Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Murray ku korupčnej kauze: Treba vzdelávať najmä mladých hráčov

Britský tenista Andy Murray Foto: TASR/AP

Údajne až šestnásť hráčov zo svetovej Top 50 bolo v priebehu uplynulej dekády zapletených do ovplyvňovania výsledkov zápasov.

Melbourne 19. januára (TASR) - Vzdelávanie mladých hráčov a väčšia aktivita v hovorení o dôsledkoch predávania zápasov sú potrebné v boji s tenisovou korupciou, prezentoval názor svetový tenista číslo dva Andy Murray. Podľa Brita sú práve mladí tenisti vo veľkom ohrození, uviedla agentúra Reuters.

Rozbeh úvodného grandslamového turnaja roka Australian Open v Melbourne zatienili medializované informácie o rozsiahlej tenisovej korupcii. Údajne až šestnásť hráčov zo svetovej Top 50 bolo v priebehu uplynulej dekády zapletených do ovplyvňovania výsledkov zápasov. Podľa britskej televíznej stanice BBC a americkej mediálnej spoločnosti Buzzfeed svedčia o tom tajné dokumenty. Mená hráčov nezverejnili, no vraj sú medzi nimi aj viacerí grandslamoví šampióni.



Osem zo 16 podozrivých hráčov teraz štartuje na Australian Open v Melbourne. BBC a Buzzfeed tvrdia, že zmanipulované boli aj viaceré zápasy na prestížnom Wimbledone. Predstavitelia Asociácie tenisových profesionálov (ATP) a Jednotky pre tenisovú integritu (TIU) však tieto informácie dementovali.

Murray reagoval aj na slová svetovej jednotky Srba Novaka Djokoviča, ktorý potvrdil, že ho na začiatku kariéry oslovili s ponukou na 200-tisíc amerických dolárov za zmanipulovanie zápasu. "Myslím si, že mnohí hráči v tomto veku a pri týchto sumách môžu urobiť chybu. Je dôležité, aby sa už od mladosti títo hráči vzdelávali v tom, čo robiť v podobných situáciách. Ako by to mohlo ovplyvniť celú ich kariéru či celý šport. A ide tu o všetky športy, nielen tento jeden. Mala by sa tomu venovať pozornosť už vo veku 15, 16, 17 rokov a varovať ich pred týmto rizikom," povedal Murray, podľa ktorého on nikdy s takouto hrozbou nebol konfrontovaný.