Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Pred cestou do Francúzska buďte pripravení, stiahnite si aplikáciu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aplikácia je dostupná bezplatne pre užívateľov s operačným systémom IOS a Android.

Bratislava 10. júna (TASR) - Francúzske ministerstvo vnútra vytvorilo aplikáciu, ktorá by mala počas Majstrovstiev Európy vo futbale 2016 informovať užívateľov o potenciálnej hrozbe teroristických útokov. "V nadväznosti na teroristické atentáty z januára a novembra 2015, Ministerstvo vnútra Francúzska s účinnosťou od 8. júna 2016 zavádza bezplatnú mobilnú aplikáciu SAIP (Systém varovania a informácií pre obyvateľstvo), ktorá prostredníctvom notifikácií bude oznamovať adresátom mobilných telefónov informácie o mimoriadnych udalostiach (napr. atentáty)," informuje na svojej stránke Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR.

Aplikácia je dostupná bezplatne pre užívateľov s operačným systémom IOS a Android.

Ministerstvo ďalej odporúča vyplniť dobrovoľný registračný formulár, ktorý umožňuje kontaktovať slovenských občanov v krízových situáciách. Konzulárnym pracovníkom umožňuje ľahšie lokalizovať slovenských občanov v danej krajine a v prípade nepriaznivých okolností na ne upozorniť a varovať pred hroziacim nebezpečenstvom, v krajných prípadoch zabezpečiť evakuáciu z postihnutých oblastí.

Ministerstvo poskytuje taktiež v rámci svojich služieb privítaciu a núdzovú sms a aplikáciu Svetobežka. Privítacia sms je jedna z prvých, ktorú dostanete po príchode do zahraničia s číslom na najbližší slovenský zastupiteľský úrad a s číslom na nonstop núdzovú linku v ústredí. Začiatkom tohto roka spustilo ministerstvo službu núdzová sms - v prípade mimoriadne závažnej udalosti ministerstvo naformuluje text správy o tom, čo sa stalo, s pokynmi a s kontaktmi, na ktoré sa môže občan obrátiť.

V októbri 2013 spustil rezort diplomacie mobilnú aplikáciu Svetobežka, ktorá slúži ako pomôcka pri cestách do zahraničia, je bezplatná a dostupná pre operačné programy Android a IOS. Obsahuje konkrétne informácie a rady ako postupovať v núdzových situáciách v zahraničí, koho kontaktovať ako prvého, kam sa obrátiť so žiadosťou o pomoc a ktoré pravidlá je potrebné dodržiavať. Obsahuje zoznam všetkých slovenských diplomatických zastúpení vo svete s kontaktmi, ktoré si občania môžu navoliť priamo z aplikácie.

Rezort diplomacie odporúča občanom Slovenskej republiky, aby nezabudli ani na uzavretie komerčného cestovného poistenia a zachovali zvýšenú opatrnosť, osobitne na miestach s veľkou koncentráciou osôb.