Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Na jubilejnej 50. VC Slovenska bez Moravcovej, Klobučník sa teší

Foto: TASR/AP

ermín VC Slovenska sa oproti tradičnému májovému termínu posunul na apríl pre skoršie konanie ME v Debrecíne.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Na víkendovej Veľkej cene Slovenska v plávaní v Bratislave sa predstaví 282 plavcov zo 7 krajín. Pre slovenských reprezentantov je podujatie na Pasienkoch v 50-metrovom bazéne ďalšou príležitosťou plniť limity na OH 2012 do Londýna.

Termín VC Slovenska sa oproti tradičnému májovému termínu posunul na apríl pre skoršie konanie ME v Debrecíne, čo ovplyvnilo aj kvalitu štartového poľa. V príprave v USA sú momentálne aj Martina Moravcová a Denisa Smolenová, ktoré prídu na Slovensko tesne pred európskym šampionátom.

"Bude to jubilejný 50. ročník Veľkej ceny SR. Jej súčasťou bude aj výstava k výročiu podujatia, ktorá bude venovaná i zakladateľovi VC Slovenska Eduardovi Nemečkovi. Hoci sa nám najkvalitnejšiu účasť nepodarilo zohnať, je tu veľká časť slovenskej špičky. Máme ale početnú účasť z Rakúska, Česka či Izraela. Rakúska výprava má 52 osôb, príde 10 izraelských plavcov, ktorí sú tu na tréningovom kempe. Slováci majú ambície plniť olympijské limity či osobné limity," povedal na piatkovej tlačovej konferencii prezident Slovenskej plaveckej federácie (SPF) Jozef Bazálik.

Momentálne má splnené B-limity na Londýn šesť slovenských plavcov - Miroslava Syllabová, Katarína Listopadová, Denisa Smolenová, Katarína Filová, Richard Nagy a Tomáš Klobučník. "Nikto ešte presne nevie, či má istotu účasti na OH, okrem A-limitárov či plavcov do 16. miesta na svetovom šampionáte. V máji sa dozvieme viac podrobných informácií. Vypísané A-limity sú veľmi ťažké," informoval médiá tréner slovenských plavcov Gabriel Baran.

Najlepší slovenský plavec za minulý rok Tomáš Klobučník z J&T Bratislava sa na VC Slovenska teší: "Mne sa v Bratislave vždy plávalo dobre. Dá sa povedať, že je to teraz ako pre člena J&T môj domáci bazén. Posledné vystúpenie na mítingu v Eindhovene nás naštartovalo, verím, že aj v Bratislave sa mi bude dariť. Rád by som, ak aby podarilo aspoň čosi z časov skresať smerom dolu," povedal TASR Klobučník.

Míting odštartuje už v piatok 20. apríla, finálové disciplíny sú na programe v sobotu a v nedeľu v popoludňajších blokoch od 16.00 h.