Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Na ME v cyklokrose pocestuje pätica Slovákov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová

SR budú reprezentovať Ondrej Glajza a Martin Haring v kategórii muži elite a Matej Ulík v kategórii do 23 rokov. Medzi juniormi zabojujú Jakub Jenčuš a Samuel Hollý.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Na majstrovstvách Európy v cyklokrose v holandskom Rosmalene sa predstavia v elitných kategóriách piati Slováci. Návrh nominácie reprezentačného trénera Róberta Glajzu na základe doterajších výsledkov na medzinárodnej scéne schválila komisia cyklokrosu.

SR budú reprezentovať Ondrej Glajza a Martin Haring v kategórii muži elite a Matej Ulík v kategórii do 23 rokov. Medzi juniormi zabojujú Jakub Jenčuš a Samuel Hollý. Okrem nich bude mať Slovensko zastúpenie aj v masters kategóriách, v ktorých sa predstavia Milan Barényi a Branislav Kacina. Obaja budú plniť pri elitných cyklistoch role mechanikov, a tak odovzdajú svoje bohaté skúsenosti aj na tomto poli.

"Dokázali sme nájsť výhodné letenky len do štyridsať kilometrov vzdialeného Eindhovenu, preto všetci nominovaní pretekári pôdu na ME letecky. Materiál s mechanikmi prevezieme zväzovým autom. Zabezpečili sme aj výborné ubytovanie len dva kilometre od trate. Pretekári budú mať vytvorené všetky podmienky na to, aby mohli podať optimálny výkon," povedal reprezentačný tréner a vedúci výpravy Róbert Glajza.

"Nomináciu naozaj tých najlepších sme urobili na základe doterajších medzinárodných výsledkov. Je možno trochu užšia, no na ME sa naozaj nejde za odmenu, najmä keď nie sú za rohom. Účasť si treba vybojovať medzinárodnými UCI výsledkami. Na doterajších podujatiach sa jednoznačne zúžila naša nominácia. Na ME nejdeme s veľkými očami, v súčasnosti nemáme hviezdu ako v minulosti v podobe Petra Sagana či Róberta Gavendu. Veľmi dobre sa v kategórii do 23 rokov ukazuje Matej Ulík, má asi najväčšie šance. V kategórii juniorov je našou jednotkou Jakub Jenčuš, ktorý by mal na základe bodov z UCI pretekov odštartovať z druhého radu, čo je určite jeho veľkou výhodou. V kategórii elite každoročne ukazuje rast formy Ondrej Glajza, keď mu sadne trať, vie prekvapiť, najmä na rýchlych tratiach. Martin Haring v podstate na cyklokrosový bicykel presedlal priamo z horského po mnohých úspešných kvalifikačných pretekoch, no je dosť skúsený, a keď mu sadne deň, vie zabojovať o výsledok v prvej dvadsaťpaťke," uviedol v tlačovej správe predseda cyklokrosovej komisie Martin Fraňo.

Cyklokrosový kolotoč po ME pokračuje pretekmi UCI C2 v Košiciach, po ktorých sa bude finalizovať nominácia na ďalšie vrcholné podujatie CDM v Tábore. "Tam sme sa zhodli, že dáme šancu, ako každý rok, širšiemu okruhu kandidátov na reprezentačný dres, aby sme im dali priestor ukázať sa na vrcholnom podujatí a prípadne preukázať výsledkom nomináciu na MS. V širšom sledovaní sú ďalší dvadsaťrojkári, ženy a najmä juniori, kde je za dvojicou Jenčuš, Hollý zhruba štvorica vyrovnaných pretekárov. Všetci dostanú šancu na CDM pretekoch svetového pohára v Tábore, ktorý bude práve ostrou previerkou pre širší okruh kandidátov na reprezentačný dres vo všetkých kategóriách," dodal Fraňo.


Nominácia na ME:


muži elite: Ondrej Glajza (TJ Auto Škoda M. Boleslav), Martin Haring (Dukla B. Bystrica)

muži do 23 rokov: Matej Ulík (Expres CZ - Scott team Kolín)

juniori: Jakub Jenčuš (PROefekt Košice), Samuel Hollý (CKM Poprad)

masters: Milan Barényi (TREK KCK Oslany), Branislav Kacina (Climber Sport team)

vedúci výpravy: Róbert Glajza

mechanici: Branislav Kacina, Milan Barényi