Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Šport

Na štart pretekov Okolo Kalifornie sa postaví Leipheimer aj Slováci

Levi Leipheimer Foto: TASR/AP

Podujatie absolvuje aj Leipheimerov slovenský tímový kolega Peter Velits a Peter Sagan zo stajne Liquigas-Cannondale.

Santa Rosa 12. mája (TASR) - Šesť týždňov po zrážke s autom sa americký cyklista Levi Leipheimer postaví v nedeľu na štart pretekov Okolo Kalifornie.

"To, že by som chýbal na týchto pretekoch, by ma zabilo," cituje slová 38-ročného jazdca tímu Omega Pharma-QuickStep internetový portál focus.de. Bronzového olympijského medailistu zrazilo auto začiatkom apríla počas tréningu na preteky Okolo Baskicka.

Cyklista skončil s komplikovanou zlomeninou ihlice. "Musím byť realista," vylúčil umiestnenie na popredných priečkach.

Podujatie absolvuje aj Leipheimerov slovenský tímový kolega Peter Velits a Peter Sagan zo stajne Liquigas-Cannondale.

Pre Sagana je Okolo Kalifornie prípravou na Tour de France 2012

Slovenský cyklista Peter Sagan sa v nedeľu už po tretí raz postaví na štart pretekov Okolo Kalifornie. Jazdec tímu Liquigas-Cannondale sa stal vlani celkovým víťazom súťaže aktivity, keď zopakoval prvenstvo v súťaži o dres pre najlepšieho šprintéra. V roku 2011 vyhral etapu v Paso Robles a dvakrát skončil druhý.

Peter Sagan
Foto: TASR/Pavol Ďurčo
"Musím povedať, že sa mi v Amerike páči a rád sem chodím. Preteky sú po organizačnej stránke skutočne vynikajúce a ľudia, čo chodia povzbudzovať, sú tiež neuveriteľne skvelí. A čo je ešte viac dôležité, už ma tu poznajú, chcú autogram alebo sa odfotiť," sprostredkoval slová Sagana zo zámoria jeho manažér Jozef Korbel.

"Teraz som sa prišiel dobre pripraviť na jeden z vrcholov sezóny Tour de France, pretože som dlhšie nepretekal. Čiže, musím sa znova do toho tempa dostať," dodal 22-ročný Žilinčan.

Otázka lídra na Okolo Kalifornie v tejto chvíli ešte nie je jasná: "Ak sa zadarí Nibalimu, bude to on. Ak sa pôjde dobre mne, môžem byť ja. Ale rozhodne pôjdem na nejaký čiastkový úspech, tak ako vždy."

Talianskymi médiami pred pár dňami prebehli informácie, že Vincenzo Nibali po sezóne Liquigas opustí. "Trochu sme sa o tom aj bavili. Ale poznáte to, najmä talianske médiá, že papier znesie veľa. Určite to nie je všetko na sto percent tak, ako sa prezentovalo. Ale čo viem, Nibali je stále v rokovaní s tímom. Čas ukáže, čo bude napokon pravda," prezradil Sagan.

Pokiaľ by prišlo k Nibaliho odchodu, na rad príde otázka o nástupníctve v pozícii lídra tímu. "Ja som lídrom tímu, akurát mám iné úlohy. Vyhrať veľkú Tour momentálne nemôžem, to nemôže odo mňa ešte nikto čakať. Aspoň nie najbližšie roky. Takže moje postavenie v tíme jeho prípadný odchod nijako neovplyvní," vysvetlil Slovák.

Na štart podujatia, v ktorom čaká jazdcov osem etáp s celkovou dĺžkou 1184 km, sa postaví aj ďalší slovenský zástupca Peter Velits (OmegaPharma - QuickStep), ktorý minulý rok obsadil 29. priečku.