Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Na 31. ročníku Dudinskej päťdesiatky triumfoval Talian Schwazer

Foto: TASR/Jozef Polešenský

Najväčším nepriateľom sa stalo pre chodcov slnečné počasie. Ortuť teplomera stúpala a v cieli mali zdravotníci čo robiť, aby vzkriesili viacerých úplne vyčerpaných chodcov.

Dudince 24. marca (TASR) - Talian Alex Schwazer sa stal víťazom 31. ročníka medzinárodných chodeckých pretekov Dudinská päťdesiatka.

Najväčší favorit v kúpeľnom mestečku triumfoval suverénne, no traťový rekord s výsledným časom, najlepším svetovým výkonom roka 3:40:58 neohrozil, zaostal za ním o vyše dve minúty. Na stupeň víťazov sa pretlačili aj dvaja Poliaci, druhý Lukasz Nowak 3:44:24 a tretí Rafal Sikora 3:46:54.

Najväčším nepriateľom sa stalo pre chodcov slnečné počasie, zdanlivo ideálne, no s pribúdajúcim časom ortuť teplomera stúpala a v cieli mali zdravotníci čo robiť, aby vzkriesili viacerých úplne vyčerpaných chodcov.

Aj slovenský reprezentant Dušan Majdán potreboval ich pomoc. Ku koncu vybojoval urputný súboj s časomerom, len aby splnil A-limit na OH v Londýne (3:59:00), no napokon za ním zaostal o päť sekúnd. Slabou útechou mu bolo, že sa stal majstrom Slovenska a že ako jediný z trojice uchádzajúcej sa o olympijskú letenku došiel do cieľa.

Jeho čas znamenal, že slovenskú chôdzu na 50 km v Londýne by v túto chvíľu reprezentovali len dvaja so splneným A-limitom, Matej Tóth a Miloš Bátovský. Rovnako ako Majdán nevyužil možnosť na splnenie olympijskej normy Anton Kučmín, ktorý sa vzdal na 34. km, z trate zišiel aj Bátovský na 31. km.

"Vydal som zo seba absolútne všetko, urobil maximum, aby som limit splnil," skonštatoval v cieli Dušan Majdán. "Škoda tej straty, je tak malá, že som ju mohol nahnať na jednej, či dvoch zákrutách. Čo bude ďalej neviem, ešte sa však o limit určite pokúsim."

Úradujúci olympijský víťaz v Pekingu Talian Schwazer pred šiestimi dňami v Lugane vytvoril na 20 km národný rekord (1:17:30) a v Dudinciach na novom kilometrovom okruhu, aj v prítomnosti prezidenta SR Ivana Gašparoviča, podal obdivuhodný výkon. Až do 25. km šliapal úsporne, potom zrýchlil a pomerne výraznú stratu na vedúce trio Poliakov Sudola, Sikoru a Nowaka, na 20. km 1:35 min, poľahky zlikvidoval. Aj jeho však vyčerpali slnečné lúče, aj keď sa chvíľu zdalo, že by mohol ohroziť traťový rekrod Franúza Diniza (3:38:45).

Tu bude player


"Nemal som nejaké veľké úmysly, rátal som s časom 3:44, takže som spokojný. Ku koncu som už mal toho plné zuby, teplo začalo byť na prehriaty organizmus nepríjemné," povedal 27-ročný Schwazer.

Výsledky:

50 km mužov: 1. Alex Schwazer (Tal.) 3:40:58, 2. Luksz Nowak 3:44:24, 3. Rafal Sikora (obaja Poľ.) 3:46,54, 4. Andre Höhne (Nem.) 3:49:50, 5. Alexandre Papamihail (Gr.) 3:55:13, ...12. Dušan Majdán (SR) 3:59:05