Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Naši strelci majú v Lonate druhý domov

Na snímke slovenskí reprezentanti v športovej streľbe, vpravo Zuzana Rehák Štefečeková a vľavo Erik Varga. span> Foto: TASR/Martin Baumann

Skeetarka Danka Bartekováa trapistka Zuzana Rehák-Štefečekovú má vytvorené všetky podmienky na úspešné zvládnutie svetového šampionátu v streľbe.

Lonato 11. septembra (TASR) - Tohtoročný svetový šampionát v streľbe z brokových zbraní je atraktívny najmä z pohľadu svojho dejiska. Strelnica Trap Concaverde v Lonate je u slovenských reprezentantov veľmi obľúbená a pre mnohých začiatočníkov - brokárov predstavuje ideálnu možnosť, ako sa čo najlepšie priučiť remeslu športovej streľby.

Prvú časť slovenskej výpravy privítalo v Taliansku príjemné počasie s dozvukmi leta. Lonato však nie je pre nich neznámym prostredím, keďže mnohí sem chodia nielen súťažiť, ale i trénovať počas celého roka. Strelnicu Trap Concaverde založili v roku 1982 štyria domáci brokári, ktorí sa rozhodli vybudovať národný strelecký areál. Z prvotnej myšlienky sa napokon zrodilo obrovské športové centrum. To patrí svojou rozlohou v oblasti športovej streľby k najväčším na svete a má aj výbornú strategickú polohu. Nachádza sa blízko letísk vo Verone či Montichiari, v areáli je množstvo priestoru na kemping a necelých osem kilometrov od nej je navyše možnosť na rekreáciu pri Gardskom jazere.

Svetová brokárska elita považuje lonatskú strelnicu za "Univerzitu športovej streľby" alebo "Streleckú Mekku". Rovnaký názor majú aj úspešní slovenskí strelci, pre ktorých je Trap Concaverde druhým domovom. "Čo sa týka vybavenia a kvality, strelnica je jednoducho úžasná. Človek sa tam cíti ako doma. Získala som tu svoju prvú seniorskú medailu, vraciam sa sem každoročne niekoľkokrát. Mám to tu veľmi rada. Strelnica mi sedí, snáď mi prinesie šťastie aj teraz," zaželala si pre TASR skeetarka Danka Barteková. Pre trapistku Zuzanu Rehák-Štefečekovú má taktiež svoje čaro: "Chodím sem rada, či už pretekať alebo trénovať. Vždy sa do Lonata teším, nemám nič, čo by som mohla vytknúť. Som tu viac ako doma."