Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Murray prvým finalistom mužskej dvojhry, Berdychovi nadelil kanára

Na kombosnímke Tomáš Berdych (vľavo) a Andy Murray. Foto: TASR/AP

Britský tenista dokázal otočiť nepriaznivý priebeh stretnutia, keď úvodný set prehral v tajbrejku.

Melbourne 29. januára (TASR/Teraz.sk) - Britský tenista Andy Murray sa stal prvým finalistom mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. V úvodnom semifinále si ako nasadená šestka poradil so sedmičkou "pavúka" Čechom Tomášom Berdychom za tri a pol hodiny v štyroch setoch 6:7 (6), 6:0, 6:3, 7:5. V dueli o tretí grandslamový titul v kariére nastúpi v nedeľu o 9.30 SEČ proti víťazovi piatkového súboja medzi najvyššie nasadeným Srbom Novakom Djokovičom a obhajcom trofeje Švajčiarom Stanom Wawrinkom.

Murray si zahrá vo finále na úvodnom podujatí veľkej štvorky už štvrtýkrát, trikrát však ťahal za kratší koniec. V roku 2011 nestačil na švajčiarskeho grandslamového rekordéra Rogera Federera, v rokoch 2011 a 2013 prehral s Djokovičom. Berdych nevyužil šancu postúpiť do svojho druhého grandslamového finále. V doposiaľ jedinom v júli 2010 na tráve All England Clubu vo Wimbledone prehral so Španielom Rafaelom Nadalom, ktorého na tohtoročnom Australian Open vyradil vo štvrťfinále.

Berdych nestratil až do semifinálového súboja s Murraym v priebehu turnaja ani set a aj vo štvrtok začal dobre, keď po brejku v ôsmom geme sa ujal vedenia 5:3. Murray síce kontroval rebrejkom a vynútil si tajbrejk, no v jeho koncovke mal navrch najlepší český singlista. Od začiatku druhého dejstva však začal na dvorci v aréne Roda Lavera dominovať Murray. Zrýchlil hru, zahrával loptičky tesne po odskoku, kvalitne podával i returnoval a súperovi uštedril "kanára". Berdych mal čoraz väčšie problémy s pohybom, odišlo mu prvé podanie, čo bola voda na mlyn Murrayho. V treťom sete bol rozhodujúci šiesty gem, v ktorom rodák zo škótskeho Dunblane po dvoch forhendových winneroch prelomil podanie súpera. Vo štvrtom dejstve zobral Murray Berdychovi servis za stavu 5:5 a zápas už dotiahol do úspešného konca čistou hrou.

Murray označil semifinálový zápas za veľmi ťažký. "Obaja sme hrali maximálne agresívny tenis, snažili sme sa o razantné údery. Tomáš začal lepšie ako ja a prvý set zaslúžene vyhral. V druhom dejstve som si našťastie začal vytvárať šance, bol som agresívny, preto som ho získal tak presvedčivo. V treťom i štvrtom sete rozhodlo v môj prospech pár loptičiek. V kľúčových momentoch som bol silnejší. Som rád, že som to zvládol. Cítim sa úplne ináč ako vlani na Australian Open, čo je veľké pozitívum. Už sa teším na finále. Nesmiem sa nechať psychicky ovplyvniť tým, že mám šancu získať ďalší grandslamový titul ani tým, že som predtým v Melbourne trikrát vo finále prehral," povedal olympijský šampión z Londýna 2012 v prvom interview.

Pikantériou zápasu bolo, že trénerom Berdycha je bývalý Murrayho kouč Dani Vallverdu. "Áno, kvôli Danimu to bolo veľmi vyhrotené," priznal Murray, ktorého momentálne vedie bývalá ženská svetová jednotka Francúzka Amelie Mauresmová. "Som rád, že môžem ukázať, že aj ženy môžu byť skvelými trenérkami," dodal Brit.


Muži - dvojhra - semifinále:
Andy Murray (6-V-Brit.) - Tomáš Berdych (7-ČR) 6:7 (6), 6:0, 6:3, 7:5