas. Serena napriek finálovej prehre odohrala skvelý turnaj a potvrdila, že je pravou šampiónkou. Už sa teším na budúcoročný Roland Garros," uviedla vo svojej reči počas slávnostného ceremoniálu.

Williamsovú dojalo francúzske publikum k slzám. "Ďakujem vám pekne za podporu. Garbine chcem zablahoželať k titulu i skvelej hre. Musím poďakovať aj môjmu trénerovi Patrickovi Mouratoglouovi. Nezískali sme síce spolu ďalší grandslamový titul, ale možno to dokážeme o rok."

ženy - dvojhra - finále.
Garbine Muguruzová Blancová (4-Šp.) - Serena Williamsová (1-USA) 7:5, 6:4


Reakcie svetových médií na triumf španielskej tenistky Garbine Muguruzovej na Roland Garros:

Marca (Šp.): "Garbine, kráľovná Paríža. Vo finále Roland Garros detronizovala Serenu a získala prvý grandslamový titul."

Mundo Deportivo (Šp.): "Garbine Muguruzová, nová a senzačná kráľovná parížskej antuky. V boji o titul zdolala legendárnu Serenu Williamsovú a nadviazala na úspechy Arantxy Sanchezovej Vicariovej."

AS (Šp.): "Garbine Muguruzová má prvý titul z podujatí veľkej štvorky, vo finále Roland Garros pokorila svetovú jednotku."

AP (USA): "Muguruzová, po Pennettovej a Kerberovej ďalšie nová grandslamová šampiónka."

dpa (Nem.): "Muguruzová pretavila druhé grandslamové finále v zisk prvého titulu. Serene Williamsovej zahatala cestu k vyrovnaniu zápisu Steffi Grafovej."

L'Equipe (Fr.): "Muguruzová, nová patrónka."

Gazzetta dello Sport (Tal.): "Paríž po 16 rokoch v znamení španielskej fiesty. Muguruzová vybojovala prvý grandslamový titul, Serena Williamsová padla v dvoch setoch."

idnes.cz (ČR): "Zápis do dejín sa odkladá. Serenu Williamsovú zdolala vo finále Garbine Muguruzová."