Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Na 19 miesteniek zabojuje ešte 32 adeptov, Nemcom stačí v Írsku remíza

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Medzi nimi sa nachádza aj Slovensko, ktoré posúva na finálový turnaj jedno víťazstvo z dvojzápasu s Bieloruskom a Luxemburskom.

Bratislava 7. októbra (TASR) - Skupinové boje vo futbalovej kvalifikácii EURO 2016 sa blížia do cieľa a sľubujú drámu, keďže pred záverečnými dvoma kolami má zatiaľ len pätica tímov istotu priameho postupu na budúcoročný šampionát do Francúzska. Okrem domáceho organizátora si už v predstihu vybojovali miestenku reprezentácie Islandu, Česka, Anglicka a Rakúska. O zvyšných 19 postupových kariet zabojuje v októbrovom termíne (9. a 10. kolo), resp. v novembrovej baráži ešte spolu 32 tímov. Medzi nimi sa nachádza aj Slovensko, ktoré posúva na finálový turnaj jedno víťazstvo z dvojzápasu s Bieloruskom a Luxemburskom, resp. trojbodová strata Ukrajiny v súbojoch s Macedónskom a Španielskom.

Nemcom stačí k spečateniu postupu získať bod v Írsku, pravdepodobne im však nepomôžu stredopoliar Karim Bellarabi a útočník Lukas Podolski. "Na zranenia sme zvyknutí, vždy sme sa s tým vyrovnali. Hlavné bude, aby sme boli pripravení tesne pred výkopom," povedal stredopoliar Ilkay Gündogan z Borussie Dortmund. Úradujúci majstri sveta by triumfom v Dubline okrem seba výrazne pomohli druhým Poliakom, ktorým by v tom prípade stačilo zdolať Škótov a tešili by sa z postupu. Pred Írmi by totiž mužstvo, ktorého ťahúňom je 10-gólový najlepší strelec kvalifikácie Robert Lewandowski, malo pred záverečným kolom nedostižný 4-bodový náskok. "Moje góly v drese Bayernu sú minulosťou, naplno sa už sústredím na vystúpenie v Glasgowe. Vieme, o čo hráme. Sme blízko. Moja forma z uplynulých týždňoch je potešiteľná vec, ale mňa teraz najviac zaujíma zápas v Škótsku. Verím, že dokončíme začatú prácu," vyjadril sa pre uefa.com Lewandowski pred blížiacim sa súbojom v glasgowskom Hampden Parku. Škótov udrží v hre o postupovú, resp. barážovú miestenku len trojbodový záber, súbežne však Íri nesmú doma vyhrať nad Nemeckom.

Albánsko, ktoré má istú minimálne baráž, čaká vo štvrtok rizikový duel so Srbskom. Všetky vstupenky sa budú predávať na meno a 120-tisícové mesto Elbasan sa zmení na policajné a vojenské "cvičisko". Na poriadok v ňom budú dohliadať tisícky príslušníkov ozbrojených síl. Zvýšenú ostražitosť má na "svedomí" minuloročný vzájomný súboj v Belehrade, ktorý predčasne ukončili už v prvom polčase pre potýčku medzi domácimi priaznivcami a futbalistami Albánska. Nepokoje vyvolala nacionalistická vlajka Veľkého Albánska s menami revolučných vodcov, ktorá sa vznášala nad štadiónom upevnená na diaľkovo ovládanom drone. Európska futbalová únia (UEFA) pôvodne zápas skontumovala v prospech domácich, no Srbom odpočítala tri body a nariadila im odohrať dva kvalifikačné zápasy bez divákov. Športový arbitrážny súd (CAS) v Lausanne však v júli 2015 prehodnotil verdikt UEFA a za vinníkov incidentu označil Srbov. Tí majú oficiálne na konte len jeden bod a hrajú už len o česť a predstihnutie Arménska, aby sa vyhli úplnej blamáži a neskončili v jedinej päťčlennej na jej chvoste. Šlágrom I-skupiny bude duel Portugalsko - Dánsko, v ktorom stačí domácemu tímu na postup aj nerozhodný výsledok. Dáni, ktorí v Brage ukončia kvalifikačné boje, sa kvalifikujú v prípade víťazstva nad "selecaom" a za predpokladu, že Albánci nezdolajú Srbov.

Taliani vedú tabuľku H-skupiny o dva body pred Nórskom a pokiaľ v sobotu zvíťazia v Baku nad domácim Azerbajdžanom, zaistia si miestenku na EURO 2016. "Pokúsime sa vybojovať postup už proti Azerbajdžanu, aby sme nemuseli tŕpnuť a spoliehať sa na posledný súboj s Nórskom. Cítim, že mužstvo je v dobrej forme, vie hrať variabilne rôznymi systémami hry, nielen v rozostavení 4-3-3. Azerbajdžan však nie je ľahký súper," varoval taliansky kormidelník Antonio Conte, ktorému vypadol z nominácie pre svalové zranenie útočník Domenico Berardi. Nóri môžu v 9. kole spečatiť postup v prípade, že zdolajú na domácej tráve Maltu a tretí Chorváti, ktorí ešte reálne poškuľujú po druhom mieste, nezabodujú naplno v domácej konfrontácii s Bulharskom.

V G-skupiny už nemôže Rakúsko žiaden z tímov vytlačiť z prvého miesta. O to druhé bojuje trojica Rusko, Švédsko a Čierna Hora. V najlepšej situácii sú Rusi (14 bodov), Švédi na nich strácajú dva body a Čiernohorci tri. Švédi sa budú spoliehať na kanoniera Zlatana Ibrahimoviča, ktorý dvoma premenenými jedenástkami rozhodol o víťazstve Paríža SG v nedeľňajšom šlágri proti Olympique Marseille (2:1). So 110 presnými zásahmi sa ikonický "Ibra" stal historicky najlepším strelcom PSG a verí, že si formu preniesol aj do národného tímu. "Nevzdávame boj o druhé miesto, to nie je v našej povahe, aj keď posledné dva zápasy sme prehrali a skomplikovali si situáciu. Nikde však nie je napísané, že Rusi svoje zápasy vyhrajú," povedal Ibrahimovič.

Jediným tímom s plným počtom bodov na konte v doterajšom priebehu kvalifikácie je Anglicko, ktoré sa v predstihu stalo suverénnym víťazom E-skupiny. Bitku o druhé postupové miesto majú dobre rozohranú Švajčiari, ktorých čaká domáci zápas so San Marínom a končia v Estónsku. Štyri body ich s určitosťou posúvajú na šampionát, tri im stačiť nemusia, pretože Slovinci majú lepšie vzájomné zápasy a v prípade rovnosti bodov (momentálne ich strácajú tri - pozn.) by na šampionát postúpili práve oni na úkor Helvétov. "Nemôžeme mať iný cieľ ako získať šesť bodov a silno dúfať, že Švajčiarsko raz prehrá. Litva je nevyspytateľný súper. Hráči budú musieť siahnuť na dno síl, aby sme boli úspešní. Spolieham sa na útočníka Milivojeho Novakoviča. Dúfam, že ho lekári postavia na nohy a bude môcť nastúpiť," komentoval tréner Slovinska Srečko Katanec zdravotné problémy 36-ročného legionára japonskej Nagoje Grampus.

Prvýkrát sa na finálový turnaj ME túži prebojovať reprezentácia Severného Írska, ktorá mohla spraviť rozhodujúci krok už v septembri pred vlastnými fanúšikmi v Belfaste, lenže s Maďarskom iba remizovala 1:1. Ostrovanov, ktorí vedú F-skupinu o bod pred Rumunskom, posunie k ich vytúženému cieľu jedno víťazstvo z októbrového dvojzápasu - Grécko (d) a Fínsko (v). Rumunov čaká doma Fínsko a vonku Faerské ostrovy. Zálusk si robia ešte aj tretí Maďari, ktorí strácajú na druhé Rumunsko tri body. "Sú pred nami dva najdôležitejšie zápasy celej kvalifikácie, ktorá teraz závisí na výsledkoch z nich. Fíni majú sebavedomé mužstvo, mali viac času na prípravu ako my. Prakticky sme stihli absolvovať len jeden kompletný tréning, napriek tomu sa snažíme byť optimisticky a sebavedomo naladení. Budeme potrebovať aj pomoc našich fanúšikov," burcoval kouč rumunskej reprezentácie Anghel Iordanescu. UEFA pozastavila účinnosť pôvodne udeleného trestu o zavretí štadióna na domáci zápas Rumunska s Fínskom za rasistické a násilné správanie sa rumunských priaznivcov v dueloch proti Maďarsku a Grécku.

V A-skupine sú už istými účastníkmi ME Island a Česko, ktorí sa na diaľku pobijú o prvenstvo. Zostáva akurát vyriešiť tajničku ohľadom 3. miesta, na ktoré si robia zálusk Turci a Holanďania. "Oranjes" sú v horšej pozícii, zo štvrtej priečky strácajú na Turkov dva body. V prípade, že sa im nepodarí preskočiť ich, budú s určitosťou chýbať na ME prvýkrát od roku 1984.

Walesu stačí v B-skupine získať na priamy postup bod z blížiaceho sa dvojzápasu, Belgičanov posunie ďalej triumf nad Andorrou. Obaja lídri (Wales 19 bodov, Belgicko 18) už majú istú minimálne baráž. Tretí je priebežne Izrael, ale môže prísť o barážovú priečku na úkor Bosny a Hercegoviny a Cypru.

V poradí 15. európsky šampionát sa uskutoční v termíne 10. júna - 10. júla 2016 vo Francúzsku, premiérovo sa na ňom predstaví 24 účastníkov namiesto doterajších šestnástich. Z celkového počtu 53 tímov, ktoré bojujú v kvalifikácii, si účasť na turnaji vybojuje 23 tímov plus automaticky domáce Francúzsko. Okrem deviatich víťazov skupín postúpia aj mužstvá na druhých miestach a jeden najlepší tím z tretej priečky plus štyria úspešní z baráže. Jej žreb sa uskutoční v nedeľu 18. novembra o 11.00 h vo švajčiarskom Nyone. Prvé zápasy sú na programe 12., 13. a 14. novembra, odvety 15., 16. a 17. novembra. Domáci "Les Bleus" majú ako organizátor účasť automatickú.

Zápasy EURO 2016 sa budú hrať v desiatich mestách (Paríž, Saint-Denis, Lille, Lens, Lyon, Saint Etienne, Bordeaux, Toulouse, Marseille, Nice).

Skupiny finálového turnaja vyžrebujú v sobotu 12. decembra v Kongresovom paláci Porte Maillot v Paríži.

Program 9. kola kvalifikácie EURO 2016:

ŠTVRTOK 8. októbra:

D-skupina


18.00 Gruzínsko - Gibraltár /Tbilisi, rozhoduje Serhij Boiko (Ukr.)/
20.45 Írsko - Nemecko /Dublin, Carlos Velasco Carballo (Šp.)/
20.45 Škótsko - Poľsko /Glasgow, Viktor Kassai (Maď.)/

F-skupina

20.45 Maďarsko - Faerské ostrovy /Budapešť, Robert Schörgenhofer (Rak.)/
20.45 Severské Írsko - Grécko /Belfast, Bas Nijhuis (Hol.)/
20.45 Rumunsko - Fínsko /Bukurešť, Craig Thomson (Škót.)/

I-skupina

20.45 Albánsko - Srbsko /Elbasan, Nicola Rizzoli (Tal.)/
20.45 Portugalsko - Dánsko /Braga, Mark Clattenburg (Angl.)/

PIATOK 9. októbra:

C-skupina


20.45 Macedónsko - Ukrajina /Skopje, Ovidiu Hategan (Rum.)/
20.45 SLOVENSKO - Bielorusko /Žilina, Hüseyin Göçek (Tur.)/
20.45 Španielsko - Luxembursko /Logrono, Sébastien Delferiere (Belg.)/

E-skupina

20.45 Anglicko - Estónsko /Londýn, István Vad (Maď.)/
20.45 Slovinsko - Litva /Ľubľana, Björn Kuipers (Hol.)/
20.45 Švajčiarsko - San Maríno /St. Gallen, Mattias Gestranius (Fín.)/

G-skupina

20.45 Lichtenštajnsko - Švédsko /Vaduz, Liran Liany (Izr.)/
20.45 Moldavsko - Rusko /Kišiňov, Michael Koukoulakis (Gr.)/
20.45 Čierna Hora - Rakúsko /Podgorica, Daniele Orsato (Tal.)/

SOBOTA 10. októbra:

A-skupina


18.00 Island - Lotyšsko /Reykjavík, Aleksei Jeskov (Rus.)/
18.00 Kazachstan - Holandsko /Astana, Clément Turpin (Fr.)/
20.45 ČR - Turecko /Praha, Martin Atkinson (Angl.)/

H-skupina

18.00 Azerbajdžan - Taliansko /Baku, William Collum (Škót.)/
18.00 Nórsko - Malta /Oslo, Arnold Hunter (S. Ír.)/
20.45 Chorvátsko - Bulharsko /Záhreb, Artur Dias (Port.)/

B-skupina

20.45 Andorra - Belgicko /Andorra la Vella, Pawel Gil (Poľ.)/
20.45 Bosna a Hercegovina - Wales /Zenica, Alberto Undiano Mallenco (Šp.)/
20.45 Izrael - Cyprus /Jeruzalem, Manuel De Sousa (Port.)/

Program 10. kola kvalifikácie EURO 2016:

NEDEĽA 11. októbra:

F-skupina


18.00 Faerské ostrovy - Rumunsko /Tórshavn/
18.00 Fínsko - Severné Írsko /Helsinki/
18.00 Grécko - Maďarsko /Pireus/

I-skupina

18.00 Arménsko - Albánsko /Jerevan/
18.00 Srbsko - Portugalsko /Belehrad/

D-skupina

20.45 Nemecko - Gruzínsko /Lipsko/
20.45 Gibraltár - Škótsko /Faro-Loule/
20.45 Poľsko - Írsko /Varšava/

PONDELOK 12. októbra:

G-skupina


18.00 Rakúsko - Lichtenštajnsko /Viedeň/
18.00 Rusko - Čierna Hora /Moskva/
18.00 Švédsko - Moldavsko /Štokholm/

C-skupina

20.45 Bielorusko - Macedónsko /Borisov/
20.45 Luxembursko - SLOVENSKO /Luxemburg/
20.45 Ukrajina - Španielsko /Kyjev/

E-skupina

20.45 Estónsko - Švajčiarsko /Tallinn/
20.45 Litva - Anglicko /Vilnius/
20.45 San Maríno - Slovinsko /Serravalle/

UTOROK 13. októbra:

A-skupina


20.45 Lotyšsko - Kazachstan /Riga/
20.45 Holandsko - ČR /Amsterdam/
20.45 Turecko - Island /Konya/

B-skupina

20.45 Belgicko - Izrael /Brusel/
20.45 Cyprus - Bosna a Hercegovina /Nikózia/
20.45 Wales - Andorra /Cardiff/

H-skupina

20.45 Bulharsko - Azerbajdžan /Sofia/
20.45 Taliansko - Nórsko /Rím/
20.45 Malta - Chorvátsko /Ta'Qali/

Tabuľky skupín:

A-skupina:


1. Island 8 6 1 1 15:3 19 *
2. Česko 8 6 1 1 16:10 19 *
3. Turecko 8 3 3 2 11:9 12
4. Holandsko 8 3 1 4 13:10 10
5. Lotyšsko 8 0 4 4 4:16 4
6. Kazachstan 8 0 2 6 5:16 2

B-skupina:

1. Wales 8 5 3 0 9:2 18
2. Belgicko 8 5 2 1 17:3 17
3. Izrael 8 4 1 3 14:9 13
4. Bosna a Hercegovina 8 3 2 3 12:10 11
5. Cyprus 8 3 0 5 12:13 9
6. Andorra 8 0 0 8 3:30 0

C-skupina:

1. Španielsko 8 7 0 1 18:3 21
2. SLOVENSKO 8 6 1 1 13:5 19
3. Ukrajina 8 5 1 2 12:3 16
4. Bielorusko 8 2 1 5 7:14 7
5. Luxembursko 8 1 1 6 4:19 4
6. Macedónsko 8 1 0 7 6:16 3

D-skupina:

1. Nemecko 8 6 1 1 22:7 19
2. Poľsko 8 5 2 1 29:7 17
3. Írsko 8 4 3 1 17:5 15
4. Škótsko 8 3 2 3 14:10 11
5. Gruzínsko 8 2 0 6 5:14 6
6. Gibraltár 8 0 0 8 2:46 0

E-skupina:

1. Anglicko 8 8 0 0 26:3 24 *
2. Švajčiarsko 8 5 0 3 16:8 15
3. Slovinsko 8 4 0 4 15:10 12
4. Estónsko 8 3 1 4 4:6 10
5. Litva 8 3 0 5 6:14 9
6. San Maríno 8 0 1 7 1:27 1

F-skupina:

1. Severné Írsko 8 5 2 1 12:6 17
2. Rumunsko 8 4 4 0 7:1 16
3. Maďarsko 8 3 4 1 6:4 13
4. Fínsko 8 3 1 4 7:8 10
5. Faerské ostrovy 8 2 0 6 5:12 6
6. Grécko 8 0 3 5 2:8 3

G-skupina:

1. Rakúsko 8 7 1 0 16:3 22 *
2. Rusko 8 4 2 2 17:4 14
3. Švédsko 8 3 3 2 11:9 12
4. Čierna Hora 8 3 2 3 8:8 11
5. Lichtenštajnsko 8 1 2 5 2:21 5
6. Moldavsko 8 0 2 6 3:12 2

H-skupina:

1. Taliansko 8 5 3 0 11:5 18
2. Nórsko 8 5 1 2 10:8 16
3. Chorvátsko 8 4 3 1 16:5 14 - x
4. Bulharsko 8 2 2 4 7:9 8
5. Azerbajdžan 8 1 3 4 6:13 6
6. Malta 8 0 2 6 3:13 2

I-skupina:

1. Portugalsko 6 5 0 1 8:4 15
2. Dánsko 7 3 3 1 8:4 12
3. Albánsko 6 3 2 1 7:3 11
4. Arménsko 7 0 2 5 5:11 2
5. Srbsko 6 1 1 4 5:11 1 - xx

Priebežná tabuľka tímov na 3. priečkach:

1. Ukrajina 7 4 1 2 11:3 13
2. Maďarsko 7 3 3 1 6:4 12
3. Chorvátsko 7 3 3 1 14:5 11
4. Albánsko 6 3 2 1 7:3 11
5. Írsko 6 2 3 1 6:5 9
6. Švédsko 7 2 3 2 9:9 9
7. Slovinsko 7 3 0 4 9:10 9
8. Izrael 6 2 1 3 6:8 7
9. Turecko 6 1 3 2 7:8 6

* - postup na EURO 2016
x - Chorvátsku odpočítali 1 bod
xx - Srbsku odpočítali 3 body

Zoznam istých účastníkov EURO 2016 (5): Francúzsko (organizátor), Island, Česko, Anglicko, Rakúsko

Zoznam tímov so šancou postúpiť (32): Albánsko, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Nemecko, Maďarsko, Izrael, Taliansko, Litva, Čierna Hora, Holandsko, Severné Írsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Írsko, Rumunsko, Rusko, Škótsko, SLOVENSKO, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko, Turecko, Ukrajina, Wales

Zoznam tímov bez šance na postup (16): Andorra, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Faerské ostrovy, Macedónsko, Gruzínsko, Gibraltár, Grécko, Kazachstan, Lotyšsko, Lichtenštajnsko, Luxembursko, Malta, San Maríno, Srbsko