Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Na Európske hry do Poľska pôjde 8 stolných tenistov SR

Na snímke zľava reprezentantka SR v stolnom tenise Barbora Balážová, tréner slovenskej ženskej stolnotenisovej reprezentácie SR Jaromír Truksa, prezident Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) Anton Hamran, tréner slovenskej mužskej stolnotenisovej reprezentácie SR Szilárd Csölle počas tlačovej konferencie SSTZ pri príležitosti blížiacich sa majstrovstiev sveta v stolnom tenise (Juhoafrická republika, Durban, 20.-28. 5. 2023) a Európskych hier (Poľsko, 23.6. - 2. 7. 2023), 16. mája 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Slovensko zatiaľ čaká na medailu z EH. Pred štyrmi rokmi v Minsku skončili Pištej s Balážovou v mixe na 4. mieste, rovnaké umiestnenie dosiahla aj v singli Eva Ódorová v Baku 2015.

Bratislava 7. júna (TASR) - Osem slovenských stolných tenistov zabojuje na III. európskych hrách, ktoré sa uskutočnia od 21. júna do 2. júla v Krakove-Malopoľsku.

Na EH sa dalo kvalifikovať z majstrovstiev Európy alebo podľa postavenie v rebríčku. Zo Slovákov sa na multišportovom podujatí predstavia Wang Jang, Ľubomír Pištej, Jakub Zelinka a Alexander Valuch, v kvartete nominovaných žien sú Barbora Balážová, Tatiana Kukuľková, Ema Labošová a Nikoleta Puchovanová. "K už istej trojici Balážová, Kukuľková, Labošová, ktorá bola aj na na MS v Durbane, pribudla z kontrolného turnaja Puchovanová," informoval v tlačovej správe reprezentačný tréner žien Jaromír Truksa. Ten s trojicou svojich zvereniek a Ľubomírom Pištejom zamieri ešte pred EH do Nigérie na turnaj WTT Contender v Lagose: "Je to prvý turnaj, ktorého výsledky sa budú započítavať už do rebríčka olympijskej kvalifikácie. Z EH sa dá postúpiť do Paríža len v mixe. Keby nám to vyšlo, bolo by to super."

Dejiskom stolnotenisových súťaží na EH 2023 bude Hutnik Arena v Krakove s kapacitou tisíc divákov, kde sa budú odohrávať boje v piatich disciplínach - dvojhrách mužov a žien, miešanej štvorhre, súťaži družstiev mužov a žien. Iba v mixe pôjde o kvalifikáciu na olympijské hry, pričom miestenku do Paríža 2024 si zaistia len víťazi. Hrať sa bude od 23. júna, najskôr dvojhry a mix, od 28. júna budú nasledovať tímové súťaže, ktoré vyvrcholia 1. júla. Slováci ešte nepoznajú mená svojich súperov. Vo dvojhrách sa predstavia Wang, Pištej, Balážová a Kukuľková, v mixe dvojica Pištej - Balážová. Ostatní budú hrať v súťaži družstiev.

Slovensko zatiaľ čaká na medailu z EH. Pred štyrmi rokmi v bieloruskom Minsku skončili Pištej s Balážovou v mixe na 4. mieste, rovnaké umiestnenie dosiahla aj v ženskom singli Eva Ódorová v azerbajdžanskom Baku 2015. Jang vypadol na EH 2019 vo štvrťfinále dvojhry a obsadil 5. miesto.