Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Najťažšia príprava v živote, komentuje tréner Likér situáciu pred MS

Na snímke vpravo tréner K4 Peter Likér a vľavo líder posádky Erik Vlček v cieli po víťazstve v semifinále K4 na 500 m na MS v rýchlostnej kanoistike v Szegede 24. augusta 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Úspech káštvorky i Gelleho aj bronz neolympijskej K4 na 1000 metrov môže podľa neho prispieť aj k normalizácii vzťahov medzi kanoistami.

Szeged 25. augusta (TASR) - Rošády v zložení slovenského štvorkajaka pred majstrovstvami sveta v rýchlostnej kanoistike v Szegede vyvolali polemiku. Funkcionári i tréneri čelili kritike, najmä za "roztrhnutie" kádvojky. Na presun Adama Boteka do K4 doplatil Peter Gelle, ktorý sa musel v expresnom čase "preškoliť" na singlovú disciplínu. Na šampionáte v Maďarsku mali napokon dôvod na radosť všetky strany.

Gelle sa vyhecoval k skvelému výkonu a v sobotu vybojoval štvrté miesto a miestenku na OH 2020 v Tokiu v K1 na 1000 metrov. O deň neskôr splnili úloha aj káštvorka na päťstovke, ktorá účasť v Tokiu ešte ozdobila bronzovými medailami. "Toto bola moja najťažšia príprava v živote. Táto minúta a pol bola ešte dlhšia ako na olympiáde. Veľmi sa mi uľavilo, som rád za medailu, ale najmä olympijská kvóta bola pre mňa neskutočne dôležitá," priznal tréner K4 Peter Likér.

Slovenský štvorkajak získal v Szegede bronz a miestenky na olympiádu

Práve na jeho pleciach ležala zodpovednosť za rozhodnutie o zložení slovenskej vlajkovej lode. Sám vie, že jeho voľba vyvolala neraz "zlú krv" medzi pretekármi. Zodpovednosť si však uvedomuje a jeho zámerom nebolo kohokoľvek poškodiť. "Vedel som, že ak sa nepodarí kvalifikácia, prvá padne moja hlava. Veľmi sa ospravedlňujem Gáborovi Jakubíkovi, že nesedel v K4. Viem, že je skvelý chalan. Urobil veľký krok, keď prišiel ku nám trénovať. Ospravedlňujem sa aj Peťovi Gellemu, no K2 sme už neverili. O tom som naozaj šťastnejší, že sa mu podarilo získať miestenku a zo srdca mu gratulujem. Získali sme päť miesteniek, čo je pre malú krajinu ako Slovensko vynikajúci výsledok, takže môžu byť všetci spokojní," povedal Likér slovenským médiám.

Úspech káštvorky i Gelleho aj bronz neolympijskej K4 na 1000 metrov môže podľa neho prispieť aj k normalizácii vzťahov medzi kanoistami. "Teraz je každý najedený, takže môže premýšľať nad vecami. Aj ja som len človek, veľa trénujeme, pre kvóty som musel vsadiť na jednu kartu a zvolil som káštvorku."