Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Na štarte košického Ness City Triatlon aj ženská jednotka SR Gajdošová

Slovenská reprezentantka Romana Gajdošová. Foto: TASR/Pavol Zachar

Na štart budú stáť aj vlaňajšia víťazka Jenčušová, premiéru bude mať maďarská olympionička Vaneková a trať šprint v Košiciach si vyskúša aj slovenská reprezentantka v dlhom triatlone Stevensová.

Košice 18. júla (TASR) - V Košiciach sa 29. júna uskutoční 4. ročník podujatia Ness City Triatlon. Formát triatlonového šprintu (750 m plávanie, 20 km cyklistika a 5 km beh) si vyskúšajú amatéri, elitní pretekári i štafetové tímy. V ženskej kategórii sa na štart postaví aj aktuálna slovenská jednotka Romana Gajdošová.

Elitní pretekári štartujú v Košiciach na základe nominácií organizátora. Prvenstvo bude obhajovať vlaňajší víťaz, reprezentant Maďarska András Király a o medailu zabojuje aj český olympionik Jan Čelůstka. Ten vyhral v Košiciach v roku 2016.

V ženskej kategórii sa okrem Gajdošovej postaví na štart aj vlaňajšia víťazka Nora Jenčušová, premiéru bude mať maďarská olympionička Margit Vaneková a trať šprint v Košiciach si vyskúša aj slovenská reprezentantka v dlhom triatlone Alena Stevensová.

Od prvého ročníka Ness City Triathlonu je ambíciou organizátorov otvárať triatlonový šport širokej verejnosti, mládeži a deťom. Už vlani sa podaril skutočne unikátny zámer - postaviť na štart štafetu zloženú výlučne z hendikepovaných športovcov. Tento rok sa akcia zopakuje. Štafetu hendikepovaných športovcov v bazéne odštartuje Vanda Kračunová, ktorá aj napriek Downovmu syndrómu športuje a reprezentuje Slovensko na najvyššej úrovni. Je dvojnásobnou olympijskou víťazkou z marca tohto roku zo Špeciálnych olympijských hier na 100 a 200 metrov prsia.

Triatlon si môže vyskúšať v detskej kategórii aj 70 detí. Preverí ich 40 m v bazéne, 1 km na bicykli a 500 m šprint do cieľa.