Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Na 6. ročníku Banskobystrického maratónu triumfoval Keňan Kwemoia

Na snímke víťaz Banskobystrického maratónu Karim Kwemoi v cieľovej rovinke počas Banskobystrického maratónu v Banskej Bystrici 3. septembra 2017. Foto: TASR/Branislav Račko

Banskobystrický maratón opäť pritiahol do ulíc mesta v širšom centre masu bežcov vytrvalcov z 15 krajín, medzi nimi aj tých, ktorí si na neoficiálnych majstrovstvách sveta zabehli polmaratón naboso.

Banská Bystrica 3. septembra (TASR) - Víťazom nedeľňajšieho 6. ročníka Banskobystrického maratónu sa stal už po šiesty raz kenský bežec, tentoraz Karim Kwemoi časom 2:32:19 hodiny. Na trati si veľa odtrpel, bolo chladno a v cieli mu príliš do reči nebolo.

"S dosiahnutým časom nie som veľmi spokojný, bola mi zima, ťažko sa dalo bežať rýchlejšie. Som však rád, že som mohol zažiť túto atmosféru a výbornú organizáciu," povedal Kwemoi.

Banskobystrický maratón opäť pritiahol do ulíc mesta v širšom centre masu bežcov vytrvalcov z 15 krajín, medzi nimi aj tých, ktorí si na neoficiálnych majstrovstvách sveta zabehli polmaratón naboso. Na náročnej dvojokruhovej trati s úplnou uzávierkou dopravy sprevádzalo účastníkov chladné počasie, bolo zamračené a ku koncu aj mierne zapršalo. Na hlavnú maratónsku trať vybehlo 119 vytrvalcov, podľa očakávania sa hneď po štarte odpútal od ostatných Keňan z nadnárodného Benedek tímu a v cieli mu namerali vzhľadom na jeho výkonnosť slabší čas 2:32:19. Rovnaký pohľad sa naskytol aj na polmaratóncov, s nadvládou Bernarda Kipkorira Talama výkonom 1:12:33.



Medzi bosonohými, ktorí si polmaratón na asfalte mokrom od dažďa odbehli s visačkou neoficiálnych MS, už piatykrát za sebou zvíťazil Poliak Marek Dziegelewski časom 1:20:34.

Maratónsky víkend v Banskej Bystrici bol súčasťou športových akcií Európskeho mesta športu 2017 a série Marathon BB Tour. "Mali sme opäť takmer 1100 účastníkov, tieto masové mestské maratóny sú skôr o hobby behoch a ľuďoch behajúcich pre radosť. My sa im snažíme vytvoriť prostredie, ktoré umožní krásne zážitky a podporí ich v aktívnom pohybe," uviedol hlavný organizátor Peter Fabok.

Na snímke bežec Dušan Vaník si kontroluje čas počas Banskobystrického maratónu v Banskej Bystrici 3. septembra 2017.
Foto: TASR/Branislav Račko


Ten hovoril aj o vernosti: "Bosonohý Poliak Marek Dziegelewski sa vždy teší na naše podujatie. Už tretíkrát za sebou sme mali v tejto kategórii prvých troch s rovnakými menami, s druhým Lukášom Cintulom a tretím Karlom Černohorským, ktorý v roku 2012 bol prvým víťazom na našom podujatí. Aj pohľad na Keňanov nás teší, s maďarským manažérom obchádzajú takéto podujatia a my sme jediní, ktorí ich účasť nedotujeme. Radi ich tu vždy privítame, zvyšujú nám konkurenciu, na afrických bežcov a ich účasť sa však nezameriavame."

Banskobystrický maratón sa podľa Faboka už takmer úplne vyprofiloval: "Na dlhé roky sme stabilizovali trať, bežci s vylúčením dopravy zažívajú komfort a my sa snažíme v organizácii neustále profesionalizovať. Všetci vedia, že vytvárame akúsi strechu ďalším podujatiam v regióne, so seriálom Marathon BB Tour. Už sme dozreli, no vieme, že projekt bez cieľa je odsúdený na zánik. Preto sa neustále budeme snažiť o väčšiu propagáciu tejto krásnej trate, so snahou dostať sem viac ľudí zo zahraničia."

Výsledky

maratón

muži
: 1. Karim Kwemoi (Keňa - Benedek Team) 2:32:19, 2. Miroslav Ilavský (Jogging klub Dubnica) 2:38:59, 3. Dušan Krajčovič (VŠC Dukla B. Bystrica) 2:49:27

ženy: 1. Hellen Jepkosgei Kimutaiová (Keňa - Benedek team) 3:04:50

polmaratón

muži:
1. Benard Kipkorir Talam (Keňa - Benedek Team) 1:12:33, 2. Robert Valíček (Obal Servis Košice) 1:14:46, 3. Tomáš Kubej (Muránska Dlhá Lúka) 1:15:46

ženy: 1. Katarína Jánošíková (Copy Servis L. Mikuláš) 1:21:52, 2. Nikola Berčíková (Slávia Zvolen) 1:35:28, 3. Nikola Lapošová (ŠKP Bratislava) 1:37:08

bosonohí (barefoot): 1. Marek Dziegelewski (Poľ.) 1:20:34, 2. Lukáš Cintula (Pell's Team Borský Mikuláš) 1:21:15, 3. Karel Černohorský (nereg.) 1:27:07

štafety 3x7 km: 1. Trost (Martin Bíreš, Jakub Dekrét, Kristián Klouda) 1:14:09