Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Miami zdolalo Indianu a štvrtýkrát v rade postúpilo do finále NBA

Tenistky Američanka Serena Williamsová (vľavo) a Dánka Caroline Wozniacka (vpravo) pózujú s hráčom Miami Heat Gregom Odenom, ktorý drží trofej pre víťazov Východnej konferencie zámorskej NBA 30. mája 2014 v Miami. Foto: TASR/AP

Obhajca minuloročného prvenstva sa vo finále stretne s lepším z dvojice San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder.

New York 31. mája (TASR) - Basketbalisti Miami si po štvrtý raz v rade zahrajú vo finále zámorskej NBA. Rozhodlo o tom šieste stretnutie finále play off Východnej konferencie, v ktorom Heat zdolali Indianu Pacers 117:92 a v sérii hranej na štyri víťazstva triumfovali 4:2. Obhajca prvenstva z posledných dvoch ročníkov sa v súboji o titul stretne s úspešnejším z dvojice San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder (zatiaľ 3:2 na zápasy).


Dominancia Miami

Šieste dejstvo konferenčného finále akoby symbolizovalo dominanciu Heat na východe v posledných rokoch. Už v predchádzajúcom súboji mali Pacers namále a nebyť heroického výkonu Paula Georgea, ktorý v poslednej štvrtine sám nastrieľal 21 bodov, Miami by vyradilo Indianu tretí rok za sebou. To sa napokon stalo v piatok a floridský klub o tom rozhodol presvedčivým spôsobom. Hostia sa síce rýchlo ujali vedenia 9:2, ale od toho momentu Heat prepli na vyšší stupeň a totálne ovládli palubovku. Domáci nastrieľali 54 z nasledujúcich 75 bodov a prvý polčas vyhrali 60:34. Ich dominancia pokračovala aj po zmene strán, rozdiel v skóre postupne narástol až na rozdiel 37 bodov. Pacers sa v záverečnej štvrtine už len podarilo skorigovať nepriaznivý výsledok a namiesto výprasku tak mohli ukončiť sezónu so zdvihnutými hlavami. Miami napokon triumfovalo 117:92, sériu vyhralo 4:2 na zápasy a ako tretí klub v histórii súťaže postúpilo do súboja o titul po štvrtýkrát za sebou. Predtým sa tento unikát podaril iba legendárnym dynastiám Bostonu a Los Angeles Lakers v minulom storočí.

.

Výhru vystrieľali James a Bosh

LeBron James nechal zabudnúť na výkon z predchádzajúceho stretnutia v Indianapolise, v ktorom nastrieľal iba sedem bodov, a spolu s Chrisom Boshom boli najlepšími strelcami svojho tímu. "Som veľmi poctený, príležitosť zahrať si v štyroch finále za sebou dostalo predo mnou iba niekoľko vyvolených. Čaká nás zdolať posledného súpera. Budeme mať teraz niekoľko dní na oddych, môžeme načerpať sily," usmieval sa po zápase James, autor 25 bodov. Jeho tréner Erik Spoelstra pripomenul, že postup je zásluhou celého tímu. "Moje mužstvo zbožňuje výzvy, hrá potom ešte lepšie. Je to skupina veľmi súťaživých ľudí," chválil svojich zverencov Spoelstra. Jeho náprotivok Frank Vogel prirovnal Jamesa k legendárnemu Michaelovi Jordanovi a Miami k tímu Chicaga Bulls z 90-tych rokov uplynulého storočia. "Samozrejme, že nás mrzí fakt, že sme s rovnakým tímom vypadli tretí rok za sebou. Ale dominancia Miami pripomína to, čo tu robili pred 20 rokmi Bulls. Som hrdý na svojich zverencov, v celej sezóne sme patrili medzi špičku ligy," dodal Vogel. Miami bude mať teraz takmer týždeň na oddych, začiatok finálovej série je naplánovaný na štvrtok alebo piatok.

play off NBA:
Východná konferencia - finále, 6. zápas:

MIAMI - INDIANA 117:92 (24:13, 36:21, 31:24, 26:34)
Najviac bodov:
James a Bosh po 25, Wade a Lewis po 13 - George 29, West 16, Stephenson 11, 20.021 divákov

/konečný stav série: 4:2, postúpilo Miami/
.
Basketbalista Indiany Pacers Lance Stephenson (vpravo) a hráč Miami Heat LeBron James bojujú o loptu v šiestom zápase finálovej série play off Východnej konferencie NBA Miami Heat - Indiana Pacers v Miami 30. mája 2014.
Foto: TASR/AP