Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Naši florbalisti chcú postúpiť na MS, ťahákom kvalifikácie Švédi

Ilustračné foto Foto: TASR/ Martin Baumann

Slováci začnú turnaj duelom s Francúzskom (v stredu o 19.30 h), vrcholom podujatia bude sobotňajší súboj proti superfavoritovi Švédsku.

Bratislava 2. februára (TASR) - Slovenskí florbaloví reprezentanti sa od stredy do nedele predstavia na kvalifikačnom turnaji v Nitre, na ktorom zabojujú o postup na decembrové majstrovstvá sveta v lotyšskej Rige. Ich súpermi v Športovej hale Klokočina budú osemnásobní majstri sveta Švédi, okrem nich si zmerajú sily aj s výbermi Ruska, Francúzska, Belgicka a Islandu. Cesta do Lotyšska bude pravdepodobne viesť cez zdolanie štyroch protivníkov, zo štyroch kvalifikačných skupín totiž postúpia na svetový šampionát prvé dva tímy a dve najlepšie družstvá z tretích miest.

Slováci začnú turnaj duelom s Francúzskom (v stredu o 19.30 h), vrcholom podujatia bude sobotňajší súboj proti superfavoritovi Švédsku (17.00). Z hľadiska postupu bude pravdepodobne kľúčový záverečný zápas s Ruskom v nedeľu 7. februára o 12.00 h. "Spoločný cieľ je len jeden a tým je postup na šampionát do Lotyšska. Okrem toho chceme predviesť počas každého zápasu kvalitné výkony a zlepšenie hry. Sme si však vedomí, že vždy je na čom pracovať a zlepšovať sa, no to príde postupnými krokmi," uviedol v rozhovore pre webstránku podujatia tréner slovenskej reprezentácie Petr Koutný, ktorý prevzal národné mužstvo po MS 2014 v Göteborgu.

O súperoch nemá veľa informácií. "Videli sme hrať úplného nováčika Island, keď hral s USA a Srbskom. Tento tím disponuje niekoľkými hráčmi, ktorí pôsobia vo Švédsku či Fínsku. Hru Francúzov ako tak poznáme a vieme čo od nich očakávať. Rusi majú fínskych trénerov a sú určitou neznámou. Dôležitejšie je, že ani súperi o nás nevedia prakticky nič. Takto sme prekvapili svojich protivníkov na MS juniorov vo švédskom Helsingborgu a to isté plánujeme aj teraz. Výhodou je, že všetkých súperov okrem Islandu uvidíme hrať počas prvého hracieho dňa a svoju taktickú prípravu doladíme pred každým zápasom," doplnil kouč, ktorý okrem A-tímu naďalej vedie aj juniorskú reprezentáciu SR.

Koutný spolu s kolegami Jánom Purcom a Marekom Onderkom nominovali na turnaj dokopy 20 hráčov, medzi nimi piatich legionárov z Česka. Polovicu kádra tvoria mladí hráči, ktorých tréner dobre pozná z pôsobenia v juniorskom výbere. Zvyšok doplnili skúsení matadori, kapitánom a najostrieľanejším hráčom tímu je Lukáš Řezanina z 1. SC Vítkovice. Slováci sa v Nitre stretli už v nedeľu a v hale absolvovali dve tréningové jednotky. V Nitre sa budú spoliehať aj na domáce prostredie, florbaloví fanúšikovia vedeli pod Zoborom zakaždým vytvoriť skvelú atmosféru. "Mal som možnosť zúčastniť sa na kvalifikačnom turnaji žien pred rokom v Nitre, kde sme mali s juniormi sústredenie a poviem vám, že to bola super atmosféra. Mám z toho veľmi dobrý pocit a teším sa na domáce prostredie, ktoré bude našou obrovskou výhodou. Navyše zaradením majstrov sveta Švédov do kvalifikácie a ich účasť práve na Slovensku je nielen pre hráčov, ale aj pre fanúšikov obrovskou motiváciou. Verím, že atmosféra v Nitre bude minimálne na rovnakej úrovni spred roka, keď si postup vybojovali ženy a možno aj o niečo lepšia," zaželal si reprezentačný tréner.

Nominácia SR na kvalifikačný turnaj v Nitre:

Brankári: Rastislav Mazák (FbC Panthers Praha, ČR), Dominik Turek (ATU Košice)

Obrancovia: Václav Komačka (FBC Ostrava, ČR), Marek Bulko (ŠK Victory Stars N. Dubnica/ŠK 1. FBC Trenčín), Martin Joščák (FBC Mikuláš Prešov), Jakub Konečný (FbO Florko Košice), Tomáš Kopčák (FbO Florko Košice), Martin Sikorjak (FBC Mikuláš Prešov), Adrián Szabo (ATU Košice)

Útočníci: Michal Dudovič (ATU Košice), Ladislav Gál (1. SC Vítkovice, ČR), Martin Grlický (FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina), Jozef Halás (ATU Košice), Jan Komínek (FBC Mikuláš Prešov), Oliver Kubaský (ŠK Hargašova Záhorská Bystrica), Martin Kubovič (Tatran Střešovice, ČR), Michal Miške (FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina), Peter Nehila (VŠK FTVŠ Hurikán Bratislava), Tomáš Reguly (TJ A-FbO Nižná), Lukáš Řezanina (1. SC Vítkovice, ČR)


Program turnaja:

streda 3. februára
13.30 Švédsko – Belgicko
16.30 Island – Rusko
19.30 Francúzsko – SR

štvrtok 4. februára
13.30 Rusko – Švédsko
16.30 Belgicko – Francúzsko
19.30 SR – Island

piatok 5. februára
13.30 Francúzsko – Rusko
16.30 Švédsko – Island
19.30 Belgicko – SR

sobota 6. februára
11.00 Island – Francúzsko
14.00 Rusko – Belgicko
17.00 SR – Švédsko

nedeľa 7. februára
09.00 Švédsko – Francúzsko
12.00 Rusko – SR
15.00 Belgicko – Island